Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Draga Photography    ©  Graff Express

Новият подлез. Подлезът към метрото на Централна автогара ще бъде преобразен, свеж и цветен. Това ще стане благодарение на работата на осем професионални български графити художници - Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk, които ще проектират идеите си на площ близо 300 кв.м. В рамките на фестивала Graff Express те ще пресъздадат визуално своята интерпретация на теми, вълнуващи съвременния човек. Вижте резултата на място или представен в онлайн тур. Във фейсбук и инстаграм @graff.express.

14 - 30.08. Вкусът на Варна. Авторска и международна кухня с бургери с дърпано месо, морски специалитети с маринована риба, крехко месо на грил от специална порода телета, ливанска вегетарианска кухня, сочни наденички в хлебче, мексиканско бурито, варненска крафт бира, вино от цял свят и пенливи напитки, а за финал - тайландски сладолед, здравословни десерти, френски палачинки. Това е менюто на тазгодишната "Улица на готвачите", което ви очаква с празен стомах на т.нар. "Манджа стрийт". Варна, до Градинката на Севастопол, от 10:00 до 22:00 ч.

15.08. Без значение от възрастта и жегата. Ако искате да се разхладите по забавен начин и сте в Пловдив, вземете шишета, водни пистолети, пушки и каквото друго измислите и се отправете към бойното поле на "Водни войни". Ще бъдете разделени на два отбора и ще има известно условие за спечелване на войната, но подробностите - на място. Пловдив, Младежки хълм, 18:00 ч., вход: безплатен. Музиката, водата за презареждане на водните оръжия и балоните, пълни с вода, са от организаторите.

15.08 Опера в Летния театър. Премиера на мюзикъла "Парижката Света Богородица" с оркестъра, хора и балета на Държавна опера - Варна, или един театрализиран концерт с костюми, 3D мапинг, субтитри и специална сценография и хореография. Зрителите ще видят парижката катедрала без пораженията от опустошителния пожар в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. Постановката на режисьора Петко Бонев и диригента Страцимир Павлов с аранжименти на Данко Йорданов следва плътно сюжета на класическия роман. Варна, Летен театър, билети: 15 - 40 лв. от ТМПЦ - Варна, ФКЦ и от мрежата на Eventim.15.08 Пътят към светлината. По случай Деня на Варна са предвидени някои интересни занимания, едно от които е бягане с челници и гривни. Вечерният крос-шествие е с предварително подготвен маршрут с начало и край, в рамките на крайморската алея и Морската градина. Часът на събирането е 21:30 ч, а стартът - 22:00 ч. Начална точка - Слънчевият часовник на входа на морската градина. В същия ден ще се проведе и Националната ролер сбирка.

15.08. Crazy Madonnas & Unicorns. Софийският бар Tell me ще отпразнува рождения ден на музикалната поп икона Мадона със специално парти, започващо в 19:00 ч. пред входа му. Дрескодът приканва да сте неотразими във външния си вид с цветна маска, парти прическа и грим и с дух на еднорози, тигри, панди и други животни. Бар Tell me.

16.08. Празник на джаза и детско соаре. Успешният детски проект "Джаз за деца" ще представи на малката и голямата си публика джазови пиеси от целия свят. Специален гост е певицата Боряна Йорданова, известна от представленията на Музикалния театър и Софийската опера, както и от вокална формация "Спектрум". Всички са поканени да импровизират с музикантите на сцената. Кино "Кабана", 17:00 ч., вход: 6 лв. за деца до 14 години и 8 лв. за възрастни.

20.08. "Харлем" във Варна. Плажно джаз-фънк, капипсо и ударна доза грууви boogaloo с момчетата от столичната банда Harlem Jazz, които ще пресъздадат музикалната атмосфера на джаз сцената в Харлем, Ню Йорк, през 60-те години на миналия век и появилите се по това време нови стилове. Варна, бар Cubo, 22:00 ч.

