Дивидентите на БФБ: от бонус за акционерите към апетитна награда

Средната доходност от разпределение на печалбите на публичните компании е 4%.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Средната доходност от разпределение на печалбите на публичните компании е 4%.
  • Това е двойно повече от тази при S&P 500, без да се отчита предимството на данъчното ни облагане.
  • Страховете от рецесия обаче може да накарат някои компании догодина да задържат печалбите си в резерв.

Авторът е главен инвестиционен консултант на ИП "Елана трейдинг"

Дали нашият фондов пазар не заема вече специална ниша в инвестиционните портфейли на българите? Този въпрос стои все повече на дневен ред, когато сравняваме 25% спад на Уолстрийт с едва 5% на българския индекс SOFIX от началото на годината. Специфичната ниша са дивидентите на българските компании - те могат да се похвалят със стабилни финансови резултати, ниска задлъжнялост и растеж на дейността, който зависи от цикъла в икономиката. Голяма част от ликвидните компании на борсата разпределят дивиденти, а доходността през тази година не се отличава съществено от средните стойности за предишните пет.

Средната стойност на доходността от дивиденти е 4% за ликвидните дружества, а медианата е 3.4%. Това е двойно повече от доходността на американския S&P 500 без да се отчита значителното предимство на нашето данъчно облагане - 5% за физически лица и с 10% данък печалба за бизнеса. Българският инвеститор, ако може да се обобщи, предпочита такава комбинация от доход и риск. Повечето капитали на борсата не гонят спекулативни позиции, а са паркирани в акции с дивидентни плащания.

Новото поколение дивидентни акции

Когато погледнем дружествата с активна търговия на борсата и история на плащанията, само "Трейс Груп холд" пропуска дивидентите през тази година. Причината е свързана с трансферите по държавните поръчки, но като цяло строителната компания не е популярна с дивидента политика. Най-осезаемо е отсъствието на "Софарма" и "Софарма Трейдинг", които за втора поредна година не разпределят печалбата си към акционерите. Това не е изненада за пазара и няма отражение върху цената на акцията на "Софарма" през годината, а разпродажбите през февруари и март се дължаха на военните действия в Украйна. Именно и очакванията за тежка икономическа среда е причината двете компании да решат да не разпределят дивиденти, за да запазят стабилно финансово състояние. Нещо, за което ръководствата предупредиха акционерите.

Новите платци сред ликвидните дружества компенсират отсъстващите парични потоци. Например "Неохим" не само влезе в индекса SOFIX, но и с доход от 8.85% взима лидерската позиция сред индустриалните компании и е на второ място след ликвидните акции. Производителят на торове е едно от дружествата, за които е ясно, че уникалната пазарна конюнктура през последната една година няма да се повтори. Печалбите й също. Но компаниите разпределят дивидентите си от печалбите за предходната година и това поставя дружества като "Монбат", "Корадо България", "М+С Хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" с възможност да запазят доходността си и през следващата година въпреки цикличния характер на дейността им.

Друг осезаем дебют сред дивидентните дружества е "Телематик интерактив България". Компанията за спортни залози и казино игри стана първото публично предлагане на основния пазар на БФБ за последните две години, като набра 16 млн. лв. За дивиденти бяха разпределени 10 млн. лв., почти колкото е печалбата през първата половина на тази година. Това е силна заявка от страна на "Телематик" да намери място в портфейлите на дългосрочните инвеститори у нас. Няма да се случи изведнъж, а ще е продължителен процес на доказване на способността на компанията да прави пари. И ако погледнем предходното публично предлагане - това на "Телелинк бизнес сървисис груп", ще видим точно такъв пример. Компанията има три поредни години със средна доходност от 5%, ако броим и предстоящото плащане за 2022 г., но и съществена динамика на цената на акцията. Това дава възможност както за пасивен доход с години, така и за спекулативните играчи, които преследват дъната за покупка и върховете за продажба. Текущата доходност от 6% на "Телелинк БС" е една от най-високите.

Топ акциите по дивидентна доходност

"Елана Агрокредит" заема третото място с малко по-висока доходност сред ликвидните компании, отколкото имат акциите на "Телелинк". Тя е 6.23%, като е изчислена към датата на последната търговия с право на дивиденти. Финансовото дружество поддържа такъв дивидент за трета поредна година, при това със стабилна цена на акцията. Отново един пример за присъствието на инвеститори, които търсят доходност и не се притесняват от събитията извън България или от предстоящата рецесия в Европа. Тя е и една от акциите, които трябва да се наблюдават внимателно като индикатор за настроенията на този тип инвеститори. Всеки по-силен спад на акции от тази категория ще покаже, че доверието на консервативните акционери се разклаща.

Лидерът по дивидентна доходност за тази година е "Адванс Терафонд" - най-големият фонд за инвестиции в земеделска земя. Акцията донесе 15% доход, което е значително над останалите и двойно повече от средното за последните пет години. Това е резултат от силното покачване на цените на земеделската земя и големият интерес към нея в България. И въпреки че пикът на спекулативния интерес преминава, в дългосрочен план инвестициите в доходоносни активи ще продължат да привличат капитали. Причината е, че инфлацията ще остане висока и парите ще търсят повече доходност.

Растящи акции с дивиденти

Това е сравнително нов тренд на БФБ, като най-очевидните примери са производителят на смарт устройства "Алтерко" и конгломератът в земеделието "Агрия груп холд". Към тях се присъедини и една от излезлите наскоро компании чрез сегмента Beam - "Илевън Кепитъл". Това са компании, които имат сериозен портфейл, в който да инвестират капитала си, но разглеждат плащането на дивиденти като жест към акционерите си. Доходността на "Алтерко" и Агрия груп холд" е съответно половин и един процент, но това са две от най-печелившите позиции на борсата през последните няколко години. За повечето растящи акции, особено най-новите компании на борсата, дивидентите са далечна перспектива.

Какво да очакваме за година напред?

Корпоративните печалби през тази година са отлични, но вече се забелязва обръщането на тенденцията и ефектите от задаващата се рецесия. Дали това означава, че все повече компании ще предпочетат да задържат печалбите си, за да имат буфер при криза по подобие на "Софарма", е рано да се каже. Вероятно повече български компании ще предпочетат предпазлива политика, за разлика от американските, които с увеличение на дивидентите се стараят да компенсират спада в цената на акциите. Това ще са основно индустриални фирми с цикличен бизнес. Покачването на средната доходност през последните години е тенденция, която доведе до атрактивна оценка на много акции и причина да няма значителни разпродажби досега. Всеки по-силен спад в цените и капитулация на инвеститорите ще се превърне в отлична възможност за покупка дори и на акциите, където има временна промяна на дивидентната политика.

Материалът има информативно-аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pnu1415782199381981 avatar :-@
    Yordan Petrov

    Като започна че още на първия ред има грешка и по-надолу има ли смисъл да чета?
    Градус дава 2 дивидента в годината, а в статията е отразен само единия.

    Нередност?
Нов коментар