🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Овладяване на токеномиката: Ръководство за разбиране на криптовалути

Основните принципи за познаване на криптосвета и за избягвате скамове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Ключовите концепции, които са в основата на крипто, включително динамиката на търсенето и предлагането, механиката на изгаряне и ДАО токените.
  • Анализиране на собствеността на токени: Най-добрите практики за анализ на собствеността на токени и разпределението на притежателите на крипто.
  • Разберете потенциалните рискове, свързани с токените за криптоборсите и стабилните монети, и как да оценявате технологията и полезността на токен, преди да инвестирате.

Токеномиката е основна концепция за всеки, който се интересува от инвестиции в криптовалути. Отнася се до разбирането на икономическите принципи, които са в основата на дизайна и функционалността на различните криптовалути. Преди да направите каквато и да е инвестиция, е важно да разберете токеномиката на даден проект, за да оцените неговата реална стойност и потенциал.

Освен че описва как токен или койн функционира на пазара, тя анализира различни аспекти, търсене и предлагане на криптото, случаи на употреба, разпространение и управление. Токеномиката определя и първоначалното разпределение на токените, тяхното обращение и ролята им в екосистемата на децентрализираните. Oбхваща и стимулите за различни заинтересовани страни в мрежата, потребители, разработчици и инвеститори.

Токеномични модели

Токеномиката се отнася до икономическите принципи и модели, залегнали в основата на дигиталните валути. Има няколко вида токени - функционални, токени за сигурност, алткойни и стабилни монети. Биткойн е първата криптовалута и често се нарича "първата монета". Биткойн работи в децентрализирана мрежа, което означава, че не се контролира от централен орган или институция. Транзакциите се проверяват от мрежа от потребители и се записват в блокчейна.

Разликата между койн и токен е в това, че койнът има собствен блокчейн - като Bitcoin, Ethereum, Cardano и много други, докато токенът няма собствена мрежа, а издателите му използват чужд блокчейн са създаването му. Койните се издават от фондациите или разработчиците, които стоят зад разработения от тях блокчейн, докато токените може да се издават от борсови платформи, компании за набиране на капитал и други.

Алткойните, или алтернативните монети, са в всички криптовалути, които не са биткойн. Те са създадени след биткойн и имат подобни характеристики, но може да имат различни цели или функции, които често целят надграждане на функционалността на първата монета. Алткойните могат да бъдат създадени от всеки, а на пазара има хиляди от тях.

Функционални токени: Тези токени осигуряват достъп до продукти или услуги в рамките на определена мрежа. Примерите за тях могат да бъдат Binance Coin (BNB), който се използва за транзакции и такси на борсата на Binance и за други услуги в рамките на екосистемата на Binance, и Augur (REP), токен, използван за трейдинг на пазарната платформа за Augur. Функционалните токени често се използват в децентрализирани приложения или dApps, които са изградени върху блокчейн технологията. Функционалните токени могат също да се използват за възнаграждение на потребителите за принос към мрежа или за изпълнение на конкретни задачи, включително стейкинг и/или airdrops, когато условието е да държите токена за определено време или в определен момент.

Сигурните токени, от друга страна, са цифрови активи, които представляват собственост върху основен актив или компания и често корелират с начина, по които тази компания се представя на пазара. Сигурните токени често се използват при набирането на средства, като компаниите ги предлагат като начин за набиране на капитал. Повечето компании използват един и същ процес, когато разработват свои токени за сигурност. Създават whitelist, който съдържа адресите на криптопортфейла на инвеститорите, които са одобрени да купят тези токени.

За да отговарят на условията за включване в този whitelist, бъдещите инвеститори трябва да докажат, че могат успешно да се придържат към всички ограничения и разпоредби, свързани с въпросния актив. Това налага най-малкото спазване на правилата, отнасящи се до "познаване на клиента" (KYC) и "борба с прането на пари" (AML). За тези, които се интересуват от инвестиране в сигурни токени, това се случва чрез STO (Security token offerings) платформи, като например Polymath, Securitize или Swarm, а примери за подобни токени са Sia Funds, Bcap (Blockchain Capital) и Science Blockchain. В съдебния процес на SEC срещу Ripple (XRP) комисията твърди, че шестата по пазарна капитализация криптовалута също е сигурен токен.

