Фалстарт за първия евро стейбълкойн - Binance спря търговията с него след рязък ценови скок

След като започва да се търгува за повече от 3 долара, търговията с AEUR бeше прекратена

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На 5 декември на криптоборсата Binance започна търговия първият стейбълкойн, обвързан с еврото, който е листнат на платформата, известен като AEUR. Този токен, който по дизайн би трябвало да има стойност, равна на едно евро, изведнъж и за изненада на всички, скочи с близо 200% само часове след като беше включен в системата за търговия. Това събитие се случва на фона на значителен ръст на водещите криптовалути като Bitcoin и Ether, които достигнаха своите 20-месечни върхове. Други евро стейбълкойни са Stasis Euro (EURS), EURC на Circle и Euro Tether на Tether Limited. Днес банката Societe Generale също листна собствения си стейбълкойн EURCV на крипто борсата Bitstamp.

За повечето време от деня AEUR се търгува приблизително на стойност 1.08 долара в паритет с най-големия по пазарна капитализация стейбълкойн USDT, което беше съизмеримо с текущия валутен курс EUR-USD. Тази стабилност обаче не трая дълго, тъй като цената на токена започна да се покачва стремглаво, като достига до върхова стойност 3.25 долара. Изненадваща волатилност накара Binance да прекрати търговията с AEUR, като беше съобщено в изявление на сайта и в X (бившия Twitter), че поради "анормални колебания" в цената търговията временно се прекратява.

Ордър книга на Binance за AEUR показа, че последната сделка е извършена на цена около 2.89 долара, което е със 167% повече от предполагаемата стойност. AEUR се издава от компанията Anchored Coins, базирана в Швейцария, и е собственост на инвеститора от Сингапур и бивш член на парламента Калвин Ченг, според прессъобщение, публикувано в Cointelegraph по-рано тази година. Стойността на токена трябва да бъде обезпечена с евро фиат активи и има пазарна капитализация едва 5 милиона според уебсайта на проекта.

Въпреки че не е посочена конкретна причина за този необичаен скок на цената, ниската пазарна капитализация и ограничената ликвидност на AEUR теоретично го правят по-уязвим към рискове от де-пегинг, предизвикани от потенциална манипулация на цената. Това събитие поставя въпроси относно регулациите и мерките за сигурност на подобни финансови инструменти.

В контекста на нарастващите регулации и промени в пазара на стейбълкойни, секторът продължава да бъде изключително конкурентен и динамичен. Скорошните събития, включително спирането на стейбълкойна, издаван от Paxos и асоцииран с Binance, подчертават растящото внимание към регулаторния надзор и стабилността на тези финансови инструменти. В този контекст Tether се откроява със значителен ръст в пазарната си капитализация, увеличавайки я с 4.5 млрд. долара за последните 30 дни, според данни от Coingecko. От друга страна, съществуват опасения, че ако се разкрият проблеми с активите на Tether или ако създателите му бъдат замесени в някакъв вид финансови измами, това би могло да има драстични последици за целия криптопазар.

Разберете защо потребителите имат някои притеснения относно Tether тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dani_2077 avatar :-P
    dani_2077

    😂😂😂

    Нередност?
Нов коментар