🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идва ли краят на мечия пазар

Очакванията са волатилността да продължи до края на годината, но стратезите съветват да сме нащрек за позитивни сигнали

Какви са очакванията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза спокойствие за инвеститорите?
Какви са очакванията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза спокойствие за инвеститорите?
Какви са очакванията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза спокойствие за инвеститорите?    ©  Shutterstock
Какви са очакванията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза спокойствие за инвеститорите?    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

С настъпването на октомври пазарите влязоха в последното тримесечие на годината. Година, която подобно на 2020 г., ще се запомни с малко добро, особено за финансовите пазари. Американският S&P 500 продължава да е в меча територия, като от началото на годината е загубил над 23%. Следващата компаниите, които съставят популярния индекс, ще започнат да оповестяват финансовите си резултати за периода юли - септември. Което ще съвпадне и с данните за инфлацията в САЩ за септември.

Какви са очакванията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза спокойствие за инвеститорите? Още повече на фона на войната в Украйна, заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие, високата инфлация и очакванията за рецесия.

Какво да очакваме

Според Factset, анализаторска компания, очакванията са, че през третото тримесечие на 2022 г. приходите на компаниите от S&P 500 ще нараснат с 2.9% в сравнение с предходната година. "Ако 2.9% е действителният темп на растеж на приходите за тримесечието, това ще е най-ниският темп от третото тримесечие на 2020 г. (-5.7%)", написа в доклад за предстоящия сезон на отчетите на 30 септември Джон Бътърс, вицепрезидент на Factset.

Първоначално прогнозите бяха по-високи. Към 30 юни очакванията бяха за ръст с 9.8% в сравнение с предходната година, но, като се има предвид спадът на БВП на САЩ през първото и второто тримесечие, анализаторите понижиха прогнозите за доходността на компаниите от S&P 500. И то повече от обикновено. "Обикновено по време на тримесечието анализаторите намаляват очакванията си за приходите", допълва Бътърс, но последният им спад е по-голям в сравнение със средното за последните 5, 10 и дори 20 години отбелязва анализаторът.

Много хубаво няма да е на хубаво

От началото на годината Федералният резерв е предприел една от най-агресивните си монетарни политики в историята. Лихвите в САЩ никога не са се покачвали толкова бързо в рамките на девет месеца, което е в разрез с това, което инвеститорите свикнаха през последните години, а именно търпелива и подкрепяща централна банка. Според някои анализаторите именно това е причината инвеститорите да подценяват твърдостта на Фед. "Продължаващото очакване на пазара за пауза или обратен завой от Фед принуди председателя му Джером Пауъл да повтори намеренията си чрез силна реторика и агресивни прогнози", пише Лиза Шалет, главен инвестиционен директор на Morgan Stanley, в края на септември.

Отделен въпрос е, че резултатът от затягането на монетарната политика отнема време, докато се усети в реалната икономика. "Настоящите нива на растеж на националния брутен вътрешен продукт и корпоративните печалби за третото тримесечие отразяват къде са били лихвените проценти и финансовите условия преди девет до 12 месеца", отбелязва Шалет, като според нея "инвеститорите може да получат фалшиво чувство за сигурност от какъвто и да е потенциал за печалби, които виждат в акциите днес". А според стратезите на Goldman Sachs оценките на компаниите може и да не отразяват напълно съпътстващите рискове, което може в бъдеще да ги тласне към нови дъна.

Как да се подготвим

Прогнозите на анализаторите са за допълнителна волатилност през следващите няколко месеца. "С изключение на значително отдръпване на основната инфлация (малко вероятно според нас) възвръщаемостта на инвестиционните портфейли през следващите тримесечия вероятно ще бъде недостатъчна, а пазарната волатилност трябва да се повиши, тъй като растежът и корпоративните печалби ще бъдат разочароващи", пише в доклад до клиентите си в края на септември Ниладри Мукерджи, управляващ директор в Merrill Lynch.

"Нашето виждане е, че може да има по-голям спад на пазара, преди акциите в крайна сметка да се върнат към дългосрочната тенденция на бичия пазар", допълва Мукерджи, като предупреждава инвеститорите да бъдат нащрек за признаци, които могат да сигнализират началото на нов бичи пазар, като: намаляване на инфлацията, стабилизиране на прогнозите за печалби (да спрат да падат), отслабването на долара или връх на волатилността (измерена чрез индекса VIX). Според Лиза Шалет също може да се търси балансиране на портфейлите. "Всяко засилване на мечия пазар, което може да възникне през сезонно силното четвърто тримесечие, трябва да се използва за ребалансиране на портфейли и събиране на данъчни загуби", заключва инвестиционният директор. Има обаче и други предупреждения - може да станем свидетели на поредно рали по време на мечи пазар, което след това да се обърне и да поведе инвестициите още по-надолу.

Все още няма коментари
Нов коментар