Седмичен бюлетин за правни новини

Как ще стане преминаването към еврото; Парламентът приема спешни законови поправки за избягване несъвместимостта на служебните премиери

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В Държавен вестник бяха обнародвани промените в Кодекса на труда, които преуреждат правилата за дистанционна работа и въвеждат солидарна отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците. Ефектът от новите текстове предстои да се проследят.

Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на Висшия адвокатски съвет да отмени забраната за промяна на предназначението и за строителство в гори, придобити от държавата чрез замяна, въведена в Закона за горите през 2011 г. (решението вижте тук). Това ограничение е конституционно оправдано с оглед спецификата на придобивния способ, по силата на който са възникнали правата на собственост на адресатите на оспорената разпоредба, а именно извършени замени, приема КС.

Антикорупционният фонд (АКФ) пусна нова порция публикации от разследването СГП-Лийкс за действията на прокуратурата по досъдебното производство, образувано на 20 юни 2023 г. за престъпления, извършени от от прокурори от СРП по воденото срещу Петьо Еврото производство.

В четвъртък АКФ публикува отворено писмо, което призова Никола Минчев, председател на парламентарната комисия за групата на Нотариуса, да извика на изслушване в комисията ръководството на МВР.

От Нотариалната камара припомниха, че от 3 май т.г. влизат в сила измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които отпадат декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са длъжни представят при прехвърляне на недвижими имоти и автомобили. Проверката вече ще се извършва от нотариуса по електронен път или в ограничен брой случаи от съдията по вписванията, съобщава Лекс.

Топ 3

Обявен е проектът на Закон за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за въвеждане на еврото в България. От датата на въвеждане на еврото у нас всички сметки в банките ще бъдат превалутирани автоматично и безплатно по официалния валутен курс на лева спрямо еврото. От същия ден титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, в евро ще се изплащат и всички заплати, обезщетения, помощи, пенсии. Преходният период, в който търговците ще трябва да показват цените и в левове, и в евро, ще е около година и половина. От датата на приемане на еврото Агенцията по вписванията ще превалутира служебно размера на вписания капитал на всички дружества. Вписаната номинална стойност на акциите в АД и КД с акции автоматично се заменя със стойностите в евро. България още няма определена точна дата за присъединяване към еврозоната, но надеждите са, че това ще стане през 2025 г., ако дотогава не настъпи нова политическа криза.

Иди ми, дойди ми: Tрима депутати оспориха, отказаха се и после пак оспориха промените в Конституцията



За по-малко от три месеца трима от вносителите на искането срещу промените в конституцията - отцепници от "Възраждане", на три пъти променят мнението си по темата, което поставя въпроса за истинските им мотиви.

Парламентът спешно задвижи законови поправки, за да реши проблема с несъвместимостта на служебните премиери

В петък депутати от ГЕРБ и ДПС спешно внесоха в парламента законопроект за допълване на Закона за БНБ, а с преходните разпоредби - и в законите за Сметната палата и за омбудсмана. С тях се прави опит да се преодолее евентуалната несъвместимост, в която ръководителите на тези институции биха изпаднали, ако приемат позицията на служебен премиер. Още същия ден проектът бе гласуван на първо четене, а срокът за предложения преди второто четене е до понеделник, 1 април. Той предвижда, че лицата, които могат да бъдат назначени за служебен премиер, ще ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им могат да продължат мандата, за който са избрани. Това стана след многократно изразени опасения за възможна несъвместимост през последните седмици, когато стана ясно, че се върви към служебен кабинет и нови избори

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Агресията влиза в Наказателния кодекс като основно престъпление срещу мира. Престъплението "агресия" във всички негови форми става основно "престъпление срещу мира" в Наказателния кодекс (НК). Отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите. Това предвижда проект за промени в НК, които Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане.

ЕС криминализира 20 вида екопрестъпления. Европейският съюз прие окончателно във вторник директива, която ще криминализира престъпления срещу природата. Директивата, която трябва да бъде вкарана в националното законодателство на страните членки до две години, установява минимални правила за целия ЕС за тези престъпления и наказания. Законът ще се прилага само за престъпления, извършени в рамките на ЕС, но държавите членки могат да разширят своята юрисдикция и върху престъпления, извършени извън тяхната територия.

Избрано от други медии

Приращение, неговото дерогиране и съпружеска имуществена общност върху построеното в поземления имот

Бившият конституционен съдия Благовест Пунев полемизира с ТР №4/2019 г. на ОСГК, с което се приема, че ако в имот на единия съпруг, е изградена сграда по време на брака, тя става съпружеска имуществена общност.

Уволнен от Рашков и подслонен от Гешев шеф се върна в МВР. С решение на АССГ бившият шеф на "Вътрешна сигурност " в МВР Стефчо Банков е възстановен на работа в МВР, "Звено за подпомагане на министъра". Това става след като МВР обжалва решението за възстановявянето му, но "забравя" да плати съдебната такса. Преди време Банков бе посочен от Борислав Сарафов като ръководител на "частното външно наблюдение" на Гешев. Сестрата на Банков - Петя Банкова, бе назначена наскоро за директор на Агенция "Митници" от финансовия министър Асен Василев. (Сега)

Прокуратурата атакува избора на Петър Илиев за доцент. Изборът и назначаването на Петър Илиев като доцент по публично право в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество" на Тракийския университет е атакувано от Окръжната прокуратура в Стара Загора. Петър Илиев нашумя покрай партия ИТН, а после и покрай скандала с плагиатството му в книга от 2015 г. за компетенциите на Народното събрание. (Сега)

Узакониха едри земеделци безконтролно да заграбват чужда земя. Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети експресно само за седмица на две четения в праламента, ще узаконят обработването на земя без съгласието на собствениците. Те ще доведат до това арендатори да отказват да се договарят със собствениците, но с административен акт да получават техните земи за ползване. Коментира Евгений Орашъков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. (Сега) ("Капитал" писа по темата при внасянето на закона.)