🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Активите на инвестиционните фондове достигат рекордните 9.75 млрд. лева

За пет години ръстът им е 150%, като голям дял от тях се държат от институционални инвеститори и по-малък от домакинствата

Инвестициите в български акции се увеличават с 200 млн. лева
Инвестициите в български акции се увеличават с 200 млн. лева
Инвестициите в български акции се увеличават с 200 млн. лева    ©  Георги Кожухаров
Инвестициите в български акции се увеличават с 200 млн. лева    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Средствата в инвестиционните фондове в България достигат рекордните 9.75 млрд. лева към края на 2023 г., показва статистика на Българската национална банка. Общо активите на местните и чуждестранните фондове нарастват с над 1.3 млрд. за година, което по предварителни данни е ръст с над 15%. Това отчасти е подпомогна от доброто представяне на пазарите през последната година. Основният борсов индекс на БФБ Sofix записа ръст около 27% през 2023 г., докато доходностите от държавните ценни книжа се увеличиха както в Европа, така и в САЩ. Друга причина за повишението на активите са и паричните потоци от нови клиенти - ниските лихви по депозитите правят взаимните фондове и други алтернативни инструменти като борсово търгувани фондове (ETF) доста атрактивни.

Според статистиката българите предпочитат чуждестранните фондове, където са паркирани над две трети от средствата, или 6.6 млрд. лева към края на 2023 г. Само за три месеца активите се увеличават с над 500 млн. лева. В тях голям дял обаче имат институционалните инвеститори като пенсионни фондове и застрахователни компании.

Средствата в българските фондове са 3.1 млрд. лева, от които 1.9 млрд. са инвестирани в акции. Местните фондове, инвестиращи в облигации и недвижими имоти, бележат номинален спад през последните 12 месеца.

Пенсионнозастрахователна доминация

Разбивката на данните на БНБ показва, че над 40% от активите в чуждестранните фондове са на застрахователни компании и пенсионни фондове - близо 4.3 млрд. лева. Пет години по-рано активите на тези инвеститори в чуждестранни фондове са около 1.8 млрд. лева. Ръстът вероятно е подпомогнат и от нарастващ интерес към застраховките живот с инвестиционен характер. Близо 200 млн. лева са брутните записани премии в застраховка живот, обвързана с индекс или дялове в инвестиционен фонд, към края на септември, показват данни на Комисията за финансов надзор.

Преките инвестиции на домакинствата в чуждестранни фондове са около 1.1 млрд. лева, ръст с около 60 млн. лева за година. Пет години по-рано сумата е 370 млн. лева. Значителен дял вероятно прибира френският мениджър на активи Amundi, който обяви, че е продал инвестиционни фондове за 4.3 млрд. лева в България през последните няколко години.

Апетит за акции

Най-голям ръст в активите на местните инвестиционни фондове се забелязва в българските акции. Само за последната година те се увеличават с 200 млн. лева до 1.2 млрд. Ръст от над 100 млн. лева има и при дяловете от договорни фондове и инвестиционни дружества, инвестиращи в еврозоната - 800 млн. лева към края на 2023 г. Общо активите, инвестирани в акции и дялове на фондове, са 2.4 млрд. лева. Инвестициите в ценни книжа различни от акции (предимно облигации) са 560 млн. лева, спад от 565 млн. през 2022 г.

Впечатление правят инвестициите в кредити и финансови деривати, които предвид нарастващите лихви, достигат 50 млн. Наблюдението на БНБ включва 153 местни фонда.

Признак на незаинтересованост

Към края на 2023 г. депозитите на домакинствата в българските банки са около 79 млрд., но статистиката включва и разплащателните сметки в изчислението. Годишната лихва по депозитите с фиксиран матуритет от над 2 години в България е 1.2%. За сметка на това дългосрочният лихвен процент по българските държавни ценни книжа е около 4%. Това обаче не спира българските домакинства да насочват средствата си основно към депозити и да показват незаинтересованост към алтернативните форми на доходност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар