🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсата Huobi листна своя версия на Pi токена и разбуни криптосектора

Оказа се, че той няма връзка с оригиналната Pi Network, което разочарова инвеститорите, че всъщност не са направили бързи печалби

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Борсата Huobi листна свой спот на проекта Pi Network, което повиши спекулативната му цена десетки пъти.
  • Екипът зад Pi Network обявиха, че проектът им няма връзка със случващото се и не е разрешил никакво листване на борси.
  • Членовете на криптообщността изразиха негативни мнения за събитието, като обвиниха екипа на Huobi в измама.

През последните няколко дни Pi Network предизвика сериозна полемика в криптопространството - най-вече дали проектът е измама и каква би била неговата реална стойност. Всичко започна, след като криптоборсата Huobi, мотивирана от потенциалните печалби от висок търговски оборот, листна "проект" с логото на Pi и същото име. За кратко цената му достигна 249 долара, според данни от Coingecko, а към днешна дата, 5 дни по-късно, се търгува със 75% по-малко - за 75 долара на парче.

Всички бяха в екстаз. Разбира се, само за броени минути, докато разберат, че няма как да продадат криптото, което са копали на телефоните си до този момент, че още не са богати, а търговията по борсите е с цел спекулация. От проекта Pi веднага пуснаха прессъобщение, че нямат нищо общо с новия листинг и това не е техния официален токен. Въпреки всичко действието на Huobi насочи вниманието към Pi и накара много хора да се замислят какво стои зад нея и има ли смисъл да се занимават с мрежата. Борсите BitMart и XT.com последваха конкурента си.

Какво е Pi Network?

Оригиналният Pi Network е проект за криптовалута, който има за цел да поддържа копаенето на криптовалута достъпно, под претекст, че валутите от "първо поколение" като биткойн (BTC) поставят добива извън обсега на обикновените потребители. Нещо като демократизиране на добива.

На хартия мрежата на Pi се разработва от екип възпитаници на Станфордския университет. За разлика от блокчейни като Bitcoin, които използват протоколи за доказателство за работа (PoW), Pi твърдят, че използват алгоритъм, базиран на Stellar Consensus Protocol (SCP).

Приложението за копаене Pi работи и като портфейл за крипто, свързан с мобилния телефонен номер на потребителя или акаунта във Facebook. Въпреки всичко досега разработчиците на Pi все още не са пуснали изходния му код. На 15 март 2022 г. мрежата Pi обяви, че нейните потребители наброяват над 33 млн. души, двойно повече от обявените 14 млн. през март 2021 г.

Нещо между цифрова валута, приложение и мултилевъл маркетингова схема

Примамващо е, че можете да копаете на телефона си. Pi се копае в приложението Pi Network и процесът на "копаене" изисква само едно докосвате на бутон на телефона на всеки 24 часа. Технически това не е крипто добив, тъй като не правите нищо. Вие не проверявате транзакции, поне на настоящия етап на развитие. В действителност просто получавате ваучери за Pi монети за използване на приложението веднъж на ден и показвате, че не сте робот.

За да се регистрирате в приложението, задължително ви е необходим код за покана от член. Pi Network използва реферална система, при която печелите повече монети въз основа на броя хора, които се регистрират с вашия код за покана. По-първите членове печелят с по-висок процент от тези, които са дошли след това.

Вашият Pi се съхранява в приложението. Не можете да го изтеглите, продадете или обмените за други криптовалути. Според уебсайта на Pi Network вие ще можете да направите всичко това в третата фаза от неговото развитие, когато основната мрежа стартира, а прогнозната дата засега е краят на март 2023.

Pi си остава в режим на предварително пускане

Към момента все още няма начин да добавите монетата Pi към портфолиото си. Освен листинга в Huobi, Bitmart и XT има няколко фалшиви токени, които циркулират в Uniswap. Потребителите, които са копали криптовалутата Pi, ще могат да теглят или обменят своите монети само когато блокчейнът на основната мрежа е отворен напълно. Pi не могат да бъдат прехвърляни по време на фазата на тестване. Според уебсайта на проекта това е, за да се предотврати натрупването на монети от фалшиви акаунти.

Продължава дебатът дали Pi Network е добронамерена инициатива, или някакъв вид измама. Ако това е измама, тя не е традиционна в стил Понци схема, тъй като потребителите не инвестират парите си, а времето, мобилните си телефони и личните си данни.

Организацията на Pi е критикувана за предполагаемо експлоатиране на своята общност чрез продажба на реклама в приложението си, за да достигне до своите 35 милиона потребители. Въпреки това ранните "пионери" натрупват Pi в очакване, че цената ще се повиши рязко, след като мрежата започне да работи.

Разработчиците на проекта твърдят, че сигурността на Pi Network е подобрена от лични мрежи, насърчавайки потребителите да канят семейството и приятелите си, което подхранва скептицизма, че това може да е многостепенен маркетинг или пирамидална схема. От Pi Network продължават да настояват, че няма да провеждат първоначално предлагане на монети (ICO) или разпродажба чрез групово финансиране.

Цената, цената, цената

Доставчикът на данни за криптовалута CoinMarketCap, който е притежаван от Binance, даваше стойност от около половин цент за 1 Pi. Това се промени на 7 декември 2022 г., когато уебсайтът започна да показва монетата като "непроследена", без прикачена цена.

Уебсайтът също така предоставя следния отказ от отговорност, когато се опитвате да видите стойността на Pi монета: "Pi Network се сблъска със своя справедлив дял от противоречия наскоро. Моля, направете свое собствено проучване, преди да инвестирате."

Някои от първите туитове на Джъстин Сън, създателя на Tron и стейбълкойна USDD, за новата 2023 г. към неговите 3.4 млн. последователя в Twitter бяха именно относно Pi Network, отнасящи се към неговата роля като съветник в Huobi.

Приложението Pi Network може да събира и продава вашите данни, включително лични данни и данни за използване на приложения и реклами. Освен това мрежата Pi изисква да им предоставите вашата информация за "Опознайте своя клиент" (KYC), като например копия на вашата лична карта, преди да можете да купувате, продавате или търгувате нещо от бъдещите приложения, които ще бъдат пуснати в мрежата Pi. Ако предпочитате да ограничите кой да има достъп до вашите данни, вероятно не бихте искали да изтеглите Pi Network.

Все още няма коментари
Нов коментар