🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шаламанов настъпи оръжейните лобита

Служебният военен министър ще се опита да ограничи опциите за "източване" на армията. Проблемът е дали програмата му ще има подкрепата на следващата власт

Сделката за вертолетите "Кугър" е може би най-голямото изразходване на военни средства пред последните 10 години, което генерира почти нулев боен потенциал.<br>
Сделката за вертолетите "Кугър" е може би най-голямото изразходване на военни средства пред последните 10 години, което генерира почти нулев боен потенциал.<br>
Сделката за вертолетите "Кугър" е може би най-голямото изразходване на военни средства пред последните 10 години, което генерира почти нулев боен потенциал.<br>    ©  Велко Ангелов
Сделката за вертолетите "Кугър" е може би най-голямото изразходване на военни средства пред последните 10 години, което генерира почти нулев боен потенциал.<br>    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди четири седмици служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов обяви за обществено обсъждане своята визия "България в НАТО и в европейската отбрана 2020", той едва ли е предполагал, че тя ще предизвика чак толкова свирепа словесна битка между русофили и русофоби. Надвикването в публичното пространство по въпроса дали страната ни е обект на информационна война от страна на Москва успя тотално да заглуши дебата по далеч по-важни въпроси, за които се говори в стратегическия документ. Защото истинската цел на визията е не да сочи с пръст хипотетичните врагове на страната ни, а да бъде основа за разработване на следващата национална програма за развитие на въоръжените сили в периода 2015 - 2020 г.

Парадоксално именно Велизар Шаламанов, който през последните 15 години беше в "черния списък" на повечето висши военни заради предлаганите от него съкращения в армията, сега ще се окаже човекът, който най-активно лобира за по-голям военен бюджет (2% от БВП), който предлага назначаване на още хора и се бори за целево инвестиране в реални военни способности. Последното обаче най-вероятно ще го вкара в задочен конфликт с много от фирмите, които от години са "обрасли" Министерството на отбраната и в сянката на секретността спокойно усвояват бюджета на ведомството, без от това задължително да произтича модернизация на армията и/или повишаване на нейните бойни способности.

Превъоръжаване по максимално ясни правила

Идеята на Велизар Шаламанов е вече придобилата широка популярност визия "България в НАТО и в европейската отбрана 2020" да прерасне в национална програма за развитие на отбранителните способности. Тя трябва да е готова до края на мандата на служебното правителство, тоест най-късно до две седмици. Най-важното нещо в нея е, че тя се опитва да промени коренно начина, по който се отделят средствата за инвестиции в модернизация. И въпреки че всеки военен министър през последните 10 - 15 години повтаря как парите за превъоръжаване не надвишават 5% от отбранителния бюджет, в крайна сметка се оказва, че в периода 2003–2014 г. сумата надвишава 1.6 млрд. лв., като над 3/4 от нея са отишли за военновъздушните сили (ВВС).

Целта на Шаламанов е оттук нататък инвестициите в армията да се случват на проектен принцип. Така отбранителното ведомство първо ще формулира и приоритизира съвсем конкретно военните способности, които иска да развива, а след това ще разпределя отпуснатите инвестиционни средства, като започва от най-критично важните проекти. До момента инвестициите в отбраната в общи линии са ставали по точно обратния начин: отпуска се някаква сума, след което парите не отиват за изграждане на най-необходимите военни способности, а за закупуване на продукцията на онова оръжейно лоби, което е най-добре поставено в конкретната политическа конюнктура.

Може би най-крещящият пример за такива порочни практики е сделката за транспортните вертолети "Кугър" и "Пантер" от оръжейния концерн "Юрокоптър". Тя бе подписана по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски с посредничеството на бизнесмена Николай Гигов. Първоначално ставаше дума за 18 хеликоптера "Кугър" и 6 "Пантер", но впоследствие количеството бе намалено съответно на 12 и 3 машини. Покрай практиката подобни договори да се засекретяват точната цена на сделката не е известна, но се смята, че с анексите става дума за сума от порядъка на 383 млн. евро.

