Българските компании все пак ще могат да търгуват с квотите си

Въпреки че страната изгуби акредитацията си, излишните емисии въглероден диоксид ще могат да се продават през чужди регистри

Българските компании вече са изтъргували над 2 млн. тона въглероден диоксид
Българските компании вече са изтъргували над 2 млн. тона въглероден диоксид
Българските компании вече са изтъргували над 2 млн. тона въглероден диоксид    ©  Живко Ангелов
Българските компании вече са изтъргували над 2 млн. тона въглероден диоксид    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските компании, които участват в търговията с емисии въглероден диоксид все пак ще имат възможност да реализират сделки през чужди регистри и след като държавата загуби акредитацията си по Киото. Това напомнят от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) дни след като стана ясно, че държавата ще бъде отстранена от търговията. Това се очаква да стане факт официално на 30 юни. Причините са, че отговарящият орган за изпълнението на Протокола от Киото има съмнения, че данните, които са подавани от държавата през последните няколко години за нивата на емисиите са правени коректно.

Към момента местните компании могат да търгуват през българския национален регистър. На 30 юни обаче той ще бъде блокиран докато страната не си възвърне акредитацията. Вариант за фирмите остава след тази дата да си открият сметки в друг работещ регистър, да прехвърлят квотите си там и през сметката си в чужбина да реализират сделки. На практика те ще станат финансови посредници на самите себе си.

От министерството напомнят на компаниите за тази опция, тъй като по думите на Миля Димитрова, директор на Дирекция "Политики по изменение на климата" в МОСВ, компаниите в момента са атакувани от мними финансови посредници, които ги съветват да сключват сделки сега и то на всяка цена. 

Неудобството за компаниите е, че те ще трябва да заплатят такса за откриването и поддържането на нова сметка в чужбина, след като веднъж са платили за сметката си в България. На практика в търговията с квоти CO2 може да участва всеки. Сметка може да бъде открита навсякъде след представянето на съответните документи през административния орган по регистъра и плащането на таксата.

Въпреки че търговията може да се извършва и през чужди регистри, ангажиментите на компаниите могат да бъдат отчитани само през националния на държавата, в която упражняват дейност. През април 2011 г. (ако държавата до тогава си е върнала акредитацията) обаче компаниите ще трябва да представят в българските си сметки количествата квоти с които разполагат. Те ще бъдат съпоставени с докладите за тяхната въглеродна активност през годината.