🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Веселин Георгиев, Binance: Основният ни фокус е защитата на криптопотребителите

Представителят на най-голямата криптоборса за България пред "Капитал"

Веселин Георгиев    ©  Binance
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Веселин Георгиев има над 12 години в сферата на маркетинга и дигиталните технологии. През годините е работил като Chief Marketing Officer и Маркетинг директор в някои от най-големите дигитални компании в България. През 2022 година поема позицията на официален представител за България на най-голямата борса за крипто активи - Binance, където отговаря за цялостното развитие на пазара, бизнес партньорства и връзка с институции. "Капитал" се срещна с него на живо по време на Мeet up, организиран от борсата на 3 февруари в София. Заради вътрешни правила на Binance обаче интервюто беше дадено в последствие писмено, като го публикуваме с някои съкращения.

Колко потребители има Binance в България?

Нямаме практика да разкриваме данни на регионално ниво, но можем да кажем, че България е сред едни от най-бързо растящите страни на Балканския полуостров по отношение на регистрациите. Ако говорим за глобални данни, към момента Binance има 128 милиона регистрирани потребители по света.

Кои са предпочитаните продукти от българските ви клиенти?

Най-популярните продукти в България са спот търговията, спестяванията и Binance Card, със сигурност. Binance Card определено се отличава тук, тъй като по адопция на този продукт спрямо активните потребители, сме на едно от челните места в Европа. Binance Card е дебитна карта, която е свързана с Binance профила на потребителите. Така те могат да харчат не само фиатни валути като евро, но и криптовалути като търговецът получава равностойност в съответната фиатна валута. Тази карта се приема навсякъде по света, където се приемат дебитни карти - над 60 милиона търговци в 200 страни по света. Когато стартирахме този продукт през 2020 година, картата беше налична само в Европа и поддържаше 5 криптовалути. През 2022 година, вече има издадени 1.8 млн. Binance карти само в Европа.Програмата се разрасна и отвъд Стария континент - в Аржентина през август и в Бахрейн през октомври. Сега Binance Card поддържа 14 криптовалути и позволява на всеки да пазарува практически навсякъде с крипто.

Има ли криптоактиви, в които българите вярват най-много?

В това отношение българският пазар не е много по-различен от глобалните криптопазари. По данни на CoinMarketCap най-популярните криптовалути тук са Биткойн (BTC), Тетър (USDT), Binance Coin (BNB) и Етериум (ETH).

Какви са очакванията ви за криптопазара през 2023?

Според мен индустрията ще продължава да се възстановява от краха на FTX като това може да отнеме малко повече време. Предстои много работа пред блокчейн пространството, за да докаже, че то не се определя от някои "лоши актьори". От гледна точка на пазара - всеки мечи пазар (bear market) е по-добър от предишния и аз очаквам, че индустрията ще се възстанови относително бързо. Все още виждаме вторични последици върху пазара, но цените от друга страна останаха изключително устойчиви. Без значение дали възстановяването ще се случи след месец или година, със сигурност ще преминем от другата страна като една значително по-силна индустрия.

Сега най-важното е екосистемата да се фокусира върху защитата на потребителите на първо и най-важно място, но и да не спира иновацията и създаването на нови продукти, които да направят крипто и Web3 интегрална част от живота на хората. Както съм казвал и преди, вярвам, че инфраструктурните инструменти и инструментите за данни ще продължат да растат и да се развиват. Също така прогнозирам и последващо развитие при Web3 собствеността и ръстове при мултичейн портфейлите, както и портфейлите без попечителство (non-custodial wallets).

Криптоиндустрията вече създаде някои периферни Web3 продукти, които показаха, че имат основното свойство да дават стойност за потребителите - от NFT до GameFi. Вярвам, че през следващия бул маркет ще видим още по-иновативни начини тези продукти да носят стойност.

Това може да стане след година или две. Не знам точното време, но дотогава ние в Binance ще се фокусираме върху няколко неща: градене, иновиране, защита на потребителите и ще даваме пример като лидерът в тази индустрия. Целта ни е да повишим стандартите на цялата екосистема за прозрачност, сигурност и правно съответствие.

Как се развива блокчейна на Binance - BNB Chain?

През последната година BNB Chain направи значителни крачки към целта си да вкара милиард души в Web3. Предимствата на мрежата привлякоха огромен брой нови вълнуващи DeFi, GameFi и SocialFi проекти. Видяхме и още нещо - уникалните адреси на BNB Chain надминаха тези на Ethereum мрежата и са над 230 милиона, което я превърна в най-големия layer 1 блокчейн в света. Мрежата също така записа и впечатляващи транзакционни обеми, които достигнаха 9.8 милиона към май 2022, а дневно активните потребители са 2.2 милиона към oктомври 2022.

Soulbound токените пък затвърдиха позицията на BNB Chain в NFT и GameFi света, а в допълнение мрежата записа ръст и в DeFi проектите с обща заключена стойност от 7.6 млрд. долара само за Q3 на 2022.

През 2023 блокчейнът планира да стартира zkBNB основна мрежа и да организира няколко хакатона за разработчици, които искат да използват zkBNB и други решения, които да подобрят потребителското изживяване в техните децентрализирани приложения (dApps). Основният екип разработчици пък работи върху подобряване на системата, което ще намали допълнително оперативните разходи.

Има ли заплаха пред пазара, за която хората трябва да бъдат предпазливи?

Определено! Инвестицията в криптовалути е с висок пазарен риск. Винаги насърчаваме потребителите си да инвестират предпазливо. Binance полага огромни усилия да селектира койни с най-високо качество, но не може да поеме отговорност за евентуални загуби при инвестиции на потребителите.

Предлагаме безплатни обучителни материали в Binance Academy. Това е платформа за крипто и блокчейн обучение със свободен достъп, в която има образователни ресурси на над 20 езика, в това число и български. Винаги съветваме потребителите на първо време да четат статии, да гледат видеа и да завършат безплатните ни курсове на различни теми като блокчейн, крипто и сигурност.

В каква посока работи Binance за защита на клиентите и какво е вашето мнение по отношение на регулациите?

Крипто индустрията се развива с безпрецедентна скорост и постигна много по отношение на защитата на потребителите през последните 5 години. Регулаторите разработват рамки и мерки за надзор на дигиталните активи, за да гарантират необходимите стандарти за потребителска защита.

През последните години Binance не веднъж се е изказвал в подкрепа на нуждата на ефективни регулации, които да засилят мейнстрийм приемането на дигиталните активи. Категорично вярваме, че стабилна регулаторна среда може да насърчи иновацията и е изключително важна за дългосрочния ръст на тази индустрия.

През последните 5 години Binance инвестира много в програмата си за правно съответствие и внедри най-добрите и софистицирани мерки срещу прането на пари. Наехме повече от 750 служители по света, които са фокусирани върху съответствие и прилагане на законите. Нашият екип включва хора с опит в регулаторите, агенти, които са водили някои от най-големите разследвания на киберпрестъпления и висши служители от фирми за разследване в блокчейн среда.

Само през 2022 г. екипът ни за разследвания обработи 47 000 искания на органите на реда по целия свят, а средният период за отговор беше 3 дни. Това е по-бързо от всяка стандартна финансова институция. И към това нека да добавим над 70 обучения, които провeдохме на органите, които се борят с тези престъпления. Binance изисква от всички потребители да преминат проверката "Познавай своя клиент" за идентифициране на самоличността. Този процес е напълно дигитален и включва автоматизиран процес по идентификация на базата на алгоритми за изкуствен интелект.

Как виждате бъдещето на Binance в България?

На първо място - получаваме много силна подкрепа от българската общност. Благодарни сме за тази подкрепа и интерес и ще се стремим да предоставяме още повече образование за блокчейн и крипто, включително и за риск и сигурност. Радваме се, че Binance Academy вече има превод на български. Лично аз съм изключително щастлив, че в началото на февруари успяхме да посрещнем над 200 човека на мийтъпа ни в София. Тази страхотна енергия ме вдъхнови много и решихме през 2023 г. да обиколим страната, така че да се видим и запознаем не само с крипто общността в столицата, но и в други български градове. Следващият ни мийтъп през март ще бъде обявен много скоро, за което нямам търпение.

Интервюто взе Робърт Христов

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite

    Бинанс е поредната крипто борса, която печвли единствено от хайпа на хората за бързи пари. Когато прочетох увода на статията :

    "Заради вътрешни правила на Binance обаче интервюто беше дадено в последствие писмено"

    единственото, което мога да си мисля е че тия са искат да са толкова внимателни и деликатни в комуникацията си, че дори цензурат или модерират маркетинг мениджърчета. На това му викам бизнес по китайски, не мерси.

    Нередност?
  • 2
    hun1408394721374713 avatar :-|
    Ron Stoff
    • + 2

    Крипто пирамидите са като всички други подобни конструкции, създадени от мошеници с цел бърза печалба, за сметка на алчни и наивни хора.

    Нередност?
Нов коментар