🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големият съдебен залог за бъдещето на Ripple

Платежната система и нейният токен донесоха надежди за бързи и евтини транзакции. Сега те зависят от изхода по дело с борсовия регулатор в САЩ

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Ripple е базирана на блокчейн цифрова разплащателна мрежа и протокол със собствена криптовалута XRP.
  • Платежната система донесе надежди за бързи и евтини транзакции, използвана предимно от банки.
  • Американският финансов регулатор пледира вече втора година, че създателите й неправомерно са набрали над 1 млрд. долара.

През 2011 г. трима инженери - Дейвид Шварц, Джед Маккейлъб и Артър Брито - започват да разработват XRP Ledger (XRPL). Очаровани от биткойн, те се заемат да създадат своя, по-добра версия на блокчейн, която да надгражда неговите ограничения.

Криптовалутата XRP (Ripple) е проектирана за скорост и постигане на едни от най-ниските такси при транзакция от всички виртуални активи, но и фиатни пари. Тези качества трябва да го направят изключително привлекателен за банките, основният целеви клиент на Ripple - да прехвърлят големи суми пари бързо и сигурно, на много ниска цена. Заради тези качества много хора вярваха, че блокчейнът Ripple в крайна сметка ще стане алтернатива на SWIFT - настоящият кореспондентски стандарт за международни банкови преводи, който обаче е бавен и скъп.

Това направи Ripple и много атрактивен за инвеститорите - в един момент беше третата по капитализация валута след Bitcoin и Ether, днес е четвърта с 23 млрд. долара пазарна стойност.

Пътят на блокчейна и неговата валута обаче се оказа неравен - от 2020 г. в САЩ тече дело срещу създателите му, в което Комисията за фондовите борси (SEC) пледира, че са използвани токени за незаконно публично привличане на средства. Другата критика и притеснения сред инвеститорите е, че половината от общо 99 млрд. са в Ripple Labs, което носи несигурност за бъдещето и цената. Всичко това на фона на общия спад на криптопазара притисна стойността и на Ripple - за последната година той е поевтинял с около 50%.

Много преди да сте чули за крипто

Първоначално Ripple започва много далеч от всички криптотехнологии. Ripplepay е основана от Райън Фъгър, разработчик на софтуер през 2004 г. във Ванкувър, Канада, много преди Сатоши Накамото да пусне първата си версия на блокчейна на биткойн. Ripplepay не използва никакви блокчейн технологии, но има същата цел - да предостави на потребителите си инструменти, за да могат сигурно да извършват парични транзакции по целия свят. Дори митичният Сатоши Накамото знае за тази платежна система, като прави забележка: "Ripple е интересна с това, че е единствената друга система, която прави нещо с доверие, освен да го концентрира в централен сървър."

През 2012 г. Райън Фъгър продава Ripplepay на Джед Маккейлъб, Артър Брито и Дейвид Шварц, които искат да го използват за своята бъдеща мрежа за цифрови валути. Новата компания е наречена OpenCoin. Тя изгражда своята нова технология, използвайки изходния код на Ripplepay и създава базирана на регистър мрежа за плащане за финансови институции. Същата година Маккейлъб, бившият основател на Mt.Gox, напуска компанията, основавайки Stellar.

През 2013 г. компанията OpenCoin е преименувана на Ripple Labs и направи кода на мрежата Ripple отворен. Две години по-късно отново се променя името на компанията, като се съкращава само до Ripple. През 2016 г. Ripple придобива BitLicense от Държавния департамент на финансовите услуги на Ню Йорк, което му позволява да извършва операции с криптовалути.

Банков фокус

Разработва своите решения за банковата индустрия, включително xRapid и xVia, и двете предназначени да изпращат плащания глобално между банките. Първият изисква XRP токени за споразумение, докато вторият не се нуждае от средство за прехвърляне на стойност. И двете са изградени върху xCurrent - основният продукт на Ripple с отворен код. В сравнение с традиционния SWIFT мрежата е много по-бърза, осигурявайки време за сетълмент от 4 секунди вместо 1-2 дни, което привлича интереса на много финансови институции.

Първият реален продукт, използващ мрежата, е разработен през 2014 г. от глобална платежна услуга Earthport.

