Капитализацията на Tether достигна исторически връх

Най-големият стейбълкойн е издал токени за повече от 83 млрд. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Tether (USDT) достигна нови върхове на пазарната капитализация, като се възползва от проблемите на конкурентите и привлича нови потребители.
  • Според техническия директор на Tether Паоло Ардоино компанията планира да разшири бизнес операциите си въпреки оставащите въпроси за нейните резерви.
  • Tether иска да стане технологичен партньор за всички компании, които се интересуват от добив на биткойн.

Пазарната капитализация на Tether (USDT) нарасна до най-високата си стойност и надмина нивата от времето на бичия пазар. В момента стойността на най-големия стейбълкойн е над 83.2 млрд. долара, а предишния рекорд от 82.2 млрд. долара беше поставен през май 2022. С практическото отстраняване на ключови играчи в лицето на BUSD на Binance, чиято капитализация падна от 23.5 млрд. до едва 5.1 млрд. поради регулаторни причини, USDT се радва на прилив на нови стейбълкойн потребители. В същото време по данни на Kaiko стейбъла USDC на Circle e използван при повече от 50% от трейдовете на всички централизирани борси, макар пазарната му капитализация да е почти 3 пъти по-ниска - 29 млрд. долара.

- Paolo Ardoino 🍐 (@paoloardoino) June 1, 2023

На 25 май техническият директор на Tether Паоло Ардоино даде интервю пред TheBlock, в което разкри плановете за разрастване на компанията и нейните бизнес операции, както и плановете на Tether за използването на над 1.5 млрд. долара печалба, акумулирана пред Q1 на тази година. Продължава да има въпроси относно поддържането на достатъчни резерви от Tether (USDT), за да гарантира фиксирането на паричния му еквивалент, както и за качеството на активите, които образуват тези резерви. През 2021 г. Tether постигна споразумение с главния прокурор на Ню Йорк относно предполагаемо смесване на клиентски и корпоративни средства, както и лъжливи представяния за резервите пред инвеститорите.

"Искаме да станем технологичен партньор за всички компании, които се интересуват от копаене на биткойн. Красотата на нашия план за следващия период е, че можем да започнем да се диверсифицираме от чистото предлагане на стейбълкойн и да останем по-закръглен технологичен доставчик, който изисква опит в много важни области. Така че енергетиката, комуникацията, финансовата инфраструктура ще бъдат ключът през следващите шест до 12 до вероятно 48 месеца.", коментира Паоло Ардоино плановете за диверсификация на Tether

Биткойн връзката

Връзката на Tether с биткойн и Bitfinex бе контрапункт на цялото интервю. Според него операциите на Tether до голяма степен се фокусират върху биткойн, считайки го за уникална стока в сферата на криптовалутитe и че този фокус е подкрепен от установения глобален регулаторен статус на биткойн и неговата демонстрирана устойчивост по време на пазарни сътресения.

Learn More 👉 https://t.co/LmBQptyobi pic.twitter.com/VrG20OnE1Z

- Tether (@Tether_to) May 30, 2023

Разширяване отвъд стабилните монети

По-високата рентабилност очевидно е насърчила фирмата да обмисли да навлезе в области като производство на възобновяема енергия и копаене на биткойни. Освен това от Tether изразяват желание да бъде технологичен партньор за фирми, които се интересуват от проучване на тези сектори. Този ход може да се разглежда като опит за преход от фирма за криптовалута към по-широк доставчик на технологии. Успехът на тази стратегия обаче ще зависи от способността на Tether да се установи в тези нови сектори.

Паоло Ардоино за бъдещето на Tether пред "TheBlock"

Можете ли да предоставите демографска разбивка на потребителите на Tether? Дали те са предимно търговци или потребители? Можете ли да предложите представа за тенденциите в употребата?

През 2019 г. близо 99% от Tether се използва за сетълмент на криптотърговия, тенденция, която се запази и през 2020 г. Въпреки това началото на пандемията инициира забележима промяна към потребителите, които просто държат Tether, вместо да го използват основно за търговия.

Потенциалът за глобален фалит покрай преговорите за тавана на дълга на САЩ донесе безпокойство на капиталовите пазари. Като част от вашите резерви сте заделили краткотрайни държавни облигации. Предвид настоящите обстоятелства очаквате ли някакъв риск тези държавни ценни книжа да се търгуват под 1 долар? Как разглеждате проблема с тавана на дълга във връзка с вашите резерви?

Като проактивна мярка започнахме да използваме инструменти като обратни репо сделки, което беше публично обявено. Последната атестация потвърждава, че сме се защитили срещу подобни рискове, за да осигурим висока ликвидност. Ние използваме инструменти, които все още са напълно обезпечени. До края на този месец се очаква Tether да държи приблизително 2.7 млрд. долара в излишни резерви, което показва нашата готовност да се справим с всички потенциални рискове.

Има ли потенциал за диверсификация в други криптовалути извън биткойн или служи като допълнение към златото в сравнение с други форми на криптовалута?

На този етап не сме склонни да инвестираме в друго освен биткойн. Той има уникална позиция в световен мащаб като стока, която се различава от всички други криптовалути, мнение, споделяно от регулаторите по целия свят. Не се стремим да спекулираме на криптопазара; по-скоро нашата цел е да поддържаме висока ликвидност и диверсификация. Биткойн е единствената криптовалута, която постоянно предлага голяма ликвидност, дори по време на трудни периоди в криптофинансите, като бурната 2022 г. Според мен не виждам същата надеждност в Ethereum или други криптовалути.

Нарастващото предлагане на стейбълкойни означава ли и възходяща пазарна активност? Възможно ли е повишаването на предлагането да предполага нарастващо доверие в криптопазара?

Да, бих се съгласил с това мнение. В момента биткойнът е единственият актив, поддържащ известна степен на ликвидност, тъй като повечето други са "изсъхнали". Въпреки това, ако инвеститорите си върнат доверието, те обикновено навлизат отново на криптопазара, като купуват стабилни монети. Може да видим нашите конкуренти да увеличат дейността си и аз оставам оптимистичен относно идеята, че Tether (USDT) може потенциално да достигне границата от 100 млрд. долара .
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    akh1595340630678374 avatar :-@
    Test testov

    Доста тъпо от страна на капитал да рекламирате тези отявлени измамници.

    Нередност?
  • 2
    nkr051069990 avatar :-P
    Охо
    • + 1

    Е, Роберт strikes again.
    Абе капитал, тоя за 2 купички ориз работа не Ви е свършил, на кой Ваш човек е синче. Що се излагате така?
    ЕДНО КРИПТО НЕ Е ПОЗНАЛ ДО СЕГА. НИТО ЕДНО!
    За мен цялата рубрика е SCAM. Лошото е, че има балъци дето ще се хванат.
    Скопие това беше регулиран бизнес - ще сте на куката, заради Роберт.
    Уж сайт с претенции за грамотност.

    Нередност?
Нов коментар