🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политикономика на казармата

Задкулисни сметки около проекта за тренировка на либийски войници у нас може да обтегнат отношенията със САЩ

Целогодишното функциониране на база Ново село ще позволи икономия от мащаба и ще намали наполовина цената за обучение на този полигон, включително и на български бойни части.
Целогодишното функциониране на база Ново село ще позволи икономия от мащаба и ще намали наполовина цената за обучение на този полигон, включително и на български бойни части.
Целогодишното функциониране на база Ново село ще позволи икономия от мащаба и ще намали наполовина цената за обучение на този полигон, включително и на български бойни части.    ©  Красимир Юскеселиев
Целогодишното функциониране на база Ново село ще позволи икономия от мащаба и ще намали наполовина цената за обучение на този полигон, включително и на български бойни части.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през пролетта на вече далечната 2006 г. тогавашният премиер Сергей Станишев подписва споразумение за военно сътрудничество със САЩ, което регламентира изграждането на американски военни бази у нас, основното притеснение на доминираното от социалистите политическо мнозинство е, че този ход може да раздразни Русия. Затова при ратификацията на документа изрично е записано:  "Съединените американски щати нямат никакво намерение, план и причина да разполагат ядрени оръжия на територията на Република България и не предвиждат в бъдеще такава нужда."

По това време Станишев едва ли си е давал сметка, че 8 години по-късно американските бази ще предизвикат вътрешнополитическо напрежение от съвсем друго естество. Напрежение, провокирано от перспективата у нас да се обучават бойци от армията на раздираната от сепаратизъм северноафриканска република Либия. Плановете за това за пръв път бяха лансирани през есента на миналата година, но за зла участ на управляващите съвпаднаха с ескалацията на ксенофобските настроения в България заради мощната бежанска вълна.

Базите не са това, което са

Идеята в България да се обучават войници от армията на Либия, сформирана след падането на Муамар Кадафи, е на САЩ. За пръв път тя е лансирана през лятото на 2013 г. За целта американците искат да използват военните инсталации, изградени на базата на споразумението за военно сътрудничество с България от 2006 г. По-специално става дума за полигона Ново село, който се намира в близост до Петолъчката и където от години се провеждат многонационални учения. Другите две военни съоръжения, които попадат в обхвата на договора между България и САЩ, са летищата Граф Игнатиево и Безмер, но те нямат отношение към проекта за обучение на либийски бойци.

Важната подробност в случая е, че въпросните три обекта не са точно американски военни бази. "Искам още веднъж да подчертая, защото има някакво неразбиране – това не са американски бази в смисъла, в който се разбират например базите в Германия. Това са съвместни съоръжения и се използват от двете държави, които имат равни права. Най-образно казано, провеждането на съвместни подготовки и обучения на тяхната територия става със съгласието и на двете страни", коментира за "Капитал" полк. Явор Матеев, началник на отдела в Министерството на отбраната, който отговаря за обектите. Или казано по-просто: нито българските, нито американските военни могат да допуснат някой в базите без одобрението на партниращата страна.

Полк. Матеев уточнява, че идеята за обучение на либийски бойци у нас е на ниво преговори от страна на политическото ръководство, така че не могат да се коментират каквито и да било конкретни параметри. Но допълва, че новоизградената от американците база в Ново село е проектирана с капацитет до 2500 души, така че може да поеме ротация на либийски контингенти, без да попречи на вече планираните български и американски учения.

Политически лупинги

По-интересно в случая е поведението на политическото ръководство на военното министерство. Първоначално през септември миналата година министърът на отбраната Ангел Найденов лично анонсира идеята и по-скоро я подкрепяше. Ставаше дума България да приеме между 5 и 8 хил. либийски военнослужещи на ротационен принцип в рамките на следващите 5 до 8 години. По информация на "Капитал" става дума за тренировка на войскови части до ниво рота, като числеността на всеки набор да е между 300 и 600 души. Първоначално е мислено продължителността на курса да е 2-3 месеца, но после надделяло мнението той да е от порядъка на половин година. Всеки участник в обучението ще бъде проверяван два пъти – веднъж от специалните служби на САЩ и веднъж от българските им колеги. Твърди се, че либийската страна е поискала обучението да се води основно от американски инструктори и с щатско въоръжение.

