Blackrock се отказва от портфейлната стратегия 60/40

От най-големият фонд мениджър в света ще се насочват към частни пазари, препоръчват енергиен и фарма секторите, както и компании със стабилен паричен поток

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-голямата компания за управление на активи в света - Blackrock, се отказва от класическата портфолио стратегия 60/40, която включва инвестиране в подобно съотношение на акции и облигации. Причината е поведението на Федералния резерв на САЩ, който повишава лихвите, за да се пребори с инфлацията във времена на очаквания за рецесия.

Стратегията дълги години беше предпочитана от индивидуални и големи инвеститори, тъй като носеше сигурност и добра диверсификация. Това се отнасяше в особена сила през последните години, когато ниските лихви подкрепяха цените на облигации и акциите едновременно. За 16 години например индексът Bloomberg US 60/40 се е понижил само в три години - през 2008 г., когато фалира Lehman Brothers, минимално през 2018 г. и през миналата година, когато започна цикълът на повишение на лихвите от централните банки. За една година BlackRock 60/40 Target Allocation Fund се е понижил с над 6%, макар от началото на тази да е нагоре с почти толкова, подкрепен от възстановяване на пазарите на акции.

Стратезите на изследователското поделение BlackRock Investment Institute препоръчват да се скъса с традиционния метод на алокиране на активи и да се избяга от широки алокации на публични акции и облигации. За сметка на това портфолио мениджърът ще се насочи и към придобиване на частни активи. "Това старо допускане вече не отговаря на новия режим, в който се намираме - повишение на лихвите до рецесия, за да се свие инфлацията", казват стратезите в бележка, цитирана от Bloomberg.

Те препоръчват да се търсят специфични сектори като енергиен и здравен, както и компании със стабилен паричен поток и устойчиви вериги на доставки, които да устоят на рецесията. Освен това препоръчват и да се спре с масовата инвестиция в облигации, а ако се инвестира в тях, да е в такива, обвързани с инфлацията или краткосрочни съкровищни бонове. Последните станаха особено популярни сред паричните фондове и като алтернатива на депозитите в САЩ и Европа.

"Вярваме в новия подход към изграждане на портфолио, при който стратегическата гледна точка трябва да е по-гранулирана - в сектори като частните пазари, за да се изгради по-устойчив на рецесията портфейл", казват стратезите на портфейлния мениджър, чиито активи се очаква да надминат 15 трилиона долара, според анализ на Morgan Stanley.

През първото тримесечие на годината Blackrock отчете нетен паричен поток към своите фондове от 110 млрд. долара, която повиши активите до 9.09 трилиона долара. Всичко това се случи на фона на банковата криза в САЩ през този период.