🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Моят Капитал" | Годината се познава от януари; Акция на годината е "Шелли"; Защо грешат анализаторите

Бюлетинът с най-важните теми за управление на личните финанси, инвестициите и спестяванията

Засега пазарите са отворени от едва три дни, но посоката не се харесва на инвеститорите
Засега пазарите са отворени от едва три дни, но посоката не се харесва на инвеститорите
Засега пазарите са отворени от едва три дни, но посоката не се харесва на инвеститорите
Засега пазарите са отворени от едва три дни, но посоката не се харесва на инвеститорите
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако денят се познава по сутринта, то за инвестициите годината се познава по януари. Според теория от Алманаха на борсовия търговец, ежегодно статистическо издание, представянето през първия месец до голяма степен е определящо за цялата година.

"Всеки януари, когато S&P е надолу от 1950 г. насам, без изключение, предшества нов или удължава мечи пазар, плосък пазар или корекция от 10%", пише в изданието за 2024 г. Джефри Хърш. Първите пет дни пък се оказват още по-ранен индикатор. "Печалбите на S&P през първите пет дни на януари предшестват печалби за цялата година в 83.0% от случаите", допълва Хърш.

Засега пазарите са отворени от едва три* дни, но посоката не се харесва на инвеститорите. S&P 500 загуби 1.4%. Освен че може да приключи най-дългата серия от покачвания от 2004 г.,представянето през следващите няколко дни може да се окаже определящо за това къде ще завърши 2024 г.

Прогнозите обаче не са това, което бяха - миналата година се оказа кошмарна за анализаторите, които не познаха почти нищо. Кои са и рисковете през тази година вижте в този текст.

В същото време волатилността продължава да расте на пазара на криптовалути. След като удари 45 хил. долара около нова година, цената на биткойн бързо се върна до 40 хил. долара, преди да намери опора около 42-43 хил. долара за монета. Според анализаторите причината е в наближаващите срокове за одобрене на ETF в САЩ, но подобна новина може вече да е акумулирана в цената, което да доведе до спад от типа на buy the rumour, sell the news. Повече по темата може да прочетете в текста на Робърт Христов.

Ето и другите интересни текстове, свързани с личните финанси:

Акцията на 2024 г.

Фаворитът отново е "Алтерко", но с новото си име - "Шелли"

Българската фондова борса също затвори годината позитивно. Достигането на най-високата стойност от 15 години насам обаче не провокира оптимизъм сред анализаторите в България, който остават сравнително консервативни в оценките си. Все пак средната прогноза за Sofix, индекс от 30 компании, е за ръст от 6%.

За 19 поредна година анализаторите подредиха предпочитаните си български акции, като победителят е същият като от 2023 г. - "Шелли". Компанията, която произвежда технологични устройства за управление на дома, регистира ръст от над 160% през последните 12 месеца. Доброто представяне на борсата е съчетано с бързо израстване в бизнес план. Компанията продължава да расте с около 50% на година, като до 2026 г. прогнозира продажби от 400 млн. лева.

Как продължава списъкът с избраните компании може да прочетете в първия брой на в. "Капитал" за 2024 г. или тук.

Не пропускайте

Първото и последното IPO на Българската фондова борса за 2023 г. се оказа успешно. "Булметал" мина прага и набра 8.2 млн. лева от борсата.

Пенсионните фондове регистрират ръст от около 5% към края на ноември. Това трудно може да компенсира таксите и инфлацията.

Защо биткойнът нарасна с близо 150% през 2023 г. Британското издание The Economist сравнява криптовалутите с хлебарки.

Индустриалният Dow Jones достигна нов исторически връх. Американските акции поскъпнаха след сигналите на Федералния резерв за обрат в паричната политика.

Robinhood навлиза на европейския пазар с криптотърговия. Платформата ще предлага над 25 криптовалути, но засега не говори за сделки с акции.

Инвестициите в борсов фонд за имоти може да носят и 100% доходност. Фондовете за имоти - АДСИЦ, предлагат възможност за лесна експозиция към имотния пазар с малко средства. Но изборът е ограничен

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.