20.08. Вивалди, Пиацола и Ешкенази. Оркестърът на опера Пловдив и популярният цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази ще представят забележителните музикални цикли "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди и "Четири годишни времена" от Астор Пиацола. Така музиката, написана в началото на XVIII век в Италия - изящна и поетична и разказваща за природата, ще се слее с музика на страсти, светлина и мрак, сътворена в средата на XX век в Аржентина. Пловдив, в операта, билети на касата и в мрежата на Eventim.

20 - 23.08. Отново в "Капана". Уличките и площадчетата на артистичния квартал "Капана" пак ще се изпъстрят и оживят с авторски произведения на изкуството, малки акустични сцени, разхлаждащи питиета, разнообразни вкусотии, както и с различни спортни предизвикателства. Цветният "Капана фест" ще се състои в рамките на четири дни и ще бъде по-специален с живописната улична украса и юбилейното си издание, представящо музикантите, качили се първи на сцената на събитието. Пловдив,"Малката Главна" и квартал "Капана".

до 24.08. Лига на равнопоставеността. Изложбата "Заедно е супер" показва лицата, историите и посланията на хора от групи, които често остават невидими - глухи, роми или гей хора. Неин автор е ромският фотограф и активист Емил Методиев (Photo EMOtions), който чрез портретите си илюстрира смелостта и силата, както и красотата на многообразието. Изложбата е част от Летния фестивал на равнопоставеността, продължаващ до 26 август в различни точки в София с шествие, кинопрожекция, пикници, кулинарни събития, рецитал и открити уроци. На Моста на влюбените.

до 25.08. "Кристо - ранни етюди". Ранни учебни рисунки и акварели на Кристо от времето, в което е учил в академията (1953 - 1956 г.), постери от Музея на НХА, архивни документи от ДА "Архиви" и ранни живописни портрети от частни лица са събрани в специална изложба, разширява познанието за делото и таланта на световноизвестния художник в авангардното изкуство на ХХ и ХХI век. Варна, Градска галерия.

До 2.09. Небе и съзвездия за пътешественици. Един от най-талантливите български съвременни художници - пловдивчанинът Атанас Хранов, ще представи най-новите си творби - платна и обекти, увлекателно въвличащи в "Урок по астрономия", или астрономическите наблюдения, запленили автора по време на различните му морски и презокеански пътешествия. Арт галерия Le Papillon.

Произведено за ден

Дванайсетте половинчасови епизода ни потапят в производството, претърпяло истинска революция през последното десетилетие - продуктите стигат до потребителя по-скоростно отвсякога и са произведени в огромни количества за рекордно кратко време. Документалната поредица проследява историята на най-големите и известни марки, които се произвеждат в САЩ - от колите "Тесла" до китарите "Гибсън", от соса "Табаско" до самолетната храна. Премиера по National Geographic, 15 август, 12:05 ч., 26 август, 22:05 ч.

Страната на Лъвкрафт

Сериал по едноименния роман на Мат Ръф от 2016 г. Атикъс Фрийман - млад тъмнокож ветеран, обожаващ научна фантастика, приятелката и чичо му тръгват на път през САЩ, за да открият изчезналия му баща. Действието се развива през 50-те и героите трябва да преодолеят както сегрегацията и расисткия страх на белите американци, така и ужасяващите чудовища, сякаш излезли от роман на Лъвкрафт. Премиера в HBO GO и по HBO, 17 август, 21:00 ч.

The Great Heist

Колумбийски сериал, основан на истинските събития около нападението над Банката на републиката, наречен Грабежа на века през 90-те години.

Премиера по Netflix, 14 август

Project Power

Ново лекарство навлиза на пазара, за да даде на потребителите суперсили, тип "Марвел" за пет минути. Уловката е, че се знае какво ще се случи, докато не се пробва. Когато обаче хапчето ескалира престъпленията в града, героите на Джейми Фокс, Джоузеф Гордън-Левит и Родриго Санторо се опитват да преборят силата му.

Премиера по Netflix, 14 август

Все още няма коментари
Нов коментар