Най-сетне

И българските компании вече могат да търгуват с СО2 квотите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст трябваше да бъде написан преди две години. И да ви разкаже как и колко са спечелили над сто български индустриални и енергийни фирми от търговията с разрешителни за емитиране на въглероден диоксид. Но държавата така и не успя да разпредели безплатните квоти между компаниите по начин, който да отговаря на критериите на Брюксел за периода 2008 - 2012 г.

След дългогодишна сага най-накрая реалната търговия има всички шансове да започне. Има официално одобрен план от ЕС, както и работещ регистър на сделките. До дни в сметките на компаниите -  притежатели на квоти, ще бъде посочено с какви количества разполагат за продажба. Публична информационна кампания от страна на държавата обаче нямаше и затова не на всички е ясно какво означава всичко това, кой може да участва в тази търговия, какви са рисковете при сделките и дали въглеродният актив ще бъде използван ефективно от компаниите.

Открий ми сметка

Така нареченият национален регистър представлява електронна база данни, където се отчитат наличните квоти за изпускане на CO2 и сделките с тях. Базата данни се администрира от Изпълнителна агенция "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите, като във ведомството има само двама души, оторизирани да работят с него. Българският, както и националните регистри на всички страни - членки на ЕС, са свързани с централната база данни на Брюксел.

Основните участници в регистъра са фирмите с квоти, наречени оператори на инсталации. В националния регистър на практика сметка може да си открие всеки - както инвестиционните посредници, така и други юридически и физически лица (виж карето как се регистрират). Досега в него има 23 лични сметки, като някои от тях са открити още от 2008 г.

Предлагам емисии на изгодни цени

Търговията с емисии наподобява прехвърлянето на пари от сметка в сметка. Предприятията могат да сключват сделки директно помежду си или да използват посредник. Ролята на брокер може да се изпълнява от всеки със сметка в регистъра, като това ще се превърне във възможност за развиване на нов бизнес за доста фирми. Сред пионерите с открити лични сметки могат да се намерят компании, които според сайтовете си "предлагат емисии на изгодни цени". Предприятията вече се радват на масови оферти от страна на посредници. "Залети са от предложения за посредническа дейност", коментираха от изпълнителната агенция. Всяка сметка в регистъра е придружена с контакти за връзка. Комуникацията между страните се извършва по всички възможни начини, от пускане на т.нар. spam по електронната поща до лични разговори с потенциалните клиенти и организиране на обучителни семинари.

Рискове при търговията на карбонови емисии съществуват. Регистърът например може да ви даде информация само за това дали в дадена чужда сметка, от която искате да ви бъдат прехвърлени квоти, има достатъчно за извършваната от вас заявка. Когато заявката надвишава наличността, сделката няма да се състои. Прехвърлянето на квотите обаче не е обвързано с плащането за тях. Независимостта между двете събития прави контрола невъзможен. Тоест, ако попаднете на недобросъвестни купувачи или посредници, можете да се окажете с по-малко емисии и нула пари за тях. Така изборът на сигурни партньори е от огромно значение. Сигурност ще имате например, ако изберете лицензиран инвестиционен посредник, който борави с повече финансови инструменти и има достъп до различни пазари. Основни борси за карбонова търговия са BlueNext, на която се правят сделки основно на спот пазара, както и European Climate Exchange за фючърси и опции.

Друг основен проблем пред предстоящата търговия с емисии е, че все още на национално ниво няма практика как точно ще се осчетоводяват. Както и дали при продажбите ще се начислява ДДС. Данъчната политика към СО2 разрешителните е различна в държавите от Европейския съюз. "От гледна точка на ДДС третирането на международната търговия с квоти е ясно - самоначисляване от купувача. Това, което е различно, е, че ЕС прие наскоро промени по ДДС директивата, които дават възможност на държавите членки да въведат същия механизъм и при търговията с квоти между местни лица", обясни Милен Райков от консултантската компания Ernst&Young.

В Англия, Франция и Холандия има друг подход - там временно освободиха от ДДС сделките с квоти. "Това премахва правото на данъчен кредит при покупката и така елиминира възможността за източване на данък. Въпреки това този подход не е препоръчителен, тъй като създава условия за двойно облагане с ДДС при международна търговия и допълнителни разходи за бизнеса", допълва данъчният консултант.

Да хакнеш системата

Въпросът с ДДС-то не е за подценяване. Европейската схема за търговия се оказа подходяща за използването на класически схеми за източване на ДДС. Ето как: измамникът си открива сметка в регистъра; намира в друга държава предприятия с излишни количества емисии; прехвърля ги в страната, където е регистриран; продава закупените без ДДС емисии на брокер, като върху последната транзакция начислява ДДС; сумата обаче не се заплаща на местните данъчни власти и посредникът изчезва. Преди месеци от европейската полицейска служба Европол съобщиха, че щетите от измами с ДДС при сделките с емисии са около 5 млрд. евро.

