Календар: Дни на японската култура; Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод; "Приказката P.I.F."

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Дни на японската култура

Октомври

Дни на японската култура. 32-то издание на събитието ще обхване четири града и с разнообразна програма. Пловдив ще види изложба на икебана "Есенна цветна приказка" (Дом на културата "Борис Христов", 6 - 10.10), а Варна ще се докосне до изкуството на темари (Арт галерия Le Papillon, 15 - 20.10) - изработените на ръка декоративни топки, комбиниращи геометрия и бродерия. През октомври разглеждаме и изложба "Скрити послания - съвременно японско изкуство" (Регионален исторически музей в София, до 20.10), а от 4 до 15 октомври столицата ще бъде посетена и от пътуващата изложба на Японската фондация "Строежна среда: друг поглед към Япония", в която 80 примера от архитектурата, строителното инженерство и ландшафта на страната ще бъдат представени под формата на текстове, снимки и видеа (УАСГ). На 7.10 в столичния Дом на киното ще се прожектират 4-те заглавия от японското кино. Подробна програма - във фейсбук страницата на събитието.

Октомври

Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод. Какво точно стои зад работата на двамата художници, как да я разберем, преживеем и говорим компетентно за нея? Фондация "Изкуство - дела и документи" и "Гьоте институт" организират серия събития за широка аудитория и представители на различни поколения, в които на разбираем език да предложат нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод. През октомври и ноември ще се проведат турове в изложбата с фотографии в СГХГ, посещения за хора в пенсионна възраст, работилници за деца и родители, както и театрална премиера на пърформанс- разходката "Опакован аудиогид" под режисурата на Василена Радева. Задължително записване за детските архитектурни работилници на [email protected], гидове за широка аудитория (2, 9, 23 октомври и 6 ноември от 13:00 - 14:00 ч., също със записване), Опакован аудиогид (28, 29 и 30 октомври), две групи на ден от 16:30 -17:00; от 18:00 - 18:30.

1.10

"Приказката P.I.F." в думи и ноти. Месеци след като музикантът Димо Стоянов ни напусна, животът и творчеството му намират продължение с книгата, посветена на историята на група P.I.F. Представянето на специалното издание ще се случи в 20:00 ч., а в 22:00 ще започне и концерт на бандата. Клуб Mixtape 5, вратите отварят в 19:00 ч. Билети в мрежата на bilet.bg, 15 - 20 лв. и на място само при останала наличност.

1.10

"Мелба на живо" във Велико Търново. Петнадесетото издание на формата, който предоставя платформа за изява и среща публиката с визуални творци от различни сфери, инициира поредица срещи с местни герои на дизайна. Разговорите и запознанството във Велико Търново са с експозиционния дизайнер и архитект Мартина Денева, екипа зад независимото печатно издание CUT|КЪТ и модния дизайнер Адриан-Ми. Пространство за културни и социални събития ТАМ, 19:00 ч.

3.10

Фицрой. Премиера на най-новата пиеса на световноизвестния каталунски драматург Жорди Галсеран под режисурата на Явор Гърдев. В пиесата четири жени попадат в екстремна ситуация. Те изкачват стръмната стена към върха Фицрой в Патагония по един от най-сложните маршрути за скално катерене на планетата Текстът представя една актуална картина на женската реалност, но на преден план изтъква характерите и универсалните човешки въпроси. С участието на Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Театър "Зад канала", 19:00 ч.

