🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Критично изключване

ЕСО ограничи всички мощности за производство на енергия с 40%, за да спаси системата от прегряване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли допреди година някой си е представял, че ще се стигне дотам мощностите на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат ограничени, защото има свръхпроизводство на електроенергия, което няма къде да бъде реализирано. Този момент обаче трябваше да дойде рано или късно. В момента страната ни има инсталирани около 12 хил. мегавата мощности и потребление от 4300 мегавата, като разликата в капацитета и потреблението винаги е била покривана с износ. Износ обаче няма. В тази ситуация единствената възможност за управлението на системата е ограничението на всички мощности, за което допреди дни само се говореше, а от вчера вече е факт.

"След изчерпване на всички други възможности, предприети досега, ЕСО налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително слънчеви, вятърни, както и топлофикационните и заводските централи с комбиниран цикъл на производство", пише в съобщението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), изпратено до медиите. От ЕСО обясниха, че предприетата мярка е във връзка със задължението за поддържане баланса между производство и потребление в енергийната система. "Ограничения има при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40%", стана ясно от думите на Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО.

Мощностите на АЕЦ "Козлодуй" от сряда също са намалени с 40%, като пети блок на централата работи със 750 мегавата, а шести с 550 мегавата. Според Христозов ще има и още намаление, като атомната централа ще работи в режим от 1300 мегавата до 22 април, когато пети реактор излиза в планов ремонт, който ще продължи до края на май. Намалението на мощностите обаче ще доведе до загуби за централата в размер на 19 млн. лв., коментира изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, цитиран от "Фокус".

Ограничение на мощностите има и при тецовете, които първи усетиха ефекта от свръхпредлагането на енергия. Това доведе до излизането в отпуск на 1500 служители в "Мини Марица-изток" и заплахата на миньорите за гражданско неподчинение.

Системни проблеми

Причините, които доведоха до тази ситуация, са комплексни. Със сигурност обаче основна роля изигра намаленият износ на електроенергия от България в последните месеци. Според Митю Христозов за първите месеци на годината става въпрос за спад от 31% спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция всъщност е ефект от ниските регионални цени, срещу които българските централи се оказаха неконкурентни, плащайки за всеки мегават изнесена от страната ни електроенергия експортна такса от 17.50 евро.

Според Христозов основният проблем в енергийната система се е появил през март. Причина за това са повишените температури, интензивното топене на снегове и голямото количество дъждове, което води до препълване на язовирите (виж карето) и съответно до по-голямо производство от ВЕЦ, въпреки че според Христозов в момента и те са ограничени до минимум. От друга страна, вътрешното потреблението на електроенергия също бележи спад, като за първите три месеца на 2013 г. то е с 13% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. "Интересно е обаче, че битовото потребление се запазва, но проблемът идва от намалението на индустриалното потребление", отбеляза Христозов.

Спиране без предупреждение

Спирането на всички възобновяеми мощности в страната започна вчера сутринта, като според нареждането на ЕСО всички централи е трябвало да намалят производството си до 40% в рамките от 10 до 17 часа на 4 април. От системния оператор допълват, че предприетите мерки са временни и ще се прилагат само при необходимост, като целта е осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност.

От две от електроразпределителните дружества – ЧЕЗ и ЕВН, също изпратиха съобщение, че са започнали изпълнението на заповедта. "Ограничителната мярка стартира от 10:00 ч. на 4 април 2013 г., като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ мощности, присъединени към мрежата на "ЕВН България", посочват от дружеството. Оттам допълват, че ограниченията се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17:00 ч. на 4 април 2013 г. "При последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим компанията ще е в готовност да продължи с прилагането на тези мерки", допълват оттам.

От "ЧЕЗ Разпределение България", която захранва с електроенергия Северозападна България, също съобщиха, че вчера от 10:00 ч. до 18:00 ч. са били изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. От компанията обаче не уточниха за какво количество мощности става въпрос. От ЧЕЗ само допълват, че

остават в готовност за изключване и на други ВЕИ централи през следващите дни.

По повод на спирането на зелените централи още в сряда вечерта от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) са изпратили писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В него те изтъкват, че това е грубо нарушаване на действащото българско и европейско законодателство от страна на Електроенергийния системен оператор. "За пореден път БФА заявява, че не е възможно производители с капацитет от няколко киловата до няколко мегавата да повлияят на баланса в енергийната система на страната". В тази връзка от БФА подготвят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който ще искат да се спре това нарушение от страна на ЕСО и разпределителните дружества.

От ветроенергийната асоциация пък коментираха пред "Капитал Daily", че не са съгласни с начина, по който се изключват централите. Причината е, че за по-малките от тях, които нямат дистанционна система, се пристъпва към изключване директно от трафопоста, което оставя тези мощности без собствено захранване и може да доведе до технологични проблеми. Производителите дори не са уведомени предварително за въпросното спиране, а получават писма от ЕРП чак след това, обясниха от асоциацията. Според тях в някои от случаите това ще доведе до претенции в съда от страна на собствениците на паркове.

Според законодателството ограничението на зелените мощности може да стане за максимум 48 часа, и то при положение че сигурността на електроенергийната система е застрашена. От бранша обаче се опасяват, че това може да се превърне в постоянна практика, тъй като в закона не е уточнено колко пъти по 48 часа могат да бъдат спирани тези мощности. Освен това липсва предвидимост за спиранията, тъй като всеки ден до 16 часа се взима решение кои мощности да бъда намалени на следващия ден, като самите производители не са уведомявани своевременно за тези планове.

Атоплофикациите?

Освен на възобновяемите мощности ЕСО наложи ограничение и на производството на електроенергия от топлофикационните централи. От "Топлофикация - Бургас" обаче коментираха, че не са получавали заповед от ЕСО за спиране на когенерацията, но в сряда вечерта са получили писмо от диспечера с искане за получаване на данни за електрическия и топлинния товар от високоефективното производство по часове.

Заместник-председателят на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски също коментира, че вчера не е имало спиране на производството на електроенергия от топлофикациите, но посочи, че ако се пристъпи към такова, то ще е само за неефективното производство.

По отношение на топлофикациите пък в закона не е описано, че производството на електроенергия от тях може да бъде ограничавано, което означава, че те могат да откажат да изпълнят нарежданията на ЕСО. Такъв случай вече имаше, когато въпреки нареждането на оператора на ЕСО "Топлофикация - София" беше отказала да намали производството си на електроенергия.

Реална опасност

"Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат." Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншовия съвет в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Христозов подчерта, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица. По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат-Въча" и "Доспат", където водата работи на около 750 мегавата. Според Христозов язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две-три седмици има опасност да се напълнят.

73 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 15
    • + 72

    баси... электрификация плюс милиционерска власт... :)

    Нередност?
  • 2
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 8
    • + 120

    Направо кефят.. да фалираш / създадеш такива проблеми в енергетиката на Република България се иска микс от много алчност и не по-малка некомпетентност.
    Да махат веднага такса пренос, че да може да се изнася, идиоти..

    Нередност?
  • 3
    razbiratel avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 12
    • + 176

    А още един референдум за Белене?Има ли желаещи?Сугурно още има ,затова сме на този хал!!!

    Нередност?
  • 4
    simo87 avatar :-|
    simo87
    • - 11
    • + 71

    До коментар [#2] от "aaa":

    По-скоро трябва да я намалят. Ако я премахнат напълно печалбата от износа на ток ще бъде само за производителите на ток, които в по-голямата си част са частни. И ще стане така, че България гордо изнася примерно 1000 МВ/ч., но за българите от това не постъпва и стотинка.

    Нередност?
  • 5
    nuzzo avatar :-P

    До коментар [#4] от "simo87":

    Така е. Таксата пренос, в този и размер, я въведоха ГЕРБ, за да напълнят(безуспешно) дупката НЕК. Там, и те заровиха с проекта иди ми доди ми(Белене), мисля, милиард лева. А не трябваше, както се казва в "Денис и приятели", ама откъде у милиционер ум.
    Всъщност не трябваше ГЕРБ въобще да управлява, но, да не се връщаме до кан Аспарух, че ще ми се вгорчи ракията от "размисли и страсти".

    Нередност?
  • 7
    epoc avatar :-P
    epoc
    • - 3
    • + 33

    Статията трябваше да се казва "Отмъщението на ЧЕЗ", най-точно описва ситуацията.

    Нередност?
  • 8
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 5
    • + 150

    Свръхпроизводство значи? Нямахме ли дефицит заради който да строим Белене? Тези политици през месец два казват тотално противоположни неща и ние най вероятно трябва да не си спомняме

    Нередност?
  • 9
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 9
    • + 45

    ВЕИ-OFF, банките ще придобият нов бизнес, Газдов реви.

    Нередност?
  • 10
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • - 1
    • + 29

    До коментар [#7] от "epoc":

    Отмъщението е по-скоро на ЕВН.

    ЕСО поне дадоха разпореждане на производителите за ограничаване на пиковата мощност.

    ЕВН директно изключваха, и обратно на разпространенанта информация, изключиха предимно централи СЪС съществуваща и действаща телемеханика, защото за тези които нямат се изисква да ги спират физически - на място една по една.

    Нередност?
Нов коментар