Впоследствие се оказа, че военните хеликоптери са закупени без бронировка. Това прави използването им в зона на реални бойни действия крайно рисковано и почти равносилно на самоубийство. По оценка на специалисти бронирането би оскъпило машините с още около 30%. За капак на всичко вертолетите се оказаха без пакет за логистична поддръжка. Така от гледна точка на военновременното им приложение стойността на кугърите и пантерите в общи линии се оказа нулева. В този контекст е важно да се отбележи, че около 700 млн. лв. (или 350 млн. евро) е приблизителната цена на ескадрила напълно функционални натовски изтребители, които Министерство на отбраната вече можеше да използва от години, ако не беше сключило лобисткия договор с "Юрокоптър".

За да парира подобни явления, служебният военен министър се готви да сформира специално звено за управление на проектите в отбранителното ведомство. Целта му е да го постави на максимално високо ниво във ведомствената йерархия, така че решенията му да имат по-голяма тежест. Докато все още е служебен министър, Шаламанов ще се опита да подобри отношенията с агенциите на НАТО за комуникация и информация и за поддръжка, чрез които страната ни да получи достъп до военна техника по съюзни стандарти на най-изгодни цени. Програмата му минимум е да изиска максимална информация от западните партньори по параметрите на най-приоритетните ни проекти, така че в бъдеще лобистките фирми да не са в позиция безобразно да надуват цените.

Армия 2020

Най-интересната част в националната програма 2020, разбира се, е приоритизацията на проектите за превъоръжаване и модернизация.

Като инициатива с първостепенна важност е отбелязано придобиването на многофункционален тактически изтребител. Причината е, че в сферата на изтребителната авиация България е 100% зависима от Русия и не е ясно докога ще можем да поддържаме в бойна готовност наличните МиГ-29 и МиГ-21. Проектът за многоцелеви натовски боен самолет датира още от времето на ГЕРБ, а компаниите - потенциални доставчици, са шведската SAAB със своите Grippen, американската Lockheed Martin с F-16 и EADS с Eurofighter Tranche 1. Към момента се знае, че съществуват поне два детайлни доклада на ВВС (от времето на Аню Ангелов и на Ангел Найденов), които анализират силните и слабите страни на трите оферти.

Следващият по важност проект е модернизацията на трите фрегати клас E-71. Корабите бяха закупени, след като бяха снети от въоръжение от белгийския боен флот. Програмата минимум е подмяна на зенитните им комплекси Sea Sparrow и противокорабните им ракети Exocet. Ако се намерят повече средства за модернизация, фрегатите трябва да получат и торпедно въоръжение, 3D радар, безпилотен вертолет и бойна информационна система.

Третото ключово начинание е насочено към Сухопътни войски, които до момента обикновено са били ощетявани при инвестициите. Става дума за закупуване на 100 - 120 нови бойни машини, достатъчни за оборудване на 3 батальонни бойни групи. В момента страната ни има 2 такива групи, сертифицирани по стандартите на НАТО. Едната е 61-ва бригада "Специални сили", присъединена към натовското командване в Солун, а другата е 2-ра тунджанска бригада, която ще бъде "прикачена" към североизточното съюзното командване в полския град Шчечин. Засега липсва официална информация колко биха стрували новите бронетранспортьори, но по всяка вероятност става дума за сума между 250 и 300 млн. лв.

Четвъртият по важност проект е изграждане на система за разузнаване, ранно предупреждение и мониторинг. Става дума за закупуване на 4 до 6 триизмерни радара. Те трябва да могат да откриват и проследяват цели, като същевременно са интегрирани към системата за противоракетна отбрана на НАТО.

И тъй като Черно море се очертава като все по-стратегически регион за алианса, военното министерство планира да постави сред приоритетите си още един проект, свързан с развитието на военноморските сили. Става дума за придобиване на два нови модулни патрулни кораба. Подробностите около този проект по-скоро липсват, като изключим изявления на бившия военен министър Ангел Найденов от началото на тази година. Тогава той обяви, че се замисля купуването на три корвети, които носят на борда си бойни дрони. Цената на всяка от тях ще е около 120 млн. лв., твърдеше Найденов. Бойните съдове трябваше да бъдат конструирани в българска корабостроителница.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 16
    • + 138

    Този човек трябва да бъде военен министър в следващото правителство.

    Нередност?
  • 2
    pipera avatar :-?
    Пипера е много лют
    • + 111

    Освен оръжието, много пари се харчат и за обикновени стоки (дрехи, храна), купувани точно както и оръжието - на тъмно и скъпо.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 76

    Еееей, тя хич не била лека работата на военните министри...Колко безсънни нощи само, в навечерието на тежките решения - дали да съкратиш раздутия щат, доминиран от съпрартийци на всичкото отгоре и да загубиш вътрешно партийна подкрепа плюс гласове на изборите, или още по-лошо: да не угодиш на някое лоби от тези, за които сега разбираме, че само за няколкото години, в които ни се обясняваше, че 700 млн. лева за нови изтребители липсват, са "похарчени" бавно и неусетно 1,6 млрд лева, срещу които не се вижда някакво ново оръжие поне колкото за сеира на Гергьовденския парад. Затова написах в кавички "похарчени", а всъщност правилният глагол е "преведени на нечия сметка" или просто - "източени"

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 2
    • + 33

    "Проектът за многоцелеви натовски боен самолет датира още от времето на ГЕРБ..."

    Дори отпреди тях! Хапката обаче е толкова сочна, че не могат да се разберат! Като се има предвид какви времена се задават, ще съм много изненадан, ако проектът се реализира в следващия мандат...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 48

    Далаверата с хеликоптерите е емблематична за всички военни поръчки: засекретени параметри, много пари за неефективни системи без реално приложение. Всъщност военните купиха авиотаксита за генералитета и управляващите.
    После - не можеше ли МО директно да се договори с Юрокоптер и да заобиколи посредниците?
    Всъщност не завиждамт-н на Николай Гигов - много се съмнявам, че цялата сума от комисионната е останала у него...

    Нередност?
  • 6
    kokov avatar :-|
    коков
    • - 79
    • + 15

    Целта на НАТО беше България да се разоръжи за да могат да ни "защитават"както им хареса днес от Русия вчера от Сирия после от Иран утре от Авганистан. От нас се иска да имаме 5-6 хилядна армийка която да се "прикачва" тук и там. А пари за оръжие трябва да даваме не за да имаме армия а за да работят оръжейните заводи в САЩ.

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 43

    И аз искам някои от тези министри да са и в следващия кабинет. Има някакво желание за положителна промяна, каквото май не сме виждали преди. Ако министъра успее да промени някои неща, и да се спре краденето, ще бъде супер.
    А колко военни имоти се разпродадоха на безценица, замениха се за гарсониери в стари панелни блокове и т.н., направо не е истина.

    Нередност?
  • 8
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 14
    • + 80

    в крайна сметка ще се окаже, че Плевнелиев, германски възпитаник, е един от най-добрите ни и най-професионални министри и президенти и държавници.

    Плевнелиев успява да сглоби двата най-успешни, кадърни и работоспособни кабинета за последните 70 години...

    Нередност?
  • 9
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 3
    • + 42

    До коментар [#8] от "Rage Against":

    Абе за първият кабинет съм съгласен за вторият криво ляво, там с премиера според мен се очертава лека издънка. Нищо идеологично че бил член някъде и т.н., гледам чисто функционално на нещата. Иначе да, някои от министрите изненадват приятно, при други пък надеждите се оказаха леко прекалени, шарено е.

    Общото и за двата кабинета е че не бяха обременени от партийните окови и може би заради това ни изглеждат добри. Макар че вторият ми изглежда леко по-политизиран от първият но си казах мнението за него. Но от друга страна те и нямат време за големи издънки.

    Накратко не е лошо особено за нас които сме свикнали да е много лошо. Да не изпусна да кажа една добра дума за предишният премиер че започна да измъква държавните пари от КТБ защото представете си какво щеше да е сега ако бяха останали там :(

    Нередност?
  • 10
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 3
    • + 25

    До коментар [#9] от "Fred":

    в сравнение с политическите кабинети от последните 12 години, двата служебни са като стая, в която са събрани носители на награди Пулицър, Оскар, Нобел за икономика и науки :)

    иначе, да, съвсем не са съвършени служебни. но на фона на останалите, наистина изглеждат свръхпрофесионални и подготвени. в сегашния кабинет има доста добри министри... някои от тях може и да са от полза за бъдещ кабинет.

    на мен лично така и не ми стана ясно колко от парите на държавните предприятия са били в КТБ преди решението на Марин Райков и колко са извадени от там преди кризата в КТБ. надявам се няколко десетки милиона лева да са били спасени...

    Нередност?
Нов коментар