3.10

Перник Рън. Първият шосeен пробег, с който градът става част от голямото семейство на лекоатлетическата верига "Рън България", започва с два старта за мъже и жени, съответно пробег от 12,5 км с награден фонд от 1-во до 8-мо място и смесена щафета (мъж и жена) 2 х 6,25 км. За всички любители, без значение нивото на подготовка, е предвиден масов старт на дистанция до 3 км, а за най-малките е заниманието по "Детска атлетика", което ще се проведе ден по-рано - на 2 октомври. Перник, площад "Кракра"

3.10

Светите Кирил и Методий. Новият сезон на Софийската опера се открива с българската опера - оратория от Живка Клинкова с либрето по поетични текстове из "Предания заветни" от Венко Марковски, която отдава почит и важен знак за ролята на апостолската мисия на светите братя за България. Премиерата под режисурата на Вера Петрова и с диригент Жорж Димитров е в чест на 40-годишнината от обявяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II. Софийска опера и балет, 16:00 ч., билети от касата на Операта и на www.operasofia.bg

4.10

Магическите грегориански гласове. Изпълнителите в хора, създаден през 2011 г. в Кьолн, са облечени като монаси, за да пресъздадат на сцената неповторима мистична атмосфера, в която публиката се пренася извън времето. В първата част на концертите им "гласовете" представят смесица от грегориански хорали, православни литургии и мадригали от времето на Ренесанса и барока, а във втората хорът изненадва с попмузика в грегориански аранжименти: хитове на The Beatles, Bee Gees, Род Стюарт, Стинг, Queen, Андреа Бочели и Ед Шийрън. Сити Марк арт център, 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 12/ 15 лв.

5.10

Разходка в Драз махала. Предпоследният Литературен маршрут за тази есен ще се води от поета, литературен теоретик и преподавател в НБУ Йордан Ефтимов. Той посвещава своята разходка на различни творци, родени и живели в този район на столицата, като Павел Вежинов и Владимир Димитров-Майстора. Лъвов мост, 18:30 ч.

6.10

Like Jazz 3. Премиера на новия албум на Ангел Заберски трио от поредицата, в която класиката се среща в джаза. Първият албум от 2016 г. беше с произведения на Шуман, Пучини, Чайковски и др., вторият - от 2018 г., съдържаше пиеси на Бах, Рахманинов, Бетовен, и др., а третият залага на композитори от периода на романтизма. На концерта-представяне ще звучат Ноктюрното на Шопен, както и неговият валс, известните "Хуморески" на Дворжак, арията на тореадора в операта "Кармен" на Бизе. НДК, зала 6, от 18:00 и 20:00, билети от касите на Билетен център НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg

7.10

Александра Масалева и Владимир Федосеев. Главният диригент на оркестъра на Болшой театър, постоянен гост-диригент на операта в Цюрих и първи гост-диригент на Токийския филхармоничен оркестър - легендарният руски диригент Владимир Федосеев, ще води националния ни оркестър. Солист в концерта е младата пианистка Александра Масалева, а в програмата ще звучат творби от Чайковски и Шор. Зала "България", 19:00 ч. Билети от мрежата на Eventim: 40 - 80 лв. и от касите на залата.

7 и 8.10

Народът на Вазов. Народният театър отпразнува 100-годишнината от смъртта на своя патрон - патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод на голямата сцена ще се гледаме премиерния спектакъл по текст на Александър Секулов и с драматургията на Светлана Панчева. Режисьор на постановката е Диана Добрева, а в ролите са Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Александра Василева, Параскева Джукелова и др. Народен театър "Иван Вазов", 19:00 ч. Билети от касата на театъра и от nationaltheatre.bg

до 21.10

Закрити полета. В подготвяната повече от две години изложба с ретроспективен характер проф. Станислав Памукчиев подлага на изследване своето досегашно дългогодишно творчество, като превежда изкуството си от света на древното-несъзнато, от останките на духовни архетипи към синтетичните опаковки на съвремието. В пространството на галерията той представя три инсталационни групи - "Стълбата" и нейните универсални символики за пътя и изкачването, "Биографично" - серия от обекти, затворени и архивирани в стъклени кутии, и три картини от серията "Молитвено", постепенно скриващи се зад синтетични материали, под натиска на метални стяги. Галерия Credo Bonum

Все още няма коментари
Нов коментар