🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Окупацията на дупнишката република

Властта трябваше да извади целия си арсенал, за да противодейства на братя Галеви

&nbsp;Ангел Христов (в гръб) и Пламен&nbsp;Галев отидоха сами в Националната следствена служба в четвъртък<br />
&nbsp;Ангел Христов (в гръб) и Пламен&nbsp;Галев отидоха сами в Националната следствена служба в четвъртък<br />
&nbsp;Ангел Христов (в гръб) и Пламен&nbsp;Галев отидоха сами в Националната следствена служба в четвъртък<br />    ©  Юлия Лазарова
&nbsp;Ангел Христов (в гръб) и Пламен&nbsp;Галев отидоха сами в Националната следствена служба в четвъртък<br />    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неразделни като братя

В далечната 1993 г. действащи барети влизат в престрелка със сводници край Хасково за контрол на проституцията в района. Камондосите са арестувани. В тяхна защита в СОБТ се изправя Пламен Галев, тогава командир на Трети отряд. Конфликтът е с тогаавашното ръковдство на Враня, които те са защитили арестуваните, а са ги оставили в ареста в Хасково. Малко по-късно те напускат отряда заедно с небезивестните Златомир Иванов - сега известен като Златко Баретата, Николай Добрев-Бай Добри и сегашния съветник на Петко Сертов Алексей Петров.

През 1996 г. Галев става офицер в ЦСБОП - София, а Христов - в РЗБОП - Кюстендил. Уволнени са през 1998 г. след подадени срещу тях сигнали за рекет.

Въпреки че не са братя, хората ги наричат така, защото са неразделни. Двамата участват в собствеността на няколко фирми. Получават заплати от офшорни фирми и живеят под наем. През последните две години започват съвместен бизнес със свързания с някогашната ВИС-2 Христофорос Аманатидис-Таки и с хазартния бос Васил Божков в областта на инфраструктурата.

Едно към едно

"Някой иска да отклони вниманието от финансовата криза в момента."

кметът на Дупница Атанас Янев коментира операцията срещу братя Галеви

"Те са сериозни хора, няма да се оставят да ги мачка системата...Тяхната специалност е понеже имат връзки, като ни трябва някой конкретен човек те да го намират"

кметът на Дупница Атанас Янев за Галеви пред Нова телевизия

"Снощи се прибрах, намерих протокол за обиск, но нямаше призовка. Затова днес дойдохме в следствието да разпитаме - някой търси ли ни и за какво."

Пламен Галев коментира обиските в дома му

"Това е въпрос на анализ. Събират се трима души - представител на прокуратурата, на МВР и на ДАНС, замислят нещо. Седмица преди това се говори, че ще има голяма операция. Нас ни канят на гости в ОДП - Кюстендил, като че ли ни обичат там. Въпрос на анализ е да се сетим, че ще има нещо."

Ангел Христов коментира как са се досетили, че ще има акция срещу него

"Мен така като ме гледате мислите ли, че държа нещо незаконно вкъщи"

Ангел Христов

оенна окупация, според Женевската конвенция, е временно заемане на територията на една държава от въоръжените сили на друга държава. Нещо такова се случи тази седмица в Дупница. Общо шест структури на държавния апарат (Върховната касационна прокуратура, Националната следствена служба, МВР, ДАНС, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите) навлязоха в Дупница и се изправиха срещу нейните патрони Пламен Галев и Ангел Христов, известни още като братя Галеви. В продължение на близо ден представители на различните институции извършваха проверки, свързани с Галеви, и обискираха офиси, автокъщи и апартаменти в София, Перник и Дупница.

Усилията и показността на истинската държава в тази операция, фактът, че срещу "оперативно интересните бизнесмени" беше изпратена нещо като армия, са само доказателство колко недосегаеми са станали. Как са се възползвали от слабостта на държавата и местната власт, слели са се с нея и са направили от Дупница държава в държавата. Доказателство за същото е и фактът, че след като бяха издирвани със спецсили в продължение на ден и половина, Пламен Галев и Ангел Христов никак не изглеждаха изплашени от демонстрацията на сила и просто се появиха в двора на националното следствие, като заявиха, че са дошли, за да разберат какво се случва.

24 на 30

Акцията срещу Галеви се планира още от края на лятото, разказват високопоставени източници на "Капитал" в магистратурата. Преди няколко седмици обаче станало ясно, че има теч на информация и операцията е била пред анулиране. Все пак акцията се състоя под личната координация на генералния комисар на МВР Павлин Димитров. Замисълът й е бил да се събере "максимален обем информация за дейността на Галеви". Макар че на хартия службите работят по двамата от години, до този момент събраната оперативна информация не даваше никаква насока за разследващите дори за основни неща - какви са контактите им, какви телефони използват и т.н. Въпреки че е организирана на най-високо ниво, по време на операцията се проявяват характерните слабости на службите за сигурност и опазване на обществения ред - изтичане на информация, липса на техническа подготовка и неперфектна координация. Така например в ударната група, която трябва да нахлуе в имението на Галеви в дупнишкото село Ресилово, са предвидени 24-ма служители на ДАНС. Впоследствие оперативната информация показва, че личната охрана на "братята" е по-голяма и къщата се пази от 30 гардове.

И макар че е установено, че по време на операцията е изтичала информация, невъзможно било да се установят "къртици". Всяка служба обвинява останалите, че е "предала операцията", казват източници на "Капитал". В опит да се намалят щетите се взима решение акцията да започне час по-рано от предвиденото.

По-скоро да

Операцията е била по-скоро успешна, по оценки на участници в нея. Въпреки че Галеви са знаели предварително за предстоящите обиски, те явно са се стреснали от мащаба на действията срещу тях. Именно това ги е накарало да се скрият. Разследващи разказват, че "братята" дори са свалили охранителните камери от имението си в село Ресилово, за да не могат да бъдат иззети записи, показващи движението около къщата в часовете преди реализацията.
Галев и Христов остават в неизвестност повече от 24 часа, за да се появят по собствено желание в сградата на Националната следствена служба в четвъртък. Там те отрекоха твърдението на МВР, че са били призовани от директора на Областната дирекция на МВР - Кюстендил, за разпит, но не са се явили. По думите им те не се укривали, а напротив - имали са бизнес срещи "до късно", а вечерта са били "по заведенията" в Дупница. "Снощи се прибрах, намерих протокол за обиск, но нямаше призовка. Затова днес дойдохме в следствието да разпитаме - някой търси ли ни и за какво", коментира от своя страна Пламен Галев. Според Ангел Христов двамата нямат незаконен бизнес и няма от какво да се притесняват: "Приличам ли ви на човек, който държи нещо незаконно вкъщи", попита риторично той журналистите, чакащи го пред националното следствие. "Показността на тази операция имаше цели, носеше съобщение - никой не може да си мисли, че е по-силен от държавата", коментира високопоставен източник на "Капитал" в специалните служби, пожелал анонимност поради естеството на темата. Тепърва обаче ще стане ясно дали гражданите на Дупница са разбрали посланието. Вътрешният министър Михаил Миков също наблегна, че операцията е била целенасочена и не е била толкова срещу една или друга личност, а срещу конкретна престъпна дейност.

В крайна сметка на база събраните материали Софийската градска прокуратура вече образува досъдебно производство за пране на пари. От дома на приближения до Галеви Никола Клисарски-Коко разследващите изземват марихуана и прекурсори (субстанции) за произвеждането на наркотици. Открити са и десетина скъпи автомобила с пренабити номера.

Демокрация по дупнишки

Докато МВР, ДАНС и прокуратурата отчитаха резултати, нелегалните "братя" намериха яростен защитник - кмета на града Атанас Янев. Той каза, че с тази акция "някой иска да отклони вниманието от финансовата криза в момента". И още: "Аз съм роден в Дупница и съм вече на 59 години, бил съм 17 години директор на комбината, досега защо не извадиха документи, че Галеви имат незаконен бизнес и т.н.? Досега никой нищо не е открил за тях, нищо не е доказано. Това със сигурност е поредната пушилка."

Публична тайна е, че Галеви практически контролират местната власт в Дупница. Двамата са членове на Консултативния съвет към кмета на града Атанас Янев. Всички ключови решения минават през съгласуване с "братята": на тях се отчитат зам.-кметовете за свършената работа, участват в срещи с инвеститори, присъстват на пресконференциите в общината. Според дупничани Галеви дори използват кметския кабинет, за да провеждат срещите си. Според самия Янев двамата са ценни, защото имат много контакти и могат винаги да намерят нужния човек, който да "свърши работата".

Духът на разбирателство и конформизъм, в който кметът работи с Галеви, се пренася и в работата с общинския съвет в града. Привидно местният парламент е шарен - в състава му влизат иначе противници като БСП, СДС, Евророма, Герб, "Ред, законност и справедливост", "Атака" и др. Въпреки това бърз поглед върху произволно подбран протокол от негово заседание е достатъчен да видим, че решенията в съвета се взимат единодушно.

"Това е един модел на управление, който лично аз за себе си не мога да си обясня с нищо друго освен с един много голям интерес, и то от група частни лица към местната власт", коментира бившият кмет на града Първан Дангов, цитиран от Дарик радио. Той допълва: "В ОС - Дупница политическите партии нямат думата, а съветниците им защитават частни интереси."

Заместниците на държавата

В държава, където властта е слаба, Галеви са заели нейното място, като играят роля на наистина загрижени граждани. Така например те са се възползвали от неспособността на местната власт в Дупница да контролира концесионерите, които обслужват града. В него черни джипове, свързани с Галеви, контролират извозването на боклука и миенето на улиците. Близки до "братята" охранители следят за спазването на реда. Според полицейските статистика в града регистрираната конвенционална престъпност (грабежи, кражби, изнасилвания и т.н.) е сведена до минимум. Според дупничани заслугата за това не е на МВР, а на отрядите на Галеви. "Братята" се грижат за градинки, реновират училища. Техен е и проектът за изграждане на училищен стол. Галеви с готовност протягат ръка на общината в трудни моменти. Например като попълват дефицита в местния бюджет, когато кметството е затруднение. Източници на "Капитал" разказват, че отношенията между "оперативно интересните" Галеви и общината са институционализирани до степен, че първите са готови веднага да дадат заем на общината, а по-късно той да бъде преоформен като облигационен.

Единственият до този момент опит идилията "Галевград" да бъде нарушена датира от 2005 г. Тогава бившият кмет на града Първан Дангов се разбунтува срещу Ангел Христов и Пламен Галев. Той свика специална сесия на общинския съвет, на която се прие декларация срещу рекета, организиран от двамата. От своя страна Галеви излязоха с обществен протест в своя защита. В крайна сметка в града дойде тогавашният вътрешен министър Румен Петков. След кратка инспекция той не видя виновни, снима се с тълпата и се прибра в София.

Висши покровители

За зла участ на вътрешния министър именно Галеви станаха причина Петков да подаде оставка тази пролет. В края на 2006 г. тримата се срещат в столично заведение. Посредник е бил Алексей Петров - тогава секретен сътрудник на контраразузнаването, а понастоящем съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Информацията за тайното рандеву на Петков и "оперативно интересните" излезе наяве, след като бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов разказа за нея пред парламентарната вътрешна комисия. Тогава Танов разкри също, че лично бившият вече директор на Националната следствена служба Ангел Александров е споделил с Галеви плана на уж секретна операция срещу тях.

Акцията срещу Галеви вкара в обяснителен режим двамата "братя", които малко след като излязоха от прикритието си, бързо успяха да превземат новините с коментарите си за МВР, ДАНС, прокуратурата и всичко останало.

Сега на ход са разследващите органи, които трябва да анализират събраната информация и да я превърнат в годни за съда доказателства. Това е единственият начин държавната машина да се противопостави срещу обявилите автономия републики. Като дупнишката например.

54 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ддт

    боли ги оная работа МОМЧЕТАТА . Сега ще трябва да го преместят в другия крачол.Незная кого се опитват да омаят теа от МВР - нас /едва ли/ европа /баси балъците ако им се хванат/ както казват режисъора "иииии екшън''

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ZUMZ

    В Палермо в началото на 1980-те ако не се лъжа използваха карабинери на федералното правителство защото беше ясно, че всички МЕСТНИ структури на властта са фактически котролируеми от Коза Ностра. Съществува привидност на демокрация - има избори, върви някакъв обществен живот, но реално всичко се контролира от мафията. Никой от местните никога не би казал каквото и да било прсото защото го е страх за себе си и за семейството му. Предполагам, че и в Дупница и наоколо е нещо такова. Държава в държавата.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Божидар Димитров feat. Антон Дончев

    Според нас тези момчета са за орден "Стара планина" 1-ва степен:
    "Според полицейските статистика в града регистрираната конвенционална престъпност (грабежи, кражби, изнасилвания и т.н.) е сведена до минимум. Според дупничани заслугата за това не е на МВР, а на отрядите на Галеви.
    "Братята" се грижат за градинки, реновират училища. Техен е и проектът за изграждане на училищен стол. Галеви с готовност протягат ръка на общината в трудни моменти. Например като попълват дефицита в местния бюджет, когато кметството е затруднение."
    Веднага ще кажем на Жоро да им го връчи заради особени заслуги към обществената сигурност.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    istinata

    Никъде посвета няма такава порода "мутри",освен в Булгаристан и Сърбия...
    Да живей комунизъмъ,дето ги създаде!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Napredyk

    kato cheta statiqta, az po-skoro se vyzhishtavam na tia hora. Pone neshto sa organizirali, ne sa kato Filjo Dimitrovcheto deto samo razgrazhdashe...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Дупничанин

    Ако някой отиде в Дупница и питат 10 случайно срещната човека, поне 8 ще имат много добро мение за Галеви!

    Това е показателно, че каквито и да ги изкарват тези хора наистина правят нещо за обществото, а не като простотиите на разните държавни структури!

    Дори престъпеленията и бандитизма са дведени до минимум, само за година в града се постигна повече неща от колкото направи през целия си псевдо-мандат първан дангов /не заслужава името му да се пише с главна буква!!!!!/

    А и за разлика от конския доктор - дангов те не ламтея като него за разни постове - дори не пожелаха да са съветници!

    Галеви - за президент и вицепрезидент не на дупнишката република, а на България!

    Товага наистина ще потръгнат нещата - инвестиции, по-добри заплати, перспективи пред младите хора, високи пенсии за хората от третата възраст, и определено ще бъдат СОЦИАЛНАТА ПРЕЗИДЕНТСКА ИНСТИТУЦИЯ много по-добра от сегашната!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    съмнително

    А защо цялата обискираща и изземаща армия не намери нищо? Изглежда са отказали да си дадат лептата на правилния човек и сега тоя човек ползва държавната машина, (само) за да покаже мускули, та да се сещат догодина.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    k

    до дупничанин,
    може и така да ти се вижда сега, но Галеви работят единствено в собствен интерес, единствено държавата е тази която работи за интереса на обществото (аре и Левски едно време), та мисълта ми е че ако не виждаш защо изземането на лигитимните функции на държаявата от частници е в разрес с интересите на обществото и държавата, отивай на село, отваряй вратата и кажи на майка си "мале додох си". Ще прпмня една мисъл - Народ който е готов да замени свобода за сигурност, не заслужава нито едното нито другото.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    тартoр

    aide k-to da si zhivee po Shtatite, to e qsno che zhivushtite v bg ne mislqt kato tebe...

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Наивник

    До дупничанина!!!!
    Ако имахте въможност да се върнете във времето и да попитате 10 000 жители на Чигаго, сигурен съм, че щяха да ви отговорят по същия начин, на същия въпрос за Големия Ал Капоне. Разликата обаче е в това, че Ал Капоне никога не бил служител на ФБР или Сикрет сървиз. Ако тези мъжаги не бяха от средите на МВР сега сигурно щяха да пасат кравите в Расилово, а не да управляват Дупница. Не казвам, че я управляват лошо, не мисля, че точно такива хора трябва да се занимават с обществени дела. Сигурен съм обаче, че политиците особенно Миков, Станишев и компания има много да научат от тях.

    Нередност?
Нов коментар