🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Иди ми-дойди ми: истинското обяснение за политическата криза

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Популярните политолози и анализатори в България често са в положението на коментатори по художествена гимнастика, попаднали на ръгби мач - колкото и да са добри, не могат да обяснят убедително какво се случва. Те говорят за красота, грация и хармония, докато на калния терен се избиват зъби, извиват ръце и мачкат глави.

Всъщност има лесно обяснение за всеки епизод от българските политически драми, дори и сегашния, стига само да се избере правилната оптика. Това е трудно само на пръв поглед:

Българската политика често е само алиби. За голяма част от заетите в нея тя е като димна завеса, която скрива истинското им занимание - да присвояват парите на другите хора и в същото време им дава достъп до тях. По принцип политиката е друго. Тя, казва преди 2400 години Платон, е търсенето на общо добро и справедливост, като целта й е да се създаде държава, в която всеки може да достигне максималния си потенциал и да живее в хармония с другите. Това е художествената гимнастика. С българското "политическо" ръгби положението е по-различно.

Тук големи части от държавата - най-вече регулатори на различни обществени отношения, като съдебната система, КЗК, КФН и пр., са превзети от сравнително малка група хора, която ги използва, за да си гарантира безнаказано присвояване на публични, а от време на време и на частни ресурси. Държавни поръчки, еврофондове, пари за здравеопазване и частни компании - всичко това на практика се краде от групата, която контролира и съдебната система, така че да има пълен имунитет.

Историята на съвременната българска политика се пише от конфликта между кражбите в особено големи размери, борбата между различни кланове за достъп до ресурсите и опитите да се наложат правила, които не позволяват толкова безнаказани присвоявания. Много ръгби и малко художествена гимнастика. Сегашната политическа криза е добър пример за това и, погледната през тази оптика, тя е много лесна за обяснение.

От момента, в който стана ясно, че ПП-ДБ поставят много ясни условия за ускорена промяна в съдебната система и смяна на хората в сега превзети органи като ВСС, службите или КЗК, беше ясно, че нова договорка за правителство ще бъде изключително трудна. Погледнато откъм партньорите на ПП-ДБ - политическия дует ББ-ДП, това предложение означава да рискуват реалната си власт и всички други последствия от евентуална по-ефективна съдебна система. Алтернативата за тях е запазване на сегашната ситуация и служебно правителство, което обаче ще е много различно от тези досега. След промените в конституцията ролята на президента в това вече е съвсем формална - той може да избира кандидати за премиер само между няколко души (шефът на БНБ, на парламента, сметната палата, омбудсмана и техните заместници). В момента почти всички те имат история на добри отношения с ГЕРБ. Така служебното правителство не изглежда като никаква заплаха за Борисов и Пеевски, а липсата на промяна в държавата за тях е много по-добра новина от реформи, които ще намалят властта и сигурността им.

Така стигаме до сегашната ситуация. Тя изглежда хаотична, а действията на ГЕРБ ни се струват понякога нелогични, защо нито един от предните аргументи не може да бъде казан публично.

Това не означава, че кризата ще бъде вечна, а само че ще е трудна за разрешаване, защото участниците в нея играят различни игри и се опитват да разрешат различни проблеми. Трудно обаче не значи невъзможно - има сценарий, в който балансът да отиде малко по-далече от ръгбито. Вижте истинското обяснение на случилото се, както и прогноза за възможните сценарии, в темата на броя.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Видимо лицемерието, за което писах наскоро под подобен едностранчив опит за обяснение на ситуацията, набабва и започва да става обществено опасно...
    И тъй като горе няма и помен от "истинското обяснение", се налага да припомям факти, пък всеки да си ги обяснява колкото и както може:

    1. ППДБ, които няколко стотин хиляди фенове вкараха във властта преди 2 години, си го осигуриха с антикорупционни лозунги, които останаха само на думи, защото ППДБ много бързо пристанаха на Герб и ДПС, за да получат своя пай от властта;
    2. Последните 9 месеца ППДБ, Герб и ДПС управляваха заедно, без значение с какви евфемизми се нарича това;
    3. Договорката на ППДБ с Герб (която я има като документ) е за съвместно управление от 2х9 месеца, като по средата се прави ротация на кабинетите и вторият е с мандат на Герб;
    4. Драсканиците по Конституцията, които сега ни изправят пред вероятност от конституционна криза, са дело на Христос Иванов и Делян Пеевски. И чуденията днес за политическия хаос, в който тези "поправки" вкарват държавата, трябва да бъдат насочени към двамата им "съавтори".

    Всичко това кой знае защо липсва от обясненията горе.
    Което за мен е сигнална лампа, че отново ППДБ и техните креатури опитват да ни излъжат.

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Трябва да се напомня! Трябва и да се напомня за вредата от либерализма държанки да ни поучават:

    https://www.lentata.com/vredata-ot-liberalizma-e-ravnosilna-na-vredata-ot-fashizma

    Нередност?
Нов коментар