🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ротация или избори

Блъфовете на Борисов

Какви са сценариите за излизане от политическата криза

С хазартният си ход с внасянето на несъгласуван с партньорите от ПП-ДБ проектокабинет Мария Габриел може да се прости с ротационния си премиерски пост
С хазартният си ход с внасянето на несъгласуван с партньорите от ПП-ДБ проектокабинет Мария Габриел може да се прости с ротационния си премиерски пост
С хазартният си ход с внасянето на несъгласуван с партньорите от ПП-ДБ проектокабинет Мария Габриел може да се прости с ротационния си премиерски пост    ©  БТА
С хазартният си ход с внасянето на несъгласуван с партньорите от ПП-ДБ проектокабинет Мария Габриел може да се прости с ротационния си премиерски пост    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бойко Борисов обича абсурдните политически решения. В кариерата си до момента той е избирал за здравен министър човек, когото е срещнал на едно кръстовище по пътя към Варна, депутатите от партията му са гласували в парламента спорни кандидати за различни постове, които след това драматично са се оттегляли. Но този път надмина всичко.

Политическият ход на ГЕРБ с връщането на изпълнения мандат от Мария Габриел със структура и състав на проектокабинет не просто е от тази поредица действия, но може да оглави класацията им по абсурдност. Първо, защото за пръв път парламентарно представена партия си позволява да внесе кандидати за министри, без да ги е съгласувала с политическата сила, с която ще управлява, и без дори да поиска съгласието на номинираните за министерските постове. Формално това не е нарушение на конституционната процедура и внесеният от Габриел списък с кандидати за министри може да се променя, но ако евентуално той влезе за гласуване в парламента и част от обявените официално имена в него отпаднат, тези кандидати ще претърпят допълнително унижение, освен факта, че не са били питани дали искат да бъдат предложени за поста.

Борисов може и да си е правил сметката с този хазартен ход да притисне силно партньорите си с липсата на време и заплахата от евентуален предсрочен вот, така че те да приемат условията му по кадровите назначения в евентуалния нов кабинет и по споразумението за съвместно управление. Сметката обаче не излезе и той е напът да предизвика тежка политическа криза. Защото с внасянето на състав на проектокабинет през главата на партньорите му от ПП-ДБ е напът да счупи безвъзвратно и без това крехкото доверие между двете формации.

Сигурният ефект от това е, че дори и все още да е възможно да се постигне някаква уговорка, преговорите трябва да почнат абсолютно отначало. Отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ се върнаха на точката отпреди девет месеца. Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че с постъпката си да внесе несъгласуван с коалицията кабинет Габриел не "може да бъде премиер", както и че "не може да има правителство с първия мандат".

Така в момента има два възможни сценария за развитие на ситуацията:

1). Предсрочни избори. Към момента напълно реален вариант, след пълната загуба на доверие между двете основни формации в този парламент - ГЕРБ и ПП-ДБ. В рамките на това Народно събрание друга коалиция изглежда почти невъзможна. И това, парадоксално, всъщност е и аргумент срещу предсрочните избори, защото те твърде вероятно биха повторили същото разпределение на силите и след три месеца всички ще са отново в сегашната ситуация.

2). Възобновяване на преговорите и ново споразумение в същия формат. Въпреки разменените тежки обвинения от двете страни изглежда, че възможност за разговори все още съществува. Част от заявките за това се дължат на факта, че партиите не искат да създават впечатлението, че са виновни за предизвикване на избори, каквито хората не искат. Но въпреки това каналите за комуникация не са напълно прекъснати.

За решението дали да се отиде на избори, или да се преговаря има и други аргументи.

Кой има интерес от избори

Възможно е целта на Борисов да е била предизвикването на предсрочни избори. На пръв поглед според социологическите проучвания нито една от двете формации няма интерес от нов вот сега, защото той би преповторил същата конфигурация като в сегашния парламент. И дори и ГЕРБ да увеличи депутатите си, те пак няма да са достатъчни и ще трябва да влиза в партньорство отново с ПП-ДБ, ако иска партията му да управлява. Другите варианти за коалиция - с ДПС, БСП, или "Възраждане", не са станали приемливи за Борисов през последните девет месеца.

Евентуалното отиване на избори обаче ще отложи във времето реформите в съдебната система и службите, както и избора на съставите на регулаторните органи. Това е изгодно за ГЕРБ и ДПС, защото двете партии контролират ключовите регулаторни органи, както и антикорупционната комисия. Същото се отнася и за сегашния Висш съдебен съвет, чрез който ГЕРБ и ДПС управляват кадровите решения в съдебната система, както и изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

При тази ситуация предсрочен парламентарен вот може да се окаже от полза и за ПП-ДБ въпреки спада в доверието в малката коалиция, които отчитат социологическите агенции. През първите девет месеца от коалицията те все пак могат да отчетат като успех прокарването на промените в конституцията, но продължаването на съдебната реформа и смените в регулаторите има опасност да се окажат далеч по-голямо изпитание. Борисов и Пеевски едва ли доброволно ще отстъпят от позициите си в тези органи и това заплашва да бъде постоянен източник на напрежение и скандали в сегашното управляващо мнозинство, което пък може да доведе до още по-голям отлив сред избирателите на ПП-ДБ. От друга страна, обаче съществува и опасност спадът в подкрепата за коалицията да се окаже и по-голям и след евентуален предсрочен вот ГЕРБ и ПП-ДБ да нямат мнозинство, каквото имат сега, и да им се наложи официално да влизат в партньорство с друга формация. Така че в момента ПП-ДБ изглеждат изправени пред сериозна дилема дали да поемат риска да продължат да управляват заедно с ГЕРБ въпреки счупените отношения и липсата на доверие между двете формации, или да отидат на предсрочен вот с всички последствия от това да получат по-малко депутати, които биха били причина за отслабване на позициите на почти равноправен партньор на ГЕРБ, какъвто са в момента.

Как се стигна дотук

Ходът с връщането на изпълнения мандат всъщност е поантата на продължилите около две седмици преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за излъчването на второто ротационно правителство, в които имаше всичко - като се започне от публично замерване с различни документи, премине се през пълно мълчание за хода им от страна на двете формации през първите седем дни и се стигне до опити за надцакване, извиване на ръце, неколкократно прекратяване на преговорите и подновяването им, поставяне на различни условия и кратки срокове, до които двете страни да се разберат. Паралелно с това се променяха и оценките на преговарящите дали ще успеят да се договорят за втория ротационен кабинет. Те варираха от почти "безпроблемна ротация" през "умерен оптимизъм" и "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" и се стигне до обявяването от ПП-ДБ на Габриел за "новото красиво лице на мафията".

Защо се стигна дотук

От взаимните обвинения на участниците в преговорите за нов ротационен кабинет, които драстично се разминават в интерпретациите си за причините за късото съединение в отношенията между двете управляващи формации, трудно може да се каже каква е точно причината за разрива, но все пак на базата на публичната и неофициална информация направиха впечатление няколко неща:

  • ПП-ДБ и ГЕРБ влязоха в тези преговори с различни заявки. За коалицията беше важно двете формации да подпишат документ, който да регламентира начина на вземане на решения в управляващото мнозинство, да се изолира Делян Пеевски от взимането на решения, да гарантира реформите в съдебната система и службите за сигурност с ясен хоризонт, както и да има механизъм за избор на съставите на регулаторните органи. Това изглеждаше сравнително лесно постижимо, защото по време на лидерските срещи, преди да започнат преговорите за ротацията, Борисов декларираше, че иска само две-три рокади в кабинета - като премиер Габриел да запази поста си и на външен министър и ГЕРБ да получи още две министерства - социалното и на електронното управление.
  • В един момент обаче от ПП заявиха, че Денков като бъдещ вицепремиер трябва да стане и министър на външните работи, което се превърна в ябълката на раздора за известен период от време, през което Борисов спря да си вдига телефона на лидерите на ПП-ДБ, лидерските срещи бяха прекратени, а председателят на ГЕРБ усилено поднови атаките си срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев и на финансите Асен Василев.
  • Така разговорите за ротацията започнаха преди десетина дни, като първо се разбра, че двата екипа ще изготвят общ документ на база на предложения преди това меморандум от ПП-ДБ и коалиционно споразумение от ГЕРБ. Заедно с това се оказа и че от ГЕРБ настояват за нова формула на властта, като първоначално предложиха техни представители да оглавят шест министерства, част от които като енергетиката, иновациите и околната среда "ресурсни" (т.е. с достъп до пари), други като отбраната и земеделието неприемливи за ПП-ДБ заради твърдата подкрепа на коалицията за министрите Тодор Тагарев и Кирил Вътев.
  • Всички тези разговори на преговорните екипи преминаха без участието на Борисов, въпреки че от страна на ПП-ДБ бяха лидерите на формацията. По тази причина от коалицията не бяха наясно доколко четирите човека от преговорния екип на ГЕРБ имат мандат да вземат решения. Още повече че преговорите преминаха под натиска на сроковете, които непрекъснато поставяха от ГЕРБ - че Габриел трябва да отиде да вземе мандата от президента и веднага да го върне изпълнен, което впоследствие беше променено, но срокът беше за един ден, после за още един. Всичко това беше придружено от многократни прекратявания и възобновявания на преговорите, въпреки че по конституция след получаването на мандата формациите имаха още 7 дни, в които да изчистят разминаванията си и нищо не налагаше това бързане. Така се стигна до връщането от Габриел на изпълнения мандат във вторник, без това да бъде съгласувано с ПП-ДБ. Появиха се и различни интерпретации за причините за провала на преговорите. От изявленията на Борисов и Петков стана ясно, че в препъникамък се е превърнал текстът от споразумението за кадровите промени в службите, след като от ГЕРБ отказали да се ангажират с конкретен срок. Другият текст от документа, който от партията на Борисов не одобряват, е за отпадането на следствената тайна за дела от обществен интерес. В конфликтна точка са се превърнали и две министерски рокади - на Тодор Тагарев с депутата от ГЕРБ Христо Гаджев и на енергийния министър Румен Радев с Жечо Станков. Според Борисов по време на преговорите е постигнато съгласие за ротация на Тагарев и Гаджев, както и Станков да стане енергиен министър, а Радев - изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Според депутати от ПП-ДБ ГЕРБ са се съгласили Тагарев да остане на поста си за периода на ротацията, но продължава да виси въпросът с енергийния министър, защото до последно преговарящите са спорили дали Радев трябва да бъде назначен в енергийния холдинг.

След представянето на несъгласувания проектокабинет "Габриел" и острата реакция на ПП-ДБ сега големият въпрос е дали управляващите могат да седнат в оставащите няколко дни и да се договорят ротацията все пак да се осъществи. В сряда Борисов, който за пръв път взема отношение по въпроса с преговорите, предложи на партньорите си "да се извинят" на Габриел, за да могат разговорите да продължат, и дори декларира готовност да подпише споразумението за съвместно управление.

Двама от лидерите на ПП-ДБ - премиерът в оставка Денков и Атанас Атанасов, допуснаха вероятността преговорите да продължат, но Асен Василев постави условие - евентуална договорка за кабинет с втория мандат и без Габриел за премиер. Деница Сачева пък го контрира, че в такъв случай ГЕРБ вече няма да приеме Василев за финансов министър. Заради продължаващата и след провала на преговорите позиционна война между партньорите от мнозинството и трудността да се разчете кое от публичните им изяви е реална оферта и кое блъф е трудно да се каже как в следващите дни ще се развие ситуацията.

В четвъртък двете политически сили взаимно се призоваваха ответната страна да предприеме ход за излизане от патовата ситуация. Първо от ПП-ДБ изпратиха позиция по медиите, в която отново обвиниха партньорите си, че с несъгласувания проектосъстав на кабинет са действали "едностранно" и в разрез с всички договорки отпреди девет месеца, когато беше постигнато съгласието за ротационното правителство.

"Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.", беше призивът на ПП-ДБ към ГЕРБ. То завършва с думите: "Вие сте на ход".

От ГЕРБ отговориха, че разговори са възможни след "публично политическо извинение" към Габриел и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от евентуален бъдещ кабинет. В изпратеното съобщение от пресцентъра на партията се казва още, че отговорността е "взаимна". Той също завършва с призива: "Вие сте на ход".

На този фон въпреки поставения от Борисов срок - петък, до който партньорите трябва или да продължат разговорите след изпълнението на условията на партията му, или да се предприемат действия от страна на ГЕРБ по внасяне на решение за гласуване в парламента за избор на правителство, беше отложен.

Така развръзката се очаква следващата седмица, когато двете формации от мнозинството или ще подновят разговорите си за сформиране на ротационния кабинет, или ще се върви към неизпълнение на първия мандат. Като при втората хипотеза ГЕРБ има два варианта за действие.

Единият е все пак в пленарната зала да се гласува решението за избор на Габриел за премиер и някакъв състав на правителство без номинираните за министри от ПП-ДБ, които декларираха че не са давали съгласието си да бъдат включвани в този проектосъстав на кабинет.

Другият е Габриел да се откаже от номинацията си за премиер и парламентът да гласува решение, с което да потвърди отказа й. Неофициално депутати от ГЕРБ сочат като по-вероятен втория вариант, ако няма постигната договорка с ПП-ДБ за продължаване на съвместното управление.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 6
    • + 9

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Първият сериозен бълф, при който ми светна лампата, беше фалитът на КТБ. Напомпана с парите на държавните предприятия изцяло по времето на ГЕРБ. При Орешарски вече се приема правилото "не повече от 25% в една банка", но вече е късно. И тогава Буци излиза и вика "Мене ме немА една година и банката изгърмЕ"

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#3] от "cinik":

    Пак да попитам по същество: благодарение на кои политичиски формации (и медии) баце - с блъфове или без - отново реди кабинет?

    Нередност?
  • 5
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 4
    • + 2

    Хареса ми участието на Лена при Ризова : „Ако започнем да говорим отново, това ще е стъпка напред. Мария Габриел трябва да възстанови това доверие. Не знам дали е възможно. Как тя ще погледне тези 11 министри и ще започне да работи с тях отново, след като така използва имената им? Не може да се ходи и да се лъже, че има споразумение, когато такова няма. Зад Мария Габриел стои партия ГЕРБ и партийни лидери. Те трябва да говорят с нашите лидери, за да се разберат двете формации“, подчерта Лена Бориславова.
    Трябва ли всъщност след такъв номер питам аз? 👎Според Илиян Василев работата е по-дебела и се развива активно мероприятие на руснаците . Съмнителен ми е и този Манфред Вебер . https://warofthecrickets.blogspot.com/2024/03/blog-post_21.html

    Нередност?
  • 6
    lubomirgavrilov avatar :-P
    Любо
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    благодарения на собствения си балкански гений глупчо, и на балъците, които му вярват. Партиите са само огледало на нас си.

    Нередност?
Нов коментар