Тест за ценни книжа

В САЩ Комисията за ценни книжа и борси (SEC) отговаря за регулирането на всеки финансов инструмент, който може да бъде класифициран като "ценни книга". Включени са и сигурните токени. Все още има много токени, които комбинират характеристики на ценни книжа с тези на полезни токени, което прави дългосрочната им жизнеспособност неясна и може да обърка инвеститорите.

За да реши дали даден токен е ценна книга, SEC прилага тест, известен като Howey Test. Той включва:

  • Дали влагате пари в нещо с намерението да получите нещо ценно от него, например печалба
  • В "споделен бизнес" средствата на инвеститорите са общи или има пряка връзка между маркетинга на инвестицията и нейния успех или неуспех
  • Дали "разумна перспектива за печалба" включва фиксирана доходност и увеличението на капитала, които са двата основни източника на очаквани печалби.

В крайна сметка става ясно, че всяка инвестиция може да се сметне за "ценни книга", ако инвеститорът очаква възвращаемост въз основа на усилията на някой друг.

Стабилни монети (Stablecoins): Тези токени имат за цел да поддържат фиксирана стойност спрямо определен актив, като най-често се използва щатският долар. Примерите за стабилни монети са Tether (USDT): Стабилна монета, която има за цел да поддържа съотношение 1:1 спрямо щатския долар и USD Coin (USDC). За да се поддържа тази връзка, издателят на стейбълкойна трябва да поддържа постоянно резерви в долари, еквиваленти или ценни книжа, които да поддържат връзката с долара. Ако има издадени стабилни монето за 1 млрд. долара, то в резервите трябва да има активи на същата стойност. Съществуват и алгоритмични стейбълкойни, който са вързани с определен токен, който автоматично бива изгарян или емитиран, ако има отклонение в цената на стабилната монета. Един от най-известните алгоритмични койни е TerraUSD, която се срина през пролетта на 2022 година.

Ponzinomic: Това е вид токеномичен модел, подобен на схема на Ponzi, който предлага висока възвращаемост на ранните инвеститори, като използва капитала на по-късните инвеститори за финансиране на изплащания. Най-известния за родните читатели пример би бил OneCoin, но тук се включват и токени като Bitcoinnect, PlusToken и всеки друг койн, който поради някаква причина в някакъв етап от развитието си лъже и ограбва инвеститорите си.

Търсене и предлагане, най-старият икономически модел

Търсенето и предлагането са двата основни фактора, които определят цената на токена. Предлагането представлява общият брой токени в обращение, докато търсенето е желанието на купувачите да плащат за тези токени, тоест да намират стойност в тях. Токеномиката взема предвид общото предлагане на токени, първоначалното разпространение на тези токени и възможността за пускане на токени на пазара.

Биткойн има фиксирано максимално предлагане от 21 млн. монети, което създава недостиг и стимулира търсенето. Към февруари 2023 г. циркулиращите биткойни са около 19.5 млн. монети, като новите се пускат на пазара с намаляваща скорост чрез процес, известен като копаене на биткойни. Търсенето на биткойн идва от популярността му като средство за съхранение на стойност и потенциала му като средство за размяна. Търсенето се ръководи от различни фактори като институционално приемане, въвеждане на регулации и медийно внимание.

Shiba Inu, от друга страна, има много по-голямо максимално предлагане от биткойн, с 1 квадрилион (15 нули) токени в обращение, създавайки изобилно предлагане. Търсенето на Shiba Inu се движи от нарастващия интерес към мийм монетите и отзвука, генериран от социалните медии и одобренията на различни знаменитости, които от своя страна да вкарат нови инвеститори. Въпреки това голямото предлагане и липсата на значителна полезност за токена го правят уязвим на бързите колебания на цените въз основа на промени в търсенето.

Пазарната капитализация е мярка за общата стойност на дадена криптовалута. Изчислява се чрез умножаване на циркулиращото предлагане на криптовалутата по текущата й цена. Например ако дадена криптовалута има циркулиращ запас от 10 млн. монети и текущата й цена е 1 долар, нейната пазарна капитализация ще бъде 10 млн. долара. Напълно разредената пазарна капитализация е друга важна метрика, която взема предвид максималното потенциално предлагане на криптовалута, тоест включително токени, които все още не са пуснати на пазара. Например пазарната капитализация на биткойн е 420 млрд. долара, докато напълно разредената пазарна капитализация, когато всичките 21 милиона биткойни бъдат добити, ще бъде 457 млрд. долара според данни от Coingecko.

Когато става въпрос за продажба на криптовалута, цената, която получавате, зависи от наличната ликвидност и процента на собственост върху общото предлагане. Ако притежавате голям процент от токените в обращение, да кажем, 20%, едва ли ще успеете да продадете всичките на справедливата пазарна стойност, защото пазарът може да няма достатъчно ликвидност, за да поеме това количество токени на тази цена.

Например да приемем, че се казвате Ivan и притежавате 20% от мийм койна IVAN coin, криптовалута с обща пазарна капитализация от 10 млн. долара. Ако продадете всичките си токени наведнъж, няма да получите 2 млн. (20% от пазарната капитализация), защото може да няма достатъчно купувачи, които да поддържат толкова голям натиск за продажба. Цената ще спадне, докато продавате, така че ще получите само част от справедливата пазарна стойност.

Първоначално разпределение на токени

Първоначалното разпространение на токени се отнася до процеса на разпределяне на токени на нова криптовалута към нейните първоначални инвеститори или потребители. Това е критичен етап в развитието на криптовалутата, защото поставя основата за пазарната стойност, разпространението и приемането на токена.

Първоначални предложения за монети (ICO): ICO са събития за набиране на средства, при които нови токени се продават на инвеститори в замяна на други криптовалути или фиатна валута. Този метод бе популярен в ранните дни на криптовалутите, но оттогава до голяма степен е заменен от други методи за разпространение, най-вече поради регулаторни предизвикателства.

Airdrops: Airdrops включва разпространение на безплатни токени на голям брой потребители като начин за стартиране на приемането и генериране на интерес към токена. Airdrops може да се използва за награждаване на ранни поддръжници или за създаване на широка база от притежатели.

Копаене: Някои криптовалути използват механизъм за доказателство за работа или доказателство за залог, който позволява на потребителите да копаят или печелят токени, като допринасят с изчислителна мощност или държат определено количество токени в портфейл.

Примери:

Ethereum (ETH) първоначално е разпространен чрез предварителна продажба през 2014 г., където инвеститорите получават ETH в замяна на биткойн. Разпределението събира 31 529 биткойна, което по това време се равняваше на 18.3 млн. долара. Оттогава Ethereum се превърна в една от най-широко използваните криптовалути и има пазарна капитализация от над 180 млрд. долара към февруари 2023 г.

Uniswap (UNI): UNI първоначално беше разпространена чрез airdrop на потребители, които са взаимодействали с протокола Uniswap преди септември 2020 г. Всеки отговарящ на условията потребител получава 400 UNI токена, които струват около 1200 долара по това време. UNI сега е най-популярната децентрализирана борса с пазарна капитализация от над 4.5 млрд. долара към февруари 2023 г.

Cardano (ADA): ADA първоначално беше разпространен чрез публично ICO през 2017 г., което събира 63 млн. долара. Токенът използва консенсусен механизъм за доказателство за залог и потребителите могат да спечелят ADA, като заложат своите токени, за да поддържат мрежата. В момента ADA има пазарна капитализация от над 12 млрд. долара.

Полезност на токена

Токен, който има специфичен случай на употреба и е с голямо търсене в мрежата, ще има по-висока стойност от токен с ограничена полезност.

Binance Coin (BNB): BNB има полезност в борсата Binance и нейната екосистема, позволявайки на потребителите да плащат такси за транзакции, такси за обмен и други услуги с отстъпка. BNB се превърна в един от най-големите токени поради силната си полезност и търсене в екосистемата на най-голямата криптоборса.

