Big Oil компаниите се превръщат в основни играчи в добива на биткойн

Петролните дружества обединяват сили с копачите, за да преобразят индустрията и да използват излишните си енергийни източници

Вместо да го изгарят, петролните компании насочват излишния газ за регионално производство на електричество за добив на криптовалути
Вместо да го изгарят, петролните компании насочват излишния газ за регионално производство на електричество за добив на криптовалути
Вместо да го изгарят, петролните компании насочват излишния газ за регионално производство на електричество за добив на криптовалути    ©  Shutterstock
Вместо да го изгарят, петролните компании насочват излишния газ за регионално производство на електричество за добив на криптовалути    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Влиянието на енергийните гиганти върху биткойн мрежата става все по-голямо.
  • Те могат да бъдат част от решението за намаляване на парниковите емисии, а не част от проблема.
  • ExxonMobil и ConocoPhillips вече влязоха с пилотни проекти в играта

Едни от най-големите индустрии в света, тези на газа и петрола, се сблъскват с криптосвета, магическата инфраструктура за пари в интернет, като обединяват усилията си за сключване на стратегически партньорства за копаене на биткойни. Продължителните разпродажби и спадове на пазара отнеха част от блясъка на тези новини. Сега, когато енергията, нужна за придобиване на един биткойн, е повече от всякога, всички в сектора се питат дали това ще бъде нов стимул, който да повиши цената, тъй като водещата криптовалута се намира с над 60% под рекордните си върхове от края на 2021 г.

Изчислителната мощност с нови пик

Хешрейтът на биткойн, количеството изчислителна мощност, предоставена на блокчейна чрез копаене, достигна нов рекорден връх. Според Blockchain.com показателят достигна най-високата си стойност за всички времена от 267 екзахаша в секунда (EH/s) на 1 ноември, след като се увеличи с над 55% от началото на годината.

Увеличаването на хешрейта на биткойн мрежата създава финансови проблеми за компаниите, специализиращи в добив на биткойн, защото намалява приходите им, но може да е страхотна възможност за енергийните гиганти.

Коментирайки новия връх, основателят на компанията за управление на криптоактиви Capriole Fund Чарлз Едуардс спекулира, че високоефективни държавни предприятия на петролни компании навлизат в играта за добив, на което се дължи и рекордния хашрейт.

"Петролните компании несъмнено ще станат основни играчи", допълва Едуардс. Според различни прогнози Big Oil компаниите най-вероятно ще са ключовият играч при добив на биткойн до 2025 г. Още повече че енергийната криза принуди много традиционни миньори да излязат от този пазари, а други просто фалираха.

За по-чист свят, а и за повече приходи

По-рано тази година беше съобщено, че ExxonMobil работи с базираната в Денвър Crusoe Energy Systems за копаене на биткойни в Северна Дакота. През юни се разкри информация, че петролният филиал на руската "Газпром" ще доставя енергия на минната фирма BitRiver, а държавната енергийна компания на Аржентина YPF ще преобразува енергията от изгаряне на остатъчен газ в енергия, по-късно използвана за добив на крипто.

Историята за това как компаниите за изкопаеми горива се обръщат към криптовалутата като начин да подобрят счетоводството си, започва с постоянния проблем с газа. Всеки път когато някоя компания прави сондажи и добив на нефт, тя изтласква и метан от земята, като той е основният елемент на природния газ. Ако се остави да излезе свободно в атмосферата, той би могъл да доведе до биологична катастрофа при съединението му с други елементи.

Затова петролните компании обикновено го инжектират обратно в земята, за да поддържат налягането, което изтласква петрола от кладенците. Невинаги има достатъчно място за връщане на излишния газ обратно в земята. Алтернативата е да бъде запален, но и това носи загуби, както и отделяне на въглеродни емисии. Изгарянето на метан е нещо като да навиете пачка пари и да ги изпушите. Повече от 1 млрд. долара природен газ се губи всяка година в САЩ чрез изгаряне според данни на Coindesk.

Целият този газ може да се използва като енергоизточник, но това изисква изграждане на инфраструктура, която е много скъпа. Kомпаниите за изкопаеми горива често са готови да поемат загуби, вместо да харчат пари и време за изграждане на тръбопроводи, за да доставят този газ на пазара. По-привлекателен вариант е той да работи по някакъв начин на място близо до петролния кладенец.

Необичайното решение

Това е мястото, където Bitcoin влиза в играта. Блокчейнът му използва приблизително толкова електроенергия за една година, колкото Малайзия. Копачите решават все по-сложни пъзели, за да се минтват нови биткойни, което изисква специален хардуер и много електричество. За щастие на Exxon и подобни компании компютрите за копаене на биткойни могат да бъдат инсталирани навсякъде, където има евтин, изобилен източник на енергия - нефтено находище, където Exxon има толкова много допълнителен газ.

Така компанията стартира пилотен проект през 2021 г. за копаене на биткойни в петролните находища Bakken в Северна Дакота според репортажа на CNBC от март 2022. Най-голямата нефтена и газова компания в САЩ обмисля да направи същото в Аляска и части от Нигерия, Аржентина, Гвиана и Германия, съобщава Bloomberg. Други петролни компании като ConocoPhillips също виждат гладната за енергия криптовалута като начин да намалят част от климатичния си отпечатък и да направят малко пари в процеса. В началото на годината от компанията обявиха, че продават излишния си газ на компания, която добива биткойн.

Exxon работи с компания, наречена Crusoe, според CNBC, чиято единствена цел е да помогне на компаниите за изкопаеми горива да се справят с техните отпадъчни газове, като ги използват за криптокопаене. Те са "на мисия да съгласуват бъдещето на изчисленията с бъдещето на климата", се казва на уебсайта им.

Според докладите на Crusoe криптодобивът намалява емисиите на CO2 с цели 63% в сравнение с изгарянето на излишния газ. От Crusoe казват, че това е така, защото тяхната система е много по-ефективна при изгарянето на метана. Дава се пример, според който факлите изгарят само 93 процента от метана, който трябва да изгори. Останалото изтича в атмосферата. Системата за криптодобив на Crusoe е използвала до 99.89% от метана. Със сигурност катализатор на процеса е инициативата на петролните и газови компании в САЩ, която предвижда изгарянето на излишния метан да стигне до нула през 2030 г.

Marathon Oil, петролна компания за милиарди долари, базирана в Хюстън, също захранва съвместно разположени операции за добив на биткойни със своя газ. На страницата на своя уебсайт за контрол на емисиите Marathon посочва, че използва газ, "който иначе би бил изгорен поради липса на газова връзка и по този генерира електричество за захранване на съвместно разположени изчислителни центрове за данни, използвани за копаене на биткойни".

Все още няма коментари
Нов коментар