Освен с ДДС има и други опити за разбиване на системата. В края на януари всички собственици на сметки в няколко национални регистъра получават подозрително писмо по електронната поща от името на регистъра, в което се казва, че заради хакерска атака и необходимостта от по-големи мерки за сигурност трябва да бъдат променени паролите на сметки с определени нови. Целта е източване на сметки. Става дума за т. нар. phishing - хакерски подход, при който чрез фалшиви версии на уебстраници на различни институции потребителите биват подлъгвани да оставят данните си (имена, пароли, номера на сметки и т.н.). След инструкции от страна на централния европейски регистър временно е спрян достъпът на фирмите до сметките им в националните регистри. Последват нови писма с пояснения чии инструкции единствено е препоръчително да се следват. За софтуерната поддръжка на българския Национален регистър е фирма "Контракс"

Искаме да продаваме цимент, не CO2

Дали системата ще заработи гладко от техническа гледна ще покаже времето. По-интересен е въпросът дали местните предприятия активно ще се възползват от възможностите, които предлага търговията. Българският пазар на въглеродни емисии не е голям – между инсталациите ще бъдат разпределени 42.3 млн. тона CO2 на година, като една част от тях все още не са в обращение, а са оставени като резерв за нови инсталации. В търговията през тази година ще могат да участват около 130 предприятия, а от продажбата на излишъци ще могат да спечелят над 100 млн. лева. С най-големи квоти са предприятията от енергетиката. В сравнение с големите ТЕЦ-ове различните други производства имат малки количества.

За посредниците в карбоновата търговия най-интересни клиенти ще са не тези с най-големи емисии, а тези с най-голяма активност на този пазар. За 2008 г. всички фирми са на нула с емисиите си заради липсата на план по това време. Сега в сметките на компаниите ще са квотите им за 2010 г., както и разликата между позволените им безплатни количества за 2009 г. и реално емитираните от тях (което всяка години се посочва в одитните доклади на лицензирани верификатори). Заради кризата и по-малкото натоварване на производствените мощности през миналата година повечето предприятия имат излишни квоти въглероден диоксид. Министерство на околната среда и водите изчисли, че за 2009 г. общо предприятията разполагат с излишъци от 6 млн. тона, които могат да изтъргуват. Цената на квотите по европейската схема към момента е от порядъка на 14-15 евро. Тези, които желаят, могат да осребрят въглеродния си ресурс и да получат малко свежи пари. Другата възможност пред компаниите е да запазят тези количества за по-късен етап, когато ще увеличат производството си и вместо да купуват, ще ползват запасите си.

"Искаме да продаваме цимент, а не въглероден диоксид", коментира Тодор Костов, изпълнителен директор на "Холсим България". "Предпочитаме да произвеждаме повече. Квотите на всички поделения на циментовото предприятие в Европа се управляват централно.

Антон Петров, член на управителния съвет на "Стомана индъстри" и регионален мениджър на "Виохалко" за България, също предпочита да му се налага да купува квоти заради по-голямо производство, вместо да продава излишни количества. "Ако производството през тази година бъде такова, каквото е бюджетирано, това означава, че ще купуваме", заяви Антон Петров. Компанията има излишни количества за 2009 г. Цената от продажбата им обаче е пренебрежимо малка на фона на оборотите на компанията, които за 2008 г. са над 1 млрд. лв.

Дали ще банкират количества, или ще излязат веднага на въглеродния пазар е въпрос, който тепърва ще се решава от мениджмънта на всяка компания на база очаквания за развитието на техния основен бизнес и възможните ползи от продажбата. Във всеки случай дългоочакваното влизане на българските предприятия на въглеродния пазар открива пред тях нови възможности, най-вече финансови.

Да влезеш в регистъра

Откриването на сметка става след подаване на заявление до администратора на регистъра. Към него трябва да има декларация, че се приемат условията на работа на регистъра, копие от документ за самоличност, когато става въпрос за физическо лице, карта за идентификация по БУЛСТАТ и копие от заверено актуално състояние (за юридическите лица), както и бележка, че е платена годишната такса за ползване на регистъра. Таксата за поддържането на лична сметка е 100 лв. на година. Операторите на инсталации с разрешителни до 25 хил. квоти заплащат 50 лв. на година. За всяка единица над 25 хил. тона емисии се заплащат по 0.004 лв. Операторите трябва да внесат суми за три поредни години - 2008 - 2009 - и 2010 г. като заплащането на таксите е почти приключило, обясни Ваня Григорова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция околна среда. Агенцията следва да изпрати и запитвания към собствениците на лични сметки дали ще подновят регистрациите си. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    k_ avatar :-|
    k_

    До сега от тая далавера ни увесиха един Цанков камък на врата, изтъргуван за СО2 емисии, дето ще го плащаме деситилетия до стотинка със съвсем реални пари.
    И по Европата:

    http://www.investor.bg/?id=97469

    Обаче са много напред с матриала. Там все пак ги окаушват чат-пат, докато нашто Топло още чука тенис в Борисовата, докато софийските пенсии броят стинките да платят сметката за парното през Април.
    Добре, че наште милиционер бизнесмени още не могат да проумеят далаверата Които, иначе съсвсем ще ни разгонят фамилията.

    Нередност?
Нов коментар