🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Халвинг ли казахте?

Едно от най-очакваните събития в криптосвета ще е на 19 април - тогава наградите за добив на биткойн ще бъдат намалени наполовина

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Халвингът намалява наградите за копаене на биткойн наполовина и свива предлагането.
  • Освен това механизмът намалява и скоростта, с която се създават нови монети.
  • Сега събитието ще е на 19 април и ще ограничи наградите от 6.25 до едва 3.125 BTC за блок.

Халвингът - събитие, при което наградата за добив на биткойн се свива наполовина на всеки четири години - несъмнено е сред най-значимите моменти в криптовалутния свят, носещ дълбоки последствия за бъдещето на цялата екосистема, чиято пазарна капитализация вече е над 2.7 трлн. долара. В очакването на поредния халвинг на bitcoin, насрочен за 19 април, финансовият свят се вглъбява в анализи на историческите тенденции на цената и търговския обем, опитвайки се да предвиди бъдещите движения на пазара.Този механизъм, вграден директно в кода на биткойн, е предвиден да редуцира наградите за миньорите на всеки 210 000 блока, което се случва приблизително на всеки четири години. Блокчейн технологията включва създаване на записи на информация - наречени блокове - които се добавят към веригата в процес, наречен копаене, или Proоf of Work. Въведен е от създателя на биткойн, известен под псевдонима Сатоши Накамото, с цел да контролира инфлацията и да ограничи общото предлагане на монети до 21 млн., като досега са емитирани 19 млн. токени.

Копачите използват изчислителна мощност на своите компютри за решаване на сложни математически пъзели, за да изградят блокчейн и да печелят награди под формата на нови биткойни. С времето този процес се е доказал като ефективен инструмент за поддържане на стабилността и сигурността на мрежата, като същевременно предлага стимул за миньорите да продължават да участват в процеса на верификация на транзакциите. Първото такова събитие през ноември 2012 г. намалява наградите от 50 на 25 биткойна на блок, а предстоящият халвинг ще ги ограничи от 6.25 до едва 3.125 BTC за блок. С това намалява и самото предлагане на биткойн, в което някои виждат именно причина за поскъпване на токена.

Исторически след всеки халвинг, а те досега са били общо три, цената на биткойн се покачва, като често действа като катализатор за нарастващ интерес към инвестиции в DeFi протоколи и приложения. Например след първото халвинг събитие през 2012 г. цената на биткойна преживя многократно увеличение през следващите месеци и години. Подобни тенденции бяха наблюдавани и след последващите халвинги през 2016 и 2020 г., като всяко от тези събития предшестваше периоди на значителен ръст на цената на биткойна.

Намаленото издаване на биткойн може също така да повлияе на неговата наличност по борсите. С намаляването на броя на новодобитите токени те стават по-редки, което може да увеличи тяхната стойност като обезпечение и потенциално да повлияе на лихвените проценти, ликвидностните басейни и стратегиите за получаване на доходи от земеделие в Defi екосистемата. Освен това графикът на халвинга на биткойн служи като тест за устойчивостта и адаптивността на децентрализираните финансови протоколи.

С всеки халвинг биткойн излиза в светлината на прожекторите, като привлича вниманието на медийни канали и стимулира интереса не само на нови инвеститори, но и на регулатори и разработчици. Този момент може да доведе до появата на нови регулации в пространството, но и до иновации, тъй като разработчиците се стремят към създаването на решения, които да отговарят на еволюиращите правни рамки. Съществува и психологически аспект на халвинг събитията, който не трябва да се подценява. Предвидимостта на халвингите създава очаквания сред инвеститорите, което може да доведе до "самоизпълняващи се пророчества". Когато достатъчно голям брой участници в пазара вярват, че цената ще се увеличи след халвинг, те започват да купуват предварително, което само по себе си увеличава цената.

Анализи на историческите ценови модели на биткойн показват, че много инвеститори са фокусирани върху динамиката около халвинга. Предишни цикли са показали значително увеличение след всеки халвинг, след които биткойн "намира новата си цена". Въпреки това настоящият пазарен цикъл, стимулиран от въвеждането на борсови фондове (ETF), инвестиращи директно в биткойн, показва различни тенденции - биткойн достигна нови исторически върхове преди априлския халвинг, което е и безпрецедентно събитие за историята на актива.

Заради това някои инвеститори обръщат внимание на компании, чийто успех е тясно свързан с биткойн, като MicroStrategy и Coinbase Global, които издадоха конвертируеми облигации малко преди халвинга. Тези действия може да бъдат интерпретирани като индикация за очаквания на компаниите за върха на настоящия бичи пазар или за началото на така наречения суперцикъл, който на теория е "митично явление", представляващо крипто бичи пазар, по-дълъг от предишните.

Някои анализатори предричат "опасна зона" преди халвинга, период, през който исторически цената на биткойн е спадала. Интересът към биткойн продължава да расте, като изпълнителни директори на водещи криптоборси изразяват оптимизъм за бъдещето на криптовалутата. Те очакват цената на биткойн не само да продължи да расте, но и да стане по-стабилна в дългосрочен план, възприемайки я като актив за дългосрочно притежание, а не за краткосрочна спекулация.

Важно е да се подчертае, че въпреки оптимизма криптопазарите остават високо волатилни и непредсказуеми. Фактори като регулаторни промени, макроикономически събития и технически иновации продължават да играят ключова роля в определянето на ценовите движения. Така инвеститорите трябва да подходят със стратегическа предпазливост и добре обмислен план за управление на риска. Предстоящият халвинг на биткойн подчертава не само вълнението и предизвикателствата, които съпътстват криптоинвестициите, но и потенциала за иновации и растеж в криптоекосистемата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eco50526549 avatar :-?
    Манчо
    • + 1

    Халвинг ли казахте?
    *******************************

    Странно, аз чух "таханинг"......

    Нередност?
  • 2
    boyan2000 avatar :-?
    boyan2000

    Хубава статия с изчерпателна информация, само техническите термини "бичи пазар", "токени" и др. заслужават малко обяснение ;-)

    Нередност?
Нов коментар