През 2015 г. тя е тествана от гиганти като Barclays, BMO Financial Group, CIBC, Intesa Sanpaolo, Macquarie Group, National Australia Bank (NAB), Natixis, Nordea, Royal Bank of Canada (RBC), Santander, Scotiabank и Westpac Banking Corporation. През 2017 г. списъкът на партньорите на Ripple се увеличава с много други многомилиардни банки като BBVA и American Express. Заведеното дело от SEC обаче намалява броя им.

Противоречив прием

Не всеки обаче, който инвестира в крипто, приема идеята за XRP, защото зад него стои една централизирана компания. Първоначално, когато криптовалутата започна да набира популярност, има хора в BitcoinTalk.org, които предлагат да платят 5 BTC ($500 в този момент) на всеки, който публикува съобщение, че Ripple е централизирана измама, която не съществува на принципите на истинския отворен код. С течение на времето обаче XRP Ledger става по-децентрализиран, добавяйки повече валидатори.

Освен това инвеститорите са загрижени за количеството XRP токени, които принадлежат на екипа и как една голяма продажба би се отразила на цената и репутацията на валутата. Има 99 милиарда токена, от които само 50 милиарда в обращение, което означава, че половината от всички токени все още не са пуснати на пазара.

В момента Ripple Labs има повече от 500 служители и продължава да расте. Тъй като е изправен пред съдебен спор с Комисията по ценни книжа и борси, Ripple казва в свои прессъобщения, че партньорствата с MoneyGram, IDT, Western Union, Viamericas и Currencis Direct и други са прекратени или в процес на изчакване на съдебно решение. Очаква се, ако делото е с благоприятно развитие за RippleLabs, институционалното разрастване да бъде по-голямо от всякога.

Основана на 24 септември 2020 г., XRPL Foundation е независима организация с нестопанска цел и мисия да ускори разработването и приемането на децентрализирания XRP Ledger. Фондацията получава първоначално дарение над 6.5 млн. долара от Coil, Ripple и Gatehub, за да финансира работата в услуга на нарастващия брой разработчици и други членове на общността, които надграждат XRP Ledger.

Ключовата битка в съда

През декември 2020 г. SEC заведе иск срещу Ripple и двамата му висши ръководители. Това се случи в последния ден на поста на бившия председател Джей Клейтън. Финансовият регулатор пледира, че криптовалутата XRP е нерегистрирана ценна книга, тъй като единствената й полезност от 2013 г. насам е да бъде инвестиционен договор в компания, която я използва за своя софтуер за плащане. Според SEC така неправомерно са набрани 1.3 млрд.

Няколко ключови имена обаче застанаха зад Ripple - криптоборсата Coinbase е подала петиция до федералния съд, в която твърди, че SEC е била непоследователна по отношение на своя подход, което създава "несигурност" за компаниите в сектора. Адвокатска лобистка група за блокчейн Blockchain Association също се включи в подкрепа на Ripple в края на октомври, казвайки, че от изхода на това дело ще зависи бъдещето на криптосектора.

В кратко описание на своята позиция, цитирано от Cointelegraph, те посочват, че възгледите на SEC и председателя Гари Генслер относно законите за ценните книжа могат да имат "опустошителни ефекти" върху криптоиндустрията. SEC правят така наречения Howey test, с който се доказва доказва, че дадена транзакция с актив е инвестиционен договор, което директно го приравнява на ценни книжа. И така попада под санкцията на Комисията по ценните книжа.

Според Blockchain Association блокчейн технологиите имат много приложения в криптоиндустрията; токените могат да се използват за плащане на стоки и услуги, прехвърляне на права върху интелектуална собственост, проследяване на наличностите и за конкретна цел в даден блокчейн проект. "Прилагането на законите за ценните книжа към тези токени - независимо дали през призмата на теста Howey - значително би ограничило функционирането на тези мрежи", казват от там.

С наближаването на края на делото за криптовалута във федералния съд в Манхатън има все повече признаци, че SEC е изправена пред поражение. Изходът от делото може драстично да ограничи правомощията на SEC да регулира крипто в Съединените щати. Според настоящия изпълнителен директор на RIpple Брад Гарлингхаус делото е към края си, но все пак може да приключи до няколко месеца.

Все още няма коментари
Нов коментар