Уорън Бъфет, инвеститор от Омаха, инвестира в японски акции през 2020 г.
Уорън Бъфет, инвеститор от Омаха, инвестира в японски акции през 2020 г.    ©  Reuters

Nikkei: Да покориш 35-годишен връх

Японският фондов пазар набра инерция и сякаш отново се забелязва на инвестиционния хоризонт

Уорън Бъфет, инвеститор от Омаха, инвестира в японски акции през 2020 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Водещият индекс на японските акции най-накрая мина рекорда си от декември 1989 г.
  • Печалбите на японските компании сега са по-високи, което ги прави по-евтини и атрактивни
  • Правителството стимулира с данъчни облекчения домакинствата да инвестират на капиталовия пазар

Цените на акциите обикновено се покачват в дългосрочен план. Бизнесът се развива, печалбите се увеличават и се изплащат по-високи дивиденти. Кризите се оказват само краткосрочно явление. Има периоди, в които инвеститорите чакат по-дълго от обикновено, за да възвърнат инвестициите си. S&P 500 се възстановява от дотком балона и последвалата финансова криза след повече от десетилетие.

Българската фондова борса въпреки доброто представяне напоследък все още е далеч от върховете преди 15 години. В Япония акциите миналата седмица достигнаха нивата си от преди 35 години. На 22 февруари японският борсов индекс Nikkei 225 постигна максимална дневна стойност от 39 156 пункта - с 200 над върха от декември 1989 г. от 38 957 пункта.

Обикновено процесите в японската икономика са доста независими от това, което се случва по света и в другите водещи икономики. Ръстът на борсата обаче постави страната във фокуса на инвеститорите. Сред причините за растежа са все още рекордно ниските лихви в страната, ниските оценки на търгуваните компании, някои стимули на правителството за инвестиции на индивидуалните инвеститори, както и търсенето на пазари с потенциал.

"Ние сме бичи на японския фондов пазар и очакваме Nikkei 225 да надмине най-високата си стойност за всички времена до края на третото тримесечие на 2024 г.", написа в началото на февруари Хисаши Шираки, главен глобален стратег на японската банка Sumitomo Mitsui. Индексът изпревари прогнозата му с шест месеца.

Леко забавяне

Днес осем от десеттте най-големи компании в света (по пазарна капитализация) са американски (с изключение на тайванската TSCM и саудитската Saudi Aramco). В края на 80-те години ситуацията е съвсем различна. Шест от десетте от най-големите дружества тогава са японски: Industrial Bank of Japan, Sumitomo Bank, Fuji Bank, Dai-Ichi Kangyo Bank, Tokyo Electric Power и Toyota. Днес производителят на автомобили е единствената компания в топ 100, заемайки 30-о място.

Какво е Nikkei и как се инвестира



Японският борсов бенчмарк Nikkei е създаден през 1950 г. Състои се от акциите на 225 компании, като тежестта им се определя от цената. В индекса изпъкват компании като Sony, Nissan, Toyota, Panasonic, Mazda, Honda и други. Достъп до индекса може да се получи най-лесно чрез борсово търгувани фондове или договори за разлика. Вариантът със cfd е по-рисков, тъй като обикновено включва търговия с маржин. В британската финтех платформа Revolut се предлагат два борсови фонда: iShares Nikkei 225UCITS ETF (акумулиращ дивиденти в цената) с 49.5 млрд. йени (0.3 млрд. долара) активи и такса 0.48% от активите годишно и Xtrackers Nikkei ETF (разпределя дивиденти) с 323.6 млрд. йени (2.1 млрд. долара) активи и 0.09% годишна такса.

Фонд мениджърът Amundi предлага в България и три фонда инвестиращи в Япония - единият от тях е в йени - AMUNDI FUNDS JAPAN EQUITY VALUE - A2 JPY (C), който е направил доходност от 52% за 5 години, а от началото на годината е с повишение от почти 9%.

"Всички се чувствахме добре", припомня си времената Хироюки Кикучи, председател на японския инвестиционен брокер Kyokuto Securities, пред Wall Street Journal. "Смятахме, че Nikkei ще достигне 50 000 или 60 000 през следващата година." Вместо това Японската централна банка повишава лихвите, цените на активите се сриват и 90-те години остават в борсовата история на Япония като "изгубеното десетилетие".

"Сега е по-различно"

смята Кичуки, въпреки че отново очаква Nikkei да достигне 50 000 пункта. От една страна, сега акциите са "по-евтини". На върха отпреди три десeтилетия съотношението цена спрямо печалбите (P/E) достига 58. Сега е около 20. Японските компании просто печелят повече от 1989 г. От друга страна, правителството прокарва реформи, които насърчават инвестициите на японските домакинства в акции и прозрачността на фондовите пазари. Това всъщност е и една от коренните промени - индивидуалните спестители се завръщат на капиталовия пазар. Според проучване на Investment Trusts Association, цитирано от The Economist 23% от японците в своите двайсет инвестират във взаимни фондове, което е 6% над нивото от 2016 г. Така правят лицата в 30-те си години, като там процентът е 29. Все още обаче около 54% от активите на японските домакинства са в брой или депозити срещу 31% във Великобритания и 13% в САЩ.

През 2023 г. правителството увеличи и лимита на спестовните планове без данъци, при които домакинствата могат да инвестират в акции с данъчни облекчения. "Сега имаме 2000 трлн. йени (13.3 трлн. долара) лични финансови активи. Само около 10% от това се инвестира в акции", каза премиерът на Япония Фумио Кишида през септември пред Нюйорската фондова борса. "За да се удвои доходът от активи и да се даде възможност за дългосрочно изграждане на активи за пенсиониране, е от съществено значение нашата система за освобождаване от данъци за малки инвестиции за физически лица да стане постоянна." В момента под спестовната японска програма NISA, която е базирана на британската ISA, физическите лица са освободени от данъци върху капиталова печалба до 2042 г.

През януари 2023 г. фондовата борса в Токио заплаши с делит стване компании, търгуващи се под балансовата им стойност - индикатор, който съпоставя цената спрямо нетните активи на компанията (price to book). Според борсата това е индикатор, че компаниите не използват добре капитала си и ще бъдат отписани, освен ако не предприемат реформи до 2026 г.

Корпоративни промени също така стимулират множество чужди фондове да потърсят промяна чрез прокси натиск, което доведе до ръст на директорите в японските компании, "назначени отвън".

В края на 2023 г. Държавния пенсионен инвестиционен фонд в Япония, който разполага с активи за над 1.3 трлн. долара, обяви промени в теглото на различните активи в портфейла си в опит да увеличи доходността. Инвестициите на държавната структура в момента са разпределени поравно между четири основни вида активи: местни и чуждестранни акции и облигации.

От дефлация към инфлация

Япония е една от най-задлъжнелите държави в света с дълг към БВП от над 250%. Японската централна банка поддържаше лихвите под нулата през последните две десетилетия. Покачването на инфлацията обаче засегна и островната държава, което принуди дори местната централна банка да предприеме промяна в политиката си. В момента Япония е единствената страна в света с отрицателен основен лихвен процент - 0.10%, по данни на tradinecononics.

"Очакваме излизане от (паричната) политика на отрицателния лихвен процент и контрола на кривата на доходност през 2024 г." пише през ноември Уейджа Яо икономист на швейцарския презастраховател Swiss Re. През юли 2023 г. банката повиши горната граница за доходност по 10-годишни японски държавни облигации до 1% и намекна за край на дългогодишната политика на отрицателни лихви.

"Ако през 2024 г. Япония най-накрая излезе от отрицателните номинални лихвени проценти, инвеститорите в акции ще го почувстват", смята Дан Картър инвестиционен мениджър, японски акции, в британската Jupiter. "Най-вече изместването на стойността на йената спрямо други основни валути ще бъде полезно за нехеджирани чуждестранни инвеститори" допълва Картър.

На 22 януари Казуо Уеда, който преди година замени Харухуко Курода начело на японската централна банка, обяви, че инфлацията е близо до целта от 2%. "Прогнозата ни за базова инфлация е 1.9%, много близо до нашата цел от 2%. Такъв беше случаят през октомври, но този път се случи отново след внимателно проучване. Централната банка на Япония определя "основната инфлация", която изключва растежа на цените на храните и енергията.

Бомба със закъснител

Въпреки че продължава да е сред най-развитите икономики в света, Япония расте бавно. През януари централната банка прогнозира растеж на БВП 2024 г. от 1.2% (спрямо 1% по-рано). На 15 февруари местната статистическа служба отчете ръст от 1.9% за 2023 г., но и свиване с около 0.4% през последното тримесечие. Бавният растеж, съчетан с демографската криза - страната е с най-ниските нива на раждаемост в света и най-застаряващото население (средна възраст около 49 години) - в което някои виждат рецепта за катастрофа. Безработицата обаче е една от най-ниските в развитите държави - 2.6%.

"За да бъде ясно, Япония все още е много бавно развиваща се икономика с много демографски и конкурентен натиск", написа през януари Майкъл Цембалист, основен пазарен стратег в JP Morgan. "Нашата подобрена перспектива за японските акции се основава най-вече на еднократно излизане от дефлацията, съчетано с допълнителни стимули от корпоративното управление и политиките за стимулиране на инвестициите и допълва: "Съмнявам се, че това ще се окаже обосновка, която ще тежи няколко години".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар