🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джонатан Алън: С икономии няма да забогатеем

Посланикът на Великобритания в България пред в. "Капитал"

Джонатан Алън    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

От три седмици Джонатан Алън е посланик на Великобритания в България. Преди това е ръководител на отдела за Източна Африка и Големите езера в британското Министерство на външните работи. Бил е заместник-директор в международния отдел на Министерството на вътрешните работи на Великобритания с ресор присъединяването на България и Румъния към ЕС. Заемал е дипломатически постове в Кипър и Брюксел, където е говорител на правителството по времето на британското председателство на ЕС през 2005 г.

Какво искате да постигнете през вашия мандат в България?

Три са основните цели на всеки британски посланик по света: да увеличим просперитета, сигурността и да се грижим за нашите граждани. Мисля, че съм късметлия, защото първите две цели са ясен приоритет на българското правителство. Вече говорихме как можем да увеличим търговията и да се опитаме да накараме ЕС да съсредоточи усилията си върху търговията и растежа. По отношение на сигурността на оперативно ниво работим тясно с различни агенции в борба с организираната престъпност и корупцията. Продължаваме да сътрудничим на правителството по въпроси като конфискацията на незаконно придобито имущество и съдебната реформа.Има още какво да се направи, но сме на прав път. Мисля, че между двете цели има тясна връзка. Често говорим за съдебна система, корупция и тези неща не са свързани само с организираната престъпност. Те могат да попречат и на инвестициите. И ако България иска да има растеж, трябва да обърне внимание на тези проблеми.

Споменахте търговията. Какви са възможностите според вас за британските компании в България?

През април ще бъда в Лондон и мисля, че някои британски компании ще ме питат същото. Според мен инвестиционната картина е добра, но с няколко основни притеснения. Нивото на образованието и техническата експертиза е високо. Корпоративният данък е нисък, което е голям инвестиционен стимул. Получавате и еврофинансиране. Основното, което британските инвеститори ще ме питат, е "ако стартирам фирма, може ли да ми гарантирате, че при подписване на договор с фирма на брат на шефа на полицията или на кмета, съдът ще погледне този договор обективно и няма да вземе неговата страна". Това е труден въпрос и трябва да призная, че ще отговоря отрицателно. Така че съществува риск за някои инвеститори. Що се отнася до секторите, мисля че инфраструктурата е очевидният отговор. И не само магистралите, но и водоснабдяване и пречистване, както и железопътната мрежа. Великобритания има водещ опит в справянето със сложни инфраструктурни проекти като олимпийските игри в Лондон. От тях ще спечели цялата страна чрез създадените бизнес възможности, работни места, туризъм, приходи от тренировъчни лагери преди олимпиадата и др.

Голяма част от британските инвестиции бяха в имоти по време на строителния бум. Смятате ли, че проблемите с част от тези сделки навредиха на имиджа на България във вашата страна?        

Краткият отговор е да. Мисля, че това е основният въпрос, свързан с България, за който  правителството в Лондон получава писма с оплаквания от граждани и депутати. Някои стигат и до оплаквания в Брюксел. Което вреди на имиджа на България. Но не казвам, че всички случаи предполагат някакви злоупотреби от страна на държава и общини. По-скоро става въпрос за смесица от фактори. Някои хора са били много наивни. Ако купуваш имот в която и да е страна, без да го видиш, налице са потенциални проблеми. Но някои проблеми са резултат от трудностите с инвестициите, за които споменах. Хората бяха губеща страна в някои спорове, където съдът не беше обективен. Сега правителството ще създаде портал, в който ще обяснява всичко, свързано с покупката на имоти. Ще има и отворена линия за помощ и съвети. Искам да подчертая, че ние не казваме на правителството: вижте, трябва да помогнете на бедните, онеправдани британци. Не, ако законът е толкова сложен, той обърква и българите. Великобритания настоява именно за това: намаляване на бюрокрацията и пречките пред растежа.

Казвате, че ЕС трябва да се съсредоточи върху стимулиране на растежа. Вече и други държави се присъединяват към вашите искания. В същото време Германия и Франция наблягат върху мерките за икономии. Как ще се развие това противопоставяне на различни икономически виждания?

Мерките на икономии са част от решението. Във Великобритания преминаваме през тежък период на съкращаване на разходите, за да намалим дълга и дефицита. Много мои колеги в държавната администрация загубиха работата си, пенсионната система в държавния сектор се променя, заплатите са замразени от три години. Текат реформи за свиване на правителството. Така че не сме срещу съкращаване на разходите. Но не можеш само да режеш дълг и дефицит и да очакваш икономиката да се оправи. Един от проблемите в Европа е, че основно търгуваме помежду си. И ако еврозоната не расте, и ние не растем. И се получава омагьосан кръг. Откъде ще дойде растежът? Според нас основните възможности се крият в единния пазар. Една от тях е либерализацията на услугите. В този сектор има огромен протекционизъм. На второ място е дигиталният сектор, който през последните години се развива с бързи темпове. В тази сфера ЕС изостава. Много малка част от дигиталната търговия е трансгранична. А технологиите не признават граници. Намаляването на бюрокрацията е друг въпрос, който може да стимулира растежа. Тежките регулации пречат особено на малките и средните предприятия. В ЕС има много оценки за въздействието на различни неща - независимо дали екологични или други. Искаме да има такива и за растежа - да оценява как всяка регулация ще се отрази върху растежа.

