Моят криптотрезор

Хардуерният портфейл е най-сигурният начин за съхранение на дигитални валути

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптосветът може да бъде и опасен - злонамерените лица дебнат отвсякъде, а тяхната основна цел са виртуалните валути на инвеститорите. И имат изобилие от стратегии за кражба на средствата на потенциалните си жертви. Затова и създаването на стратегия за защита на вашите дигитални валути трябва да бъде от най-голям приоритет.

Като цяло има голям набор от опции за съхранение, всяка със собствени компромиси в сигурността и използваемостта. Най-вероятно новите в криптосвета ще се придържат към борсите, тъй като за мнозина те осигуряват първият им контакт с криптовалута и позволяват на потребителите да съхраняват средствата си в онлайн портфейл. В този случай обаче потребителят технически не контролира своите монети. Ако борсата бъде хакната или прекъсната офлайн, те може да не успеят да възстановят средствата си.

Потребителите може да не виждат необходимост да преместят своята криптовалута извън борсата. Може да им липсват уменията за това или дори да смятат, че там средствата им са по-сигурни. В края на краищата самосъхранението също може да доведе до загуба на средства, ако потребителят направи грешка.

Мисълта сами да поемете контрола върху своята криптовалута може да е плашеща. Oт гледна точка на сигурността обаче хардуерните портфейли са несравними. Това са преносими устройства с размер на флашка, които дават сигурен достъп до притежаваната криптовалута. Те функционират, като генерират частни ключове на потребителя в защитена офлайн среда, като същевременно разполагат с лесен за използване дисплей. Обикновено се свързват чрез USB или Bluetooth към свързани с интернет устройства, например вашия компютър. Отделен екран на портфейла се използва за проверка и одобряване на транзакции, за да се предотврати разкриването на чувствителна информация на свързаното с интернет устройство. Това е много удобно, тъй като не е нужно да се притеснявате, че компютърът ще бъде компрометиран.

Хардуерните портфейли са инвестиция, но тя си заслужава заради спокойствието, което ще получите от тях, ще ви държат в безопасност, когато извършвате транзакции, но все пак ще трябва да поддържате резервни копия на своите ключове.

Кой крипто хардуерен портфейл да избера?

Когато търсят хардуерен портфейл, потребителите трябва да се образоват за набора от налични за тях опции. На пазара има редица устройства, всяко със свои малки различия, поддържани криптовалути, а и ниво на опознаване и разбиране. Ако търсите място, където да запазите вашите криптовалути сигурни, тогава някои от най-добрите портфейли за криптохардуер, от които да избирате, са: Ledger, Trezor, Ngrave, BitBox, KeepKey, Cobo Vault и Keevo.

Препоръчително е винаги да купувате хардуерни портфейли директно от производителя или официални дистрибутори. Купуването втора употреба крие риск от компрометиране на частните ключове.

Trezor- Trezor Model One

Trezor One на SatoshiLabs проправи пътя на постоянно разрастващата се индустрия на хардуерните портфейли. Пуснат за първи път през 2014 г., оригиналното решение за "трезор" за криптовалути продължава да намира широко приложение и днес - въпреки появата на по-модерни алтернативи.

За потребителите, които обичат баланса между сигурност и практичност, компактността на Trezor One и неговата съвместимост с множество портфейли за настолни компютри, мобилни устройства и браузъри го превръщат в надежден портфейл за криптовалута за всекидневна употреба.

Само за малко повече от шест години Trezor One е затвърдил своята позиция в историята на криптовалутата още на ранен етап. Може да няма някои от функциите на второто поколение хардуерни портфейли, но това, което прави, го прави добре.

SatoshiLabs имат отлично представяне в областта, а по цена е едно от най-евтините устройства на пазара. С изобилието от достъпна документация Trezor Model One е отличен хардуерен портфейл както за начинаещи, така и за хора с много опит с криптовалутите.

Ledger

Ledger Nano S е сред най-популярните хардуерни портфейли на пазара. Моделът предлага високо ниво на сигурност в класически дизайн, наподобяващ флашка.

Едно от предимствата му е, че базовият модел и високият клас Ledger Nano X поддържат едни и същи валути. Това означава, че можете да дублирате информацията на два портфейла или да подмените своя Ledger Nano S с Nano X биткойн флашка впоследствие.

Портфейлите Ledger поддържат над 5000 криптовалути и токени. Сред тях, разбира се, са биткойн, етериум, монеро, лайткойн, полкадот и др. По-голямата част от тях са директно съвместими със софтуера Ledger Live.

Все още няма коментари
Нов коментар