Nexo (NEXO): NEXO има полезност в рамките на платформата Nexo, позволявайки на потребителите да имат достъп до заеми и да печелят лихва върху своите криптовалути. NEXO също предлага отстъпки за лихвените проценти по заеми и по-високи лихвени проценти по спестовни сметки за потребители, които притежават токена.

Uniswap (UNI): UNI има полезност в децентрализираната борса Uniswap, което позволява на потребителите да управляват протокола и да получават част от таксите за търговия. Притежателите на UNI могат да гласуват за предложения за платформата и да получават дял от приходите, генерирани от борсата.

Издателите на борсови токени и някои стабилни монети могат да манипулират инвеститорите, като контролират търсенето и предлагането. Както токените на криптоборсите, така и стейбълкойните също могат да предложат отстъпки за своите услуги на потребители, които държат техните токени. Въпреки че това може да бъде легитимен начин за стимулиране на притежаването на токени, може да бъде и подвеждаща тактика за изкуствено увеличаване на търсенето и увеличаване на стойността на токена, защото не се създава истинска стойност.

Освен това борсовите токени и стабилните монети могат да създадат стойност от нищото, като секат свои собствени токени и сами ги изкупуват обратно. Това също намалява общото предлагане на токена и може да увеличи цената му. Рисковани практики като тази могат да доведат до балон и последващ срив, ако търсенето на токена не се поддържа. Инвеститорите трябва да са наясно с потенциалните рискове, свързани с борсовите токени и стабилни монети, включително възможността за изкуствено манипулиране на търсенето и предлагането. Важно е внимателно да оцените полезността на токена и основната технология, преди да инвестирате в него.

Механики на токена

Механиките на токена са функции и правила, които управляват как токенът работи в определена мрежа.

Механика на изгаряне: Често използваното Burn включва премахване на част от токените в обращение, като се изпрати на адрес, който не може да бъде възстановен. Това намалява общото предлагане на токена, което може да създаде недостиг и да увеличи стойността на останалите токени. Например Binance Coin (BNB) използва механика за изгаряне, за да намали предлагането си с течение на времето и да увеличи стойността си. По същия начин някои инвеститори в SHIB използват този механизъм, за да получат други токени в екосистемата на SHIB.

Механика за заключване: Механиката за заключване включва ограничаване на достъпа на токен за определен период от време. Това може да създаде недостиг и да увеличи стойността на оставащите токени по време на периода на блокиране. Например токенът Flamingo (FLM) използва механика за заключване по време на първоначалното му разпространение, където 25% от токените са заключени за 12 месеца, след което се разпределят по определен начин. Може да се каже, че в момента, поне до ъпгрейда на Ethereum-Shanhai, стейкнатият eth също е напълно заключен.

Управление тип ДАО: Този тип механизъм позволява на притежателите на токени да участват във вземането на решения в дадена мрежа. Това може да увеличи стойността на токена, като даде на притежателите повече контрол върху посоката на мрежата. Например Maker (MKR) е токен за управление, който позволява на притежателите да участват в решения, свързани с DAI стейбълкойна. Управлението на токени може да повлияе на успеха и устойчивостта на проекта, тъй като всяко решение е от значение.

Проверка на адресите на притежателите на токени

Друг решаващ фактор, който трябва да имате предвид, е броят на токените, държани от най-големите адреси. Тази информация може да покаже нивото на централизация в мрежата. Ако малък брой адреси съдържат значително количество токени, те може да имат непропорционално голямо количество власт и влияние върху мрежата. Blockchain Explorer (за съответния блокчейн) е инструмент, който ви позволява да преглеждате транзакции и адреси в блокчейн. С помощта на blockchain explorer може да видите броя на токените, държани от всеки адрес, и да проследите промените в собствеността на токени във времето. Друг начин, по който може сами да правите различни проучвания, като брой на адресите, които притежават даден токен, са сайтове като Coinmarketcap и Coingecko, но тук остава въпроса кой притежава тези сайтове и доколко може да им се доверите, защото понякога стават грешки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    balada avatar :-?
    balada
    • + 4

    това е една от малкото смилсени стати за същността на крипто\блокчеин която съм чел на български. За толкова кратака статия, почти няма съществено нещо в криптосвета, което да е пропуснато.

    Нередност?
Нов коментар