Друга област е търговията. Великобритания настоява 2012 г. да е годината за приключване на всички търговски споразумения, които остават нерешени от доста време. Иновациите също са много важни. Смятаме, че в новата финансова рамка трябва да се наблегне повече на изследвания, а не толкова на селскостопанската политика, особено когато става въпрос за богати западноевропейски фермери. Това не изглежда като добра стратегия за стимулиране на растежа.

Великобритания не подписа пакта за финансова стабилност. Може ли това да отслаби позицията й при преговорите за новата финансова рамка?

Не. Фискалният пакт и преговорите през последните месеци остават в миналото. Те са жизненоважна основа за бъдещата регулация и надзор над икономиките, но сега трябва да говорим за бъдещето. Великобритания не подписа този пакт, тъй като смятахме, че в подобно споразумение трябва да има определени точки за защита на единния пазар, особено Лондонското сити и финансовите услуги. В света има три финансови центъра: Хонконг, Ню Йорк и Лондон. Искам да призова европейските граждани да не гледат на Лондон като на част от британската икономика, а като на европейския финансов център. Ако например България иска да набере средства за инфраструктурни проекти, по всяка вероятност ще го направи в Лондон. Ако той престане да бъде такъв център, Европа ще трябва да разчита на Ню Йорк и Хонконг. Искаме да защитим този актив.

Що се отнася до преговорите за новата финансова рамка, не смятаме, че бюджетът трябва да се увеличава с колкото смятат за нужно Европейската комисия и Европейският парламент, при условие че в цяла Европа текат мерки за съкращаване на разходите. Искаме бюджетът да е по-ефикасен и да не се повишава. Искаме по-голяма част от структурните и кохезионните фондове да се харчат повече в бедните държави, а не в бедните райони на богатите държави. Защо парите на българския данъкоплатец да се харчат в Шотландия например? Що се отнася до земеделието, за нас общата селскостопанска политика вече няма същия благоприятен ефект, както в миналото. Сигурен съм, че ще има спорове по този въпрос.

Смятате ли, че финансовият пакт е устойчиво решение на дълговите проблеми в еврозоната?

Както вече казах, Великобритания не счита, че е нужен финансов пакт. Според нас страните от еврозоната можеха да решат проблемите си според действащите правила. Да, мерките за икономии са важна основа, но така няма да забогатеем. Така че вече трябва да гледаме към мерки за стимулиране на икономиката.  

Това ли е най-голямата криза, пред която се е изправял ЕС?

Да, това е наистина огромен, огромен шок за системата, който ще се усеща години напред. Хората ще си говорят и ще казват "спомням си какво се случи през 2008 г." и ето защо не можем да позволим да се случи отново. Именно това е целта на такива шокове - да се направят корекции и да ни напомнят, че икономическите закони не са се променили.  

Интервюто взе Константин Николов

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 16
    • + 39

    Правилно пич- ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА- ВАЖИ ДВА ПЪТИ ПОВЕчЕ ЗА ИКОНОМИКИТЕ, ама как да те разбере КОН С КАПАЦИ, обсебен от страхове и натъпкан с исторически предразсъдъци?

    Нередност?
  • 3
    chardo avatar :-|
    Чардо
    • - 6
    • + 28

    """Джонатан Алън: С икономии няма да забогатеем """
    ==========================

    Има една българска поговорка :

    Икономията е майка на сиромашията !

    Нередност?
  • 4
    minderbinder avatar :-|
    Майндърбайндър
    • + 49

    [quote#1:"dol"] ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА-[/quote]
    Всъщност мизерията има много родители,а ние я получихме"ин витро" в комплект с картели за захар,олио,ел.енергия,горива,лекарства и некадърна държавна администрация,получаваща бонуси защото ходи на работа.

    Нередност?
  • 5
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 6

    "Който не прави нищо,няма и от какво да се опасява"обобщават местния манталитет гърците,изправени пред последния пакет от икономии и реформи,приет под натиск на ЕС,пред заплахите от фалит.На централният площад Синтагма не е останл и един светофар,и се стои на място.

    Нередност?
  • 6
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • - 1
    • + 20

    Забелязвате ли какво казва и той за БГ - съда ?
    Каквито и декларации да правим по въпроса, и който и от БГ-съдиите да се чувства обиден, хората виждат и знаят ...

    Нередност?
  • 7
    gnevnik avatar :-?
    Гневник
    • - 5
    • + 18

    Джонатан Алън: С икономии няма да забогатеем...
    Посланикът на Великобритания в България пред в. "Капитал"

    Да, прав е Оноре дьо Балзак, че „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление.“
    Богатство - това са спестяванията на много хора в ръцете на един - е казал пък Юлиан Тувим.

    Нередност?
  • 8
    pastora avatar :-P
    ПАСТОРА
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#2] от "mactep":

    Все едно чувам жена си - "Парите са за харчене"

    Нередност?
  • 9
    aheloi avatar :-|
    Храбър
    • + 17

    "..Основното, което британските инвеститори ще ме питат, е "ако стартирам фирма, може ли да ми гарантирате, че при подписване на договор с фирма на брат на шефа на полицията или на кмета, съдът ще погледне този договор обективно и няма да вземе неговата страна". Това е труден въпрос и трябва да призная, че ще отговоря отрицателно.."
    Това е! Нашите набедени бизнесмени (тези с куфарчетата и кредитините милионери), не само че не са свестни бизнесмени, ами и пречат на чуждите да навлязат в страната и така пречат за просперитета на обикновените български граждани.

    Нередност?
  • 10
    aheloi avatar :-|
    Храбър
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#7] от "latcho59":
    "Вари го. Печи го.....чукундур!"

    Нередност?
Нов коментар