След първоначалния анонс на проекта обаче Министерство на отбраната, като че ли дава на заден ход. Изведнъж Ангел Найденов промени позицията си и обяви, че начинанието трябва да се случи на базата на двустранно споразумение между България и Либия, а не на ниво министерства на отбраната на България и САЩ. Това е ход, който предвид усложнената политическа ситуация в Либия може да забави проекта за неограничено време.

На пръв поглед всичко това изглежда като опит за протакане от страна на управляващите, за да не дават козове на ксенофобски настроените политически формации. По информация на "Капитал" от политическото мнозинство обаче идеята за междудържавно споразумение с Либия има и съвсем прагматичен ъгъл, а именно желанието на България да продава оръжие на Либия. Това вероятно няма да се хареса на САЩ, които също биха могли да наложат вето върху обучението в полигона Ново село, ако твърде много настояваме то да се обвърже с български доставки за новата либийска армия. Освен това американците имат и алтернативи – подобни курсове са правени във Великобритания, Турция, Италия и Йордания.

Какво печелим

Съвсем закономерно полк. Явор Матеев е един от поддръжниците за идеята обучение на либийски войници у нас. Според него един толкова сериозен проект ще провокира съвсем друго развитие на база Ново село и ще й даде съвсем друг статут. Целогодишното функциониране на обекта ще позволи икономия от мащаба и ще намали наполовина цената за обучение на този полигон, смята той. Матеев е убеден, че, от една страна това ще има пряка полза за по-евтино и ефективно обучение на българските войници, а от друга, че базата ще стане по-атрактивна за командванията на различните видове въоръжени сили на САЩ, които ще имат по-голям стимул да тренират у нас. Според разчетите на отдел "Съвместни съоръжения" в МО от 2010 г. насам всяка година американските въоръжени сили изразходват за съпътстващи дейности у нас между 5 и 12 млн. долара годишно.

"При всички положения икономиката в района около съвместните съоръжения живва по време на ученията", обобщава Матеев.

Тренирали сме до 1500 бойци едновременно

Полк. Явор Матеев, началник отдел "Съвместни съоръжения" в МО, пред "Капитал"

Какви средства са инвестирани в българско-американските военни бази?

В американската част на съвместното съоръжение на полигон Ново село досега от американска страна са вложени малко над 60 млн. долара. Изграждането на базата е почти финализирано. Във външна инфраструктура са вложени още близо 18 млн. лв., които се поделят между Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и силите на САЩ. Външната инфраструктура в момента включва основно изграждането на водопровод. Той има и голямо обществено значение, защото захранва и един град и шест села в близост до полигон Ново село.

В Граф Игнатиево са влагани основно средства по линия на НАТО – около 20 млн. евро. Приблизително в тези граници е и сумата, предвидени за авиобаза Безмер. Мога да кажа, че тези средства са утвърдени от НАТО, парите са осигурени и съвсем скоро предстои да започне изпълнението на първия пакет, който включва реализирането на 4 проекта. Безмер ще стане изключително съвременно военно летище и в комбинация с Ново село ще могат да се провеждат всякакъв вид подготовка, и то за всички видове въоръжени сили.

Какъв е капацитетът за обучение на военнослужещи там и какво е натоварването в момента?

Конкретно на територията на Република България съгласно споразумението със САЩ едновременно, в един и същ момент могат да водят подготовка до 2500 американски военнослужещи. В момент на ротация на за определен период е допустимо да достигнат до 5000.

Реално до колко души са се тренирали едновременно?

Ако говорим едновременно за всички съвместни съоръжения, защото сме имали и такива случаи, натовареността не е била повече от 1500 военнослужещи.

Имало ли е обучение на ненатовски държави?

Да. За последните години мога да спомена Сърбия, Украйна и Азербайджан.

Подлежат ли бойците от тях на местната юрисдикция, в случай че стане инцидент?

Досега опитът, който имаме с тези държави, е, че те винаги са се подписвали под клаузи, че ще се съобразяват с местното законодателство. Но не сме имали инциденти, които да доведат до прилагането на въпросните клаузи. Става дума за всички досега участвали държави през последните 5 години. Искам да подчертая, че сме имали контингенти до 200 души от трети страни почти всяка година и не сме имали инциденти от подобен характер.

 
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 16
    • + 39

    Либия не е Сърбия или Азербайджан. Там има силно присъствие на Ал Каида - мине не мине месец и има съобщения за убити западняци. Ако вкараме в България няколкостотин въоръжени либийци автоматично си вкарваме таралеж в гащите. Ненапразно САЩ предпочитат да ги обучават не на своя територия. За 5 милиона долара на година не си струва риска. Това е по-малко от 1% от бюджета за отбрана - и с него, и без него все тая.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 17
    • + 24

    Да, как ще държиш 500 - 600 млади мъже за шест месеца в затворен лагер? Неминуемо е такава маса при градски отпуски да предизвика сериозни проблеми сред населението, вкл. инфекциозни болести, изнасилвания и други криминални ситуации

    Нередност?
  • 3
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 11
    • + 32

    До коментар [#2] от "daskal1":

    Няма къде да идат в градски отпуск. 40 км. са до Сливен.
    Бил съм в Ново село милион пъти. Огромно пространство, където за 6 месеца ще станат войници либийците. Щом може и да спечелим от това още по-добре.
    Впрочем трябва да опитат обучението да е с наше оръжие. Това ще помогне и някой друг наш изпаднал без поръчки завод да живне поне малко. Освен това арабите имат на българите доверие, което нямат на американците и след либийците може да дойдат и други и това да се превърне в доходен бизнес за нашата армия.

    Нередност?
  • 4
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 11
    • + 29

    До коментар [#1] от "Николай Николов":

    Не си прав.
    Ал Кайда отдавна е тук. А и да не е най-тъпият начин е да влезе през обучаващи се, които ще имат досиета, снимки и т.н. разпознаваеми лесно нещица.
    Полза ще имаме...финансова. Струва си.

    Нередност?
  • 5
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 17
    • + 14

    Досега не спечелихме нищо от базите, още по-малко ще спечелим от обучението на либийските камилари. Но със сигурност ще си вкараме ислямисти, защото нашите местни и от нелегалните имигранти са ни малко. Айде мерси да ходят да се обучават където си искат, американците имат бази по целият свят.

    Нередност?
  • 6
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 4
    • + 16

    Страната трябва да печели от тези бази.

    Нередност?
  • 7
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • - 5
    • + 9

    От една страна не е лошо... ще има работа за армията, ще влезе некой лев в държавата, либийците поне тия които се обучават ще ни станат дружки... от друга страна тия срещу които ще ги обучаваме щи ни станат точно обратното на дружки.. тогава вече както казва народната мъдрост "си е*а мамата".

    Нередност?
  • 8
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 4
    • + 15

    Щом си плащат, нека тренират. Разликата не е особено голяма в сравнение със снимането на холивудски екшъни у нас - евтино и атрактивно.

    Нередност?
  • 9
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 1
    • + 7

    [quote#1:"Николай Николов"] Ненапразно САЩ предпочитат да ги обучават не на своя територия.[/quote]

    То пък остана да ги обучават в САЩ. Нито е нужно (за американците) да ги обучат кой знае колко добре, нито пък си струва - дори само транспортът до САЩ. Определено не ги обучават на своя територия по икономически причини, а не толкова да не вкарат терористи, макар че го има и този довод. Защо Холивуд взе да снима филми в България?

    Нередност?
  • 10
    animator avatar :-P
    Ѧниматорът®
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#4] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

    Прав си, обаче на мен ми се ще да не бъдат либийски, а лесбийски войниците...По-безопасно ще е някак си :)

    Нередност?
Нов коментар