🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Binance е помогнала на ирански компании за сделки за 8 млрд. долара въпреки санкциите

Криптоборсата е правила това 2018 г., като средствата са били прехвърляни към местната Nobitex

Най-голямата криптоборса Binance не се е съобразила със санкциите срещу Иран
Най-голямата криптоборса Binance не се е съобразила със санкциите срещу Иран
Най-голямата криптоборса Binance не се е съобразила със санкциите срещу Иран    ©  Reuters
Най-голямата криптоборса Binance не се е съобразила със санкциите срещу Иран    ©  Reuters
Темата накратко
  • Три четвърти от сделките са били с криптовалутата Tron, която прикрива самоличността на купувача.
  • Binance вече е разследвана от американското Министерство на правосъдието.
  • Има сериозен риск най-голямата криптоборса да попадне под "вторични" санкции от САЩ.

Най-голямата криптоборса в света Binance е обслужвала ирански транзакции от 2018 г. насам въпреки забраната, която беше наложена от Съединените щати. Това показва разследване на данни от блокчейна, направено от Reuters. Binance е обслужила транзакции на иранската криптоборса Nobitex, като общата стойност е малко под 8 млрд. долара.

Три четвърти от извършените транзакции са били на относително малката криптовалута Tron. Ключовото за тази валута е възможността за прикриване на самоличността на купувача, което е и ключът към заобикалянето на санкциите. Пост в блога на иранската криптоборса съветва потребителите да използват именно Tron, за да търгуват анонимно без "застрашаване на активи поради санкции".

През август 2021 г. Binance обяви, че клиентите на борсата вече няма да могат да отварят акаунти и да използват услугите й без идентификация. Но оттогава насам борсата е обработила почти 1.05 млрд. долара сделки директно от Nobitex и други ирански борси, според данните на Chainalysis, които продължават до ноември тази година.

Данните, прегледани от Reuters, показват, че общо около 2.95 млрд. долара в крипто са се преместили директно между иранските борси и Binance от 2018 г. насам. Още 5 млрд. долара в криптовалута са се преместили между иранските борси и Binance чрез поредица от посредници, разкриват данните. Регулаторите са на мнение, че такива "непреки" потоци трябва да бъдат червен флаг за криптоборсите - индикатор за възможно пране на пари и избягване на санкции. Криптопотребителите, които се стремят да прикрият следите си, често използват техники за създаване на сложни вериги от трансфери на цифрови валути.

Nobitex например съветва своите 4 млн. потребители да избягват "директния трансфер" на крипто между ирански и чуждестранни крипто платформи, за да "поддържат сигурността".

В допълнение към токена Tron, останалата част от иранските транзакции са били в основните криптовалути Bitcoin, Ether, Tether и XRP, както и по-малък токен - litecoin.

Binance е най-големият пазар за търговия с Tron, според данни от индустрията. Някои други големи борси, включително регулираните от САЩ Coinbase и Gemini, не предлагат търговия с тази криптовалута.

Доскоро Tron до голяма степен беше под радара на тракерите за криптовалута. Пазарният лидер Chainalysis, който е използван от правителствените агенции на САЩ, започна напълно да поддържа проследяването на Tron едва този май, според имейл, изпратен от Chainalysis до клиент.

Наборът от данни Tron описва подробно над 1.15 млн. директни трансфери между Binance и Nobitex от април 2020 г., когато бяха записани първите потоци на Tron. Данните включват адреси на портфейли и уникален идентификационен номер за всяка транзакция.

Иранската връзка на Binance

Общият обем на иранските транзакции, които преминават през Binance, е много по-голям, отколкото през която и да е друга борса. След Binance следващата най-популярна борса за потребителите на Nobitex от 2018 г. насам е базираната на Сейшелските острови KuCoin, която е обработила едва 820 млн. долара в преки и непреки транзакции.

Новите открития идват в момент, в който Министерството на правосъдието на САЩ провежда разследване на възможни нарушения на правилата за пране на пари от Binance. Транзакциите излагат компанията на риск от попадане в противоречие със забраните на САЩ за правене на бизнес с Иран, смятат адвокати и експерти по търговските санкции.

Основният фокус на разследването на правосъдното министерство на САЩ е дали криптоборсата, която има над 120 млн. клиенти, е нарушила законите срещу прането на пари. Като част от делото, което продължава от 2018 г., отделът също така разследва Binance за възможни нарушения на наказателни санкции във връзка с Иран, казаха трима души, запознати с разследването пред Reuters.

Шестима адвокати и експерти по санкции заявиха, че иранските транзакции, документирани от агенцията, излагат Binance на сериозен риск от "вторични" санкции от страна на САЩ. Този тип ограничения са предназначени да попречат на фирми извън САЩ да правят бизнес със санкционирани лица или да помагат на иранците да избегнат американското търговско ембарго. Вторичните санкции могат да блокират достъпа на компанията до финансовата система на САЩ.

Binance също може да бъде изложена на директни "първични" санкции, ако компанията има това, което Министерството на финансите на САЩ нарича "връзка със Съединените щати", казаха юристите и експертите. Такива връзки могат да включват всякакви юридически лица, регистрирани в САЩ, или транзакции, обработени чрез финансовата система на САЩ или с помощта на долара, обясняват те.

Binance казва, че не приема клиенти в Съединените щати. Вместо това американските клиенти се насочват към отделна борса, наречена Binance.US, като тя се управлява от американска компания, която от 2019 г. е регистрирана в Министерството на финансите като бизнес за парични услуги.

Изпълнителният директор на Binance Чанпанг Джао описа Binance.US като "напълно независим субект". Разследване на Reuters съобщи през октомври, че той всъщност контролира американската борса и ръководи нейното управление от чужбина. Съветник на Binance в съобщение до ръководителите през 2018 г. описва операцията в САЩ като "де факто дъщерно дружество".

По-голямата част от иранските криптотранзакции включват основната борса Binance. Но Binance.US също е обработвала такива сделки за 1.5 млн. долара от иранските борси Nobitex, Wallex и Tether Land, показват данните на Chainalysis.

Все още няма коментари
Нов коментар