🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталните портфейли - как работят и накъде ще се развиват

Валентин Генев от американската компания Modus Box разказва за следващите стъпки в еволюцията на виртуалните разплащания в новия епизод на подкаста "Парите говорят"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дигиталните портфейли, с които хората могат да правят виртуални разплащания и други финансови операции, са силно конкурентно поле във финтех индустрията, на което се надпреварват банки, телекоми, финансови и технологични компании. През изминалата година броят на достъпните в България подобни услуги се удвои, а през тази в състезанието за удобство на разплащанията влязоха и два телекома - A1 и Vivacom.

Как работят и как ще се развиват дигиталните портфейли е фокусът на новия епизод на подкаста за инвестиции "Парите говорят". Гостува Валентин Генев, старши консултант в американската компания Modus Box, която в момента разработва софтуер за интеграция между мобилни портфейли от различни доставчици на услугата. Това означава, че хората, които използват различни виртуални портфейли, ще могат да правят трансфери на пари помежду си за по-малко от секунда.

Гостът разказва своя опит по изграждането и внедряването на подобни системи в Африка и Югоизточна Азия, където голяма част от населението няма достъп до банкови услуги и виртуалните портфейли са революционно решение за всекидневните финансови операции.

В епизода се дискутира още какъв е бизнес моделът на някои от глобалните платформи за разплащания и как те използват данните в реално време за потребителските навици на хората за маркетинг на нови онлайн услуги.

Бележка от редактора: Разговорът е записан на 26 май.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Всички епизоди от първия сезон на "Парите говорят" можете да намерите тук.

Чуйте и предишния епизод:

Какъв е отпечатъкът на корона кризата върху търговията с вино

Цветелина Николова от "Катаржина Естейт" и Светла Карабаджакова от Winebox обясняват тънкостите на инвестициите във вино

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал