🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Парите на общинарите: Софийска общинска завера

Най-големият проблем е счупената връзка ефективност - заплащане

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С едно решение миналата седмица общинският съвет в София вдигна заплатата на кмета на тавана от над 9 хил. лева. - колкото получава министър. Това не е особено скандално - кметът на столицата по закон има ранг на министър и понякога присъства на заседания на МС. Освен това Васил Терзиев е прав, че възнагражденията са актуализирани преди 10 години, когато средната заплата беше 796 лева. За 2023 г. тя е 2173 лв., а за София - 3000 лв., така че е напълно нормално началникът на град с бюджет няколко милиарда да взима добро възнаграждение.

Проблемът са заплащанията на общинските съветници. Те са директно свързани с тази на кмета и това значи, че сега ще станат почти 6 хиляди лева. Това са много пари за хора на публична позиция, които работят по няколко часа на месец. Те дори променят логиката на позицията - законът позволява те да работят, защото участието им в СОС не е основното им занятие. Те получават пари за участие в заседанията, за които могат да са в неплатен отпуск от работата си. Участието в общински съвет принципно е привилегия, не задължение.

Но най-големият проблем е счупената връзка ефективност - заплащане. Кметът и администрацията могат да бъдат държани отговорни за провалите в работата им, а заплащането им е отражение на задълженията на длъжността им. Общинският съвет помага на членовете си да се крият зад колективната безотговорност дори когато заемат откровено вредни или корупционни позиции. Заплащането им не зависи от това дали се явяват на заседания, нито от това дали гласуваните от тях решения водят до дълготрайни вреди за общината. Така всъщност тези пари се явяват един вид награда за това, че са попаднали в партийна листа.

И след като съветниците единодушно взеха такова решение, гражданите имат още по-голяма мотивация да търсят стойност срещу парите си. Дано го правят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар