Binance обяви, че може да придобие FTX заради ликвидни проблеми, и срина криптопазара

Цената на FTT токена, монетата на FTX, потъна с над 70%

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • След Celsius и Terra FTX е следващата компания, която изпитва проблеми с ликвидността.
  • Binance, най-голямата криптоборса, обяви намерение да придобие FTX, която е третата по големина в сектора.
  • Цената на биткойн се срива с над 10%, докато тази на етереум - с над 20%.

Криптопазарът изпадна в нова тежка ситуация и показа доста от своите несъвършенства. Първо, спор и скандал между създателите на две от най-големите борси в сектора - Binance и FTX, разтърси пазара във вторник срещу сряда. А след като се разбра, че първата може да придобие втората заради ликвидни проблеми, криптовалутите тотално се сринаха. Само Bitcoin загуби повече от 3 хил. долара за монета, а Ether се прости повече от 200 долара за 24 часа. Токените на FTX и Solana са още по-засегнати.

Така, след като в края на пролетта две криптофирми изпаднаха в несъстоятелност вследствие на две транзакции, дойде ред на трета - по-голяма. Една от най-големите криптоборси в света - FTX, ще бъде придобита от най-голямата такава - Binance. Поне такива са намеренията според думите на изпълнителните директори на двата криптогиганта.

Новината за ликвидните проблеми на FTX и нейния маркет мейкър Alameda Research е шокираща, тъй като доскоро те бяха считани за едни от най-стабилните компании в крипто сегмента, които са помагали на не една или две закъсали компании, като кредитора BlockFi в разгара на лятната криза.

"Този следобед (на 8 ноември - бел. авт.) FTX поиска нашата помощ. Има значителна ликвидна криза. За да защитим потребителите, ние подписахме необвързващо писмо за намерение, възнамерявайки напълно да придобием http://FTX.com и да помогнем за покриване на ликвидната криза. В следващите дни ще извършим пълен дю дилиджънс", написа в Twitter изпълнителният директор на Binance Чанпън Джао.

"Нещата се завъртяха и първият и последният инвеститор на http://FTX.com са едни и същи: постигнахме споразумение за стратегическа транзакция с Binance за (придобиването на) http://FTX.com (в очакване на дю дилиджънс и т.н.)", отбеляза и лидерът на FTX Сам Банкман-Фрийд.

На фона на тези новини, които наподобяват елементите от ранните дни на финансова криза от 2007-2008 г., криптовалутите се сриват. Биткойн към настоящия момент е надолу с над 10% до 17 хил. долара, при етериум спадът е дори по-сериозен - около 20%. Дори тези цифри изглеждат малки на фона на срива в цените на Solana и FTТ - надолу със съответно над 33% и 75%. Какво точно се случва?

Lehman Brothers на криптото

На 2 ноември криптомедията Coindesk обяви, че е успяла да се сдобие с копие от счетоводния баланс на Alameda Research, коeто показва доста притеснителни неща. Първо, коя е Alameda Reserach и какво отношение има тя към случая?

През 2017 г. Банкман-Фрийд основава в Хонконг компания за търговия с криптовалута, която осигурява ликвидност на пазарите, с други думи - маркет мейкър. Две години по-късно Фрийд стартира и криптоборсата FTX, чиито основен маркет мейкър е Alameda Research - същата компания, която Фрийд създава две години по-рано.

Да се върнем на балансите на Alameda Research. Според Coindesk към 30 юни тази година, активите на Alameda Research са около 14.5 млрд. долара, като най-големият актив са "заключени FTT" монети (около 3.6 млрд. долара), като отделно има и над 2 млрд. долара във "FTT като залог" - това е монетата, която FTX използва, за да предлага на клиентите си отстъпки от търговията.

Към 30 юни цялостната пазарна капитализация на свободно търгуваните FTT монети е малко под 3.2 млрд. (над 2 млрд. от които в баланса на Alameda) долара. Общата пазарна капитализация на монетата е малко над 8 млрд. долара, но тъй като голяма част от монетите са "заключени", тоест не са предназначени да влязат в обращение и могат да се "изгарят" от FTX. Тоест над 70% от общата (diluted) пазарна капитализация на FTT стоят в балансите на маркет мейкъра.

Как се стига дотам Alameda да държи толкова монети? Много просто - изпълнявайки поръчките на криптоброкера. Alameda приема потока от сделките на FTX, като изпраща пари (назаем), които от своя страна запълва с FTT монети в балансите си. Какво става обаче, ако някой голям играч реши да продава?

Както стана ясно през май и юни със Celsius и Terra, достатъчно е само една голяма сделка, за да побутне целия пазар надолу и да фалира фирма, която разчита твърде много на стабилността на своята собствена криптовалута. Кой обаче би имал толкова много от криптовалута, която основно се намира в балансите на фирмите на Банкман-Фрийд? Binance.

В бизнеса няма приятели

През 2019 г. платформата обявява "стратегическа инвестиция" във FTX. "В допълнение към капиталовата инвестиция във FTX Binance също зае дългосрочна позиция във FTX Token (FTT), за да помогне за осигуряването на устойчив растеж на FTX екосистемата, в съответствие с по-широкия обхват на партньорството", заяви тогава компанията в прессъобщение.

След излизането на новините за балансите на Alameda, както и на фона на данните за лобирането в американската политика на криптогигантите, изпълнителният директор на Binance Джао заяви, че компанията му ще продаде всичките си притежавани FTT монети с пазарна стойност около 500 млн. долара тогава.

В резултат FTT монетата се срина, след като двете компании не се успяха да се разберат за цена, на която монетите да бъдат изкупени, най-вече поради желанието на Binance да продаде монетите си на пазара, а не да ги прехвърли на FTX срещу по-висока цена (и следователно по-малка загуба за Binance).

"Ликвидирането на нашия FTT е просто управление на риска, като се учим и от LUNA", каза за решението си в Twitter Джао, който по всяка вероятност е бил наясно, че с подобен ход неизбежно ще се породи ликвидна криза във FTX, където първоначално се забавиха с обработването на поръчките, но след това изцяло стопираха тегленията на клиентите си. Обратно към намерението на Binance да придобие третата (вече четвърта според данни на Coinmarketcap) криптоборса в света. Какви последици има за пазарите?

Какво ще се случи

Все още не е сигурно, че сделката ще се осъществи. Засега е обявено само намерение, което не е обвързващо, какъвто беше случаят с Мъск и Twitter например. Предстоят обстойни анализи на активите на компанията, чак след които ще се вземе окончателното решение за придобиването.

И докато сделката не е сигурна, резултатите от нея за криптопазара са сигурни. В рамките само на няколко месеца фирми, оценявани на милиарди долари, по почти идентичен начин бяха свалени на колене от големи инвеститори - и то с единични, но големи по-обем сделки. Ако за Celsius и Terra може да се каже, че са били малки, въпреки че общата им капитализация надхвърляше 30 млрд. долара преди фалитите, за FTX трудно може да се направи подобно твърдение.

Криптоброкерът е набрал над 1.8 млрд. долара от частни инвеститори от създаването му до март тази година, като оценката на компанията беше за над 32 млрд. долара, а през септември CNBC публикува материал, според който компанията ще се опита да набере още 1 млрд. на същата оценка. С тези планове дотук.

Относно цените на криптото, трудно можеше да се очаква нещо друго освен спад, тъй като за трети път се подкопава доверието в компания от сектора, особено като се има предвид и размера ѝ. Ако сделката пропадне и Binance се откаже от намеренията си за придобиване на FTX, не трябва да е изненада за никого, ако и пазарът претърпи допълнителни сривове.

Все още няма коментари
Нов коментар