🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имаме най-новата военна база в Европа

Полк. Явор Матеев, началник-отдел "Съвместни съоръжения" в Министерството на отбраната, пред "Капитал"

"Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България.
"Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България.
"Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България.    ©  Велко Ангелов
"Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полк. Явор Матеев ръководи отдел "Съвместни съоръжения" в Министерството на отбраната, който отговаря за така наречените "американски бази" в България. Преди това е бил офицер от Силите за специални операции, командир на парашутно разузнавателна рота със специално предназначение и началник-отделение "Подготовка на специалните сили" в щаба на Сухопътните войски. Магистър по стратегическа сигурност в Националния университет по отбраната на САЩ, Вашингтон.

Как се стига до създаването на т.нар. съвместни военни съоръжения?

Това става възможно, след като България подписва споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ през 2006 г. Съвместните съоръжения съгласно този документ са полигонът "Ново село", авиобазата "Граф Игнатиево", летището "Безмер", както и складов район в Айтос. Ученията се провеждат не само в съвместните съоръжения, но и из цялата страна – така се правят редица морски мероприятия с участието на военноморските сили.

Каква е ролята на тези полигони за подготовката на армията ни и за интеграцията й в НАТО?

Първите големи съвместни учения със САЩ се случват дори по-рано – още през 2004 г. Същинското прилагане на българско-американското споразумение е след 2008 г., когато започва строежът на съвместното съоръжение "Ново село". Паралелно с изграждането на новата част се използва така нареченият T-Force – временна база за разполагане на личен състав. През 2009-2010 г. тя е достигала капацитет до 1500 човека. Задачата й беше да подслонява войските до изграждането на постоянната част. Строителството завърши през миналата година и оттогава базата започна да се използва по-активно.

През всичките тези години са правени много сериозни подготовки, летателни тренировки и учения на другите две съвместни съоръжения. Става дума за учения от типа "Тракийска звезда" в Граф Игнатиево с участието на ескадрили от много различни формирования на ВВС от националната гвардия на САЩ и с летателни средства от почти всички наши формирования. Също така в района на Пловдив ежегодно се правят много мащабни учения под името "Тракийска пролет/лято/есен". В тях участва военнотранспортната авиация на САЩ, нашата транспортна авиация и силите за специални операции от трите вида въоръжени сили.

Каква част от армията ни е минала през обучения в тези съоръжения?

Приоритет номер едно при подготовките са наши формирования, които са предназначени за мисии зад граница. Всички те са минали през подобни обучения не само в нашите съоръжения, но и в американските бази в Германия. Ежегодно изпращаме там около 2000 човека. Става дума за центровете на САЩ в Хохенфелц и Графенвьор. В България мога да кажа, че годишно минават поне 5000 души.

Какъв е капацитетът на съвместните бази?

Ако говорим за двете военновъздушни бази, той не може да се измери в личен състав. Те по-скоро предлагат инфраструктура за използване и поддръжка на летателните апарати. За Ново село в новата част могат да бъдат настанени до 2200 човека. Смело можем да кажем, че това е най-новото подобно съоръжение в Европа. То предлага условия, които дори много бази в САЩ и по света не могат да предложат.

Понеже винаги се спекулира какво точно значи съвместно съоръжение, трябва да отбележа: всички постройки, включително тези, които са подобрени, са собственост на България. Сградите, изградени с финансовите средства на САЩ, също стават наша собственост. Американската армия има право да ги използва след съгласуване.

За построяването на новата база са вложени над 60 млн. долара американски средства. България не е влагала пари в изграждането на инфраструктурата вътре, но я ползваме почти наравно. И нещо повече: споделяме едни и същи ресурси, които са осигурени в общи линии от САЩ. Във всички учения, които се провеждат, особено на "Ново село", цялостната издръжка на българските формирования се осигурява от американската армия. Можете да си представите какво би станало, ако България няма възможност да споделя тези ресурси. Ако през 2009 г. броят на ученията и обученията на "Ново село" е бил под 10, за тази година те са близо 70.

В каква степен съвместните съоръжения се използват при сертифицирането на бойните ни групи за съвместни действия в рамките на НАТО ?

Цялостната подготовка на всички сили и средства от състава на батальонните бойни групи водят подготовка както в казармените си райони, така и в районите за подготовка на самите поделения (основно на 2-ра и 61-ва бригада). Важно е да се знае, че почти всички формирования от състава на батальонните бойни групи преминават подготовка и в центровете на САЩ в Германия. Заключителният етап и самата сертификация се провеждат на Ново село.

До момента имаме три подобни батальонни бойни групи. На всеки шест месеца през последната година и половина се сертифицира по една такава. Процесът на подготовка започва много по-рано и трае 18 месеца. По националните планове Сухопътните войски трябва да имат шест подобни батальонни бойни групи.

