"Моят Капитал" | Къде е безрисковата доходност

Всичко за пазарите, инвестициите и личните финанси в месечния бюлетин на "Капитал"

Фондовите борси се радват на двуцифрени ръстове от началото на годината.
Фондовите борси се радват на двуцифрени ръстове от началото на годината.
Фондовите борси се радват на двуцифрени ръстове от началото на годината.
Фондовите борси се радват на двуцифрени ръстове от началото на годината.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпреки нарастването на лихвите, голяма част от спестяващите не са сигурни какво да правят със спестяванията си. Инфлацията от 8.5% през юли продължава да бъде твърде висока, за да се държат "под дюшека".

В света на инвестициите уравнението, което се счита за златен стандарт, взима под внимание безрисковата доходност - всичко над нея се съпоставя спрямо риска, който се предприема, а всичко под нея изобщо не се взема под внимание.

Някои анализатори приемат доходността от държавните ценни книжа за най-високата безрискова доходност, която могат да получат. Среднопретеглената годишна доходност от репо сделките с български ДЦК е около 3% към юни според БНБ, регистрирайки ръст от близо 300 базисни пункта за последната година.

Апетитът към тях също се увеличава. За две години инвестициите на пенсионните фондове в български ДЦК се удвояват до близо 1.97 млрд. лева през юни. Обемът на сделките на вторичния пазар скача от 4 млн. през първото тримесечие на 2023 г. до над 14 млн. лева през второто, въпреки че много малка част е през БФБ, което сочи за нисък интерес от дребните инвеститори.

Българските държавни ценни книжа не са от тези с най-висок кредитен рейтинг. Чуждестранните пък идват с такси за превалутиране и потенциални промени във валутния курс, които могат да изядат от печалбата. Все пак дори при държавите има риск, както стана ясно след понижаването на рейтинга на американските държавни о,блигации от Fitch през август.

Затова други анализатори приемат лихвите по депозитите като основен индикатор. След като дълги години бяха близо до 0%, инвеститорите бяха склонни да предприемат по-голям риск, инвестирайки в акции, криптовалути, деривати, имоти и други видове активи. С покачването на лихвите се променят и сметките. В България лихвата по депозитите със срок над две години за домакинствата средно е около 1.41% през юли според данни на Българската народна банка, което все още е твърде далеч от инфлацията, но поне държавата гарантира до 196 хил. лева, което я прави опцията с най-нисък риск. Според БНБ към края на юни депозитите на домакинствата и нефинансовите предприятия, които ги обслужват, надхвърлят 74.6 млрд. лева.

Биковете надделяват:

Българската фондова борса показа рога

Покрай ръстовете на борсите глобално, българската не остава по-назад. От началото на годината Sofix регистира ръст от над 23%, което е повече от щатския S&P 500 (17%) и германския DAX (13%). Благодарение на доброто представяне на основно две акции- "Шелли" и "Софарма"- бенчмаркът успя да достигне нов връх за последните за последните петнадесет години. Пикът от финансовата криза обаче все още е твърде далеч, което според някои анализатори пък е предтекст за потенциален растеж.

Летният сезон, когато хората пътуват повече и се счита, че търсенето на горива е по-голямо, не успя да понижи цените на петрола. Напротив, цените на черното злато вече наближават 90 долара за барел от сорт брент, най-високото ниво от ноември 2022 г. Като стана дума за злато, благородният метал се устави крайно под 2000 долара за трой унция, след като успя да пробие само за кратко психологическата граница през юни.

Капитал отговаря на въпроси от читатели, свързани с инвестиции и лични финанси. Адресът, на който може да се свържете с нас е [email protected]

Най-важното

Инвестиции

Инвестиция с часовников механизъм. Колекционерските часовници могат да бъдат всякакъв вид - ръчни, джобни, а вече дори и смарт.

Инвеститорите са обзети от оптимизъм. Но може ли бичият пазар да продължи? Бумът на изкуствения интелект укрепи ръста на борсите.

Броят на европейските IPO спада до най-ниско ниво от 2009 г. През първата половина на годината листнатите на борсите компании са едва 34.

Защо инвеститорите залагат на спокойни фондови пазари? Когато пазарите се движат настрани, инвеститорите търгуват с волатилността.

Американските акции са най-скъпи от десетилетия. Струват ли си цената?

Sofix-стициран растеж. Най-старият български борсов индекс достигна най-високата си стойност от 15 години.

Крипто

PayPal обяви създаването на свой стейбълкойн. Токенът на компанията за разплащания ще бъде основен конкурент на стабилните монети.

Накъде ще полети биткойн? Какви са прогнозите за цената на най-голямата криптовалута в света?

Значението на втория рунд на SEC срещу Ripple: Делото между Ripple и SEC, без съмнение, е един от най-противоречивите в света на криптовалутите.

Съдебно решение в САЩ върна надеждите за ETF с реално притежание на биткойн. Триумфът може да е първата стъпка за одобрен борсов фонд с реално притежание на актива.

Академия

Как и защо да инвестираме в индексни фондове: Пасивното инвестиране става все по-популярно.

"Софарма" дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 г. Какво е варант и какви права дава?

БФБ пуска индекс за beam пазара. Новият индекс ще проследява представянето на малките и средни компании.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport

    Инвестирайте в Исторически парк АД. Там няма да загубите. Инвестицията е безрискова.
    Няма да пиша дали е препоръка или не, защото ИП не подлежи на контрол от законите на страната и КФН.

    Нередност?
Нов коментар