🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: One Dance Week в Пловдив, Алцек Мишев в Двореца, млади таланти в Sofia Live Club

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Момент от театралното представление "Амадеус"
Момент от театралното представление "Амадеус"
Момент от театралното представление "Амадеус"    ©  Иван Дончев
Момент от театралното представление "Амадеус"    ©  Иван Дончев

8 и 14.10

Сирано дьо Бержерак. Камен Донев влиза в яркия образ на безпардонния присмехулник с убийствено саркастични попадения за тези, които си ги заслужават, но и с поетична душа, скрита зад маската на самоиронията. Режисьор на пиесата от Едмон Ростан, поднесена в стих в превод на Веселин Ханчев, е Стоян Радев. С участието на Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов, Ели Колева. Театър Българска армия, Голяма сцена, 19:00 ч. Билети от касата на театъра

8.10

Лина Никол - Who I Am. Премиера на самостоятелния албум на младата певица, изпълнен с чувствени парчета, свързани с определени моменти от живота й. Синтез от модерно звучене с класическо арендби, поп, соул, фънк, нео соул от музикантите Александър Васев (пиано), Владислав Мичев (пиано и брас), Стоян Джаферов (китара), Радослав Славчев - Riverman (бас), Божидар Василев (тромбон и ефекти) и Деян Илиев (барабани). С подгряващ сет на Mr.V. Sofia Live Club, 21:00 ч. Билети: 15 лв. от мрежата на Eventim и 20 лв. на място.

9 - 24.10

One Dance Week. След едногодишна пауза фестивалът за съвременен танц се завръща в Пловдив с шест продукции от Гърция, Франция/Египет и Италия. Ще видим спектаклите "Напречна ориентация" на Димитрис Папайоану, "Итмараг" на компанията на френския мултидисциплинарен артист Оливие Дюбоа, "Точка на изчезване" на Катерина Андреу, Larsen C на гръцкия хореограф Христос Пападопулос, "Точка на изчезване" на Александрос Вардаксоглу/Дафин Антониаду и "Грации" на звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди. Достъпът ще бъде възможен с цифров ковид сертификат на ЕС. Дом на културата "Борис Христов". Билети в мрежата на EpayGO и на касите на EasyPay. onedanceweek.com

"Търсех начини, по които животното и човекът да станат едно, или по-скоро човекът да заприлича на животно", каза Папайоану пред "Капитал" за спектакъла си "Напречна ориентация".

9.10

Music Elevator. Вечер с лайв изпълненията на финалистите от конкурса за нови имена на българската музикална сцена, без ограничения в стил, възраст, произход или населено място. Ще слушаме групите Kake?, Desperate Daughters, Red Light District Project, Second to None и Attaxic. Sofia Live Club, 19:30 ч. Билети: 15 лв. от мрежата на Eventim и 20 лв. на място.

11.10

Амадеус. Премиерният спектакъл на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна гостува на Голяма сцена на Народен театър "Иван Вазов". Пиесата от Питър Шафър под режисурата на Стайко Мурджев представлява разтърсващ разказ за гения и неговата сянка, една дълбока и лична изповед на Салиери пред света. В ролята на прославения приживе италианец Антонио Салиери, главен капелмайстор в императорския двор на Йозеф II, е Стоян Радев, а в тази на великия австрийски композитор влиза носителят на "Аскеер" за изгряваща звезда Ненчо Костов. Народен театър "Иван Вазов", Голяма сцена, 19:00 ч. Билети от мрежата на Eventim: 20 лв.

12.10

Европейски музикален фестивал. Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн", ще представи камерен рецитал заедно с пианиста Георги Черкин. В тази тяхна първа съвместна изява, част от програмата на "Европейски музикален фестивал", ще чуем творби от епохата на романтизма: Сонатата за флейта и пиано в ла мажор от Цезар Франк - преработка на забележителната цигулкова соната, Интродукция и вариации Trockne Blumen за флейта и пиано от Франц Шуберт, както и други пиеси, които ще бъдат специална изненада за публиката. Vivacom Art Hall Oborishte 5, 19:30 ч. Билети: на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com и в мрежата на Еpaygo.bg: 30 лв.

До 17.10

Бутикова изложба на съвременния словенски дизайн "Бъдещето на живота". 32 артикула представят новаторски методи, чрез които словенският дизайн отговаря на бъдещите предизвикателства. Те съчетават местните материали с традиционното занаятчийство и предвиждат бъдещето ни ежедневие, когато суровините вече няма да са в изобилие, производствените методи и човешките ресурси ще трябва да се рационализират, а продуктите да се адаптират към ново поколение потребители, които очакват персонализирани решения. Галерия Depoo

До 29.10

Allegoria sacra. Изложба събира следите, останките от свещена памет и религиозно изкуство - от средновековни икони до съвременна интерпретация, включително и попкултура. Тя представя творби на около 20 съвременни художници, сред които Аурел Контраш, Василе Иван, Гергана Змийчарова, Иво Бистрички, Кольо Карамфилов, Крисимир Русев, Калоян Илиев-Кокимото, Недко Буцев, Недко Недков, Станислав Памукчиев, копирки и икони - Тревненска иконописна школа, наред с копирки, щампи, икони. Куратор е Красимир Русев. СБХ

До 7.11

Куиър Рома. Силата е в нас. Артистите Селма Селман и Питър Лий и кураторът Мартина Стефанова представят в три различни пространства изложби на международни артисти от ромски произход в диалог с техни български колеги. Те са част от тазгодишното издание на форума "София куиър форум", посветено на малцинствата от ромски произход, тяхната идентичност и жизнен опит в международен контекст. Към изложбата са предвидени и няколко пърформанса, сред които огнено шоу на пловдивската актриса Донка Кьосева за историята на една женска връзка, колаборация между артиста Войн де Войн и нашумялата интернет звезда Gibo Baby, онлайн дискусии и кинопрограма.

В Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, Галерия DOZA и независимото пространство Aether Art Space.

До 21.11

Алцек Мишев. Наследник на стар зографски род, завършил Художествената академия в София, той напуска родината си в началото на 1970-те и изгражда забележителна международна кариера в чужбина. Тази ретроспективна изложба, организирана по повод неговата 80-годишнина, представлява "голямото завръщане" на живописеца концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор.

"Всички ми пърформанси са антипърформанси. Един вид шега и пародия на съвременното изкуство. Възприемам се най-вече като хуморист", каза Мишев пред "Капитал" през 2019 г.

Галерия "Двореца"

Все още няма коментари
Нов коментар