Доколкото знам, имаме капацитет да сертифицираме по натовските стандарти една или две бойни групи от силите за специални операции. Водени ли са подобни подготовки на "Ново село"?

Тъй като съм офицер от силите за специални операции, за мен това е лично призвание и болна тема. Това е нещо, което има изключителни възможности за развитие, но като че ли не правим всичко необходимо, за да го осъществим в максимална степен.

Ще направя един такъв паралел, тъй като си говорим за съвместните съоръжения и какво допринасят за подготовката на армията: те са най-добрият пример да покажем съпричастност към инициативата на НАТО за свързаност на силите и за интелигентна отбрана. Точно на противоположния бряг седят нещата със силите за специални операции. Там имаме много добри резултати от учения (например "Хвърлена ръкавица" от миналата година) и големи амбиции за подготовка на личния състав – било то 68-а бригада или пък морският специален отряд.

Например учението "Хвърлена ръкавица" от миналата година беше уникално. За това учение страшно много се говори от нашите партньори – не е имало голям форум на САЩ или НАТО, където да не е ставало дума за него. То беше проведено на два континента – в Европа и в Америка, на територията на три държави (България, Германия и САЩ). Участваха много формирования от силите на САЩ, на българската армия, за първи път и от специалните формирования на МВР. Това беше близо едномесечно реално учение, с реални цели, с реални обекти и реален противник. Имаме огромно признание за това учение като качества на оперативно и тактическо ниво. Организационно, като щаб, създадохме структура, която да ръководи учението. Но това си остана само в рамките на подготовката.

.

За съжаление нещо ни се губи в последните 10 години и не можем да приложим всичко това в нашата мирновременна постоянно действаща структура. В момента тече нов стратегически преглед на въоръжените сили. Дадени са предложения по команден ред до министъра на отбраната. Надявам се те да бъдат взети предвид. В общността на силите за специални операции силно разчитаме, че този път ще се вземе решение специалните части от видовете въоръжени сили да бъдат обединени в едно командване, както е в повечето държави от НАТО. Тогава те ще могат да водят целогодишна съвместна подготовка, да използват по-рационално ограничените ресурси, които имаме, и нещо повече – да бъдат използвани за това, за което се готвят.

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 106
    • + 33

    Да не се подценяваме, земята на която се строят базите е българска и 60-те милиона не са особено значителна сума, още повече че всяка база става цел на противника, т.е. понасяме риск

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 9
    • + 79

    [quote#1:"daskal1"]60-те милиона не са особено значителна сума[/quote]Тези 60 милиона са капка в морето.

    Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г. и ратифицирано от Народното събрание, предвижда САЩ да не заплащат наем за използването на обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им.

    Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 7
    • + 33

    СПОРАЗУМЕНИЕ
    МЕЖДУ
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    И
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
    ЗА
    СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА
    http://www.md.government.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 5
    • + 35

    От статията:
    "Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България."

    В договора е записано:

    Член VI
    Собственост

    1. Всички постройки, непреносими структури и конструкции, прикрепени към земята в договорените обекти и съоръжения, включително тези, които са преустроени или подобрени от силите на Съединените щати, остават собственост на България. Трайни постройки, построени от силите на Съединените щати, стават собственост на България при построяването им, но се използват от силите на Съединените щати дотогава докато повече не са необходими на силите на Съединените щати.

    2. Силите на Съединените щати връщат на България като нейна изключителна и необременена с тежести собственост, всяко договорено съоръжение или обект, или част от тях, включително трайно закрепените към земята структури и конструкции, построени от силите на Съединените щати, веднага след преустановяване на ползването им от силите на Съединените щати в състояние, годни за ползване, при
    условие, че това няма да породи разходи за Съединените щати. Страните или техните изпълнителни агенти се консултират относно условията за връщане на всяко договорено съоръжение или обект, включително относно възможна компенсация за подобренията или строителството.

    3. Съединените щати и изпълнителите по договори със Съединените щати запазват правото си на собственост върху цялото оборудване, материали, припаси, преносими структури, и друго движимо имущество, които са внесли или придобили на територията на Република България във връзка с настоящото Споразумение.

    4. Съединените щати и България могат да се консултират относно възможно предоставяне или закупуване на оборудване, определено като излишно, при условията,
    предвидени в законодателството и нормативната база на Съединените щати.
    http://www.md.government.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf

    Нередност?
  • 5
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 37
    • + 36

    На полковника някой е хубаво да му каже да не скръства ръце като разговаря лице в лице и/или го снимат.

    Нередност?
  • 6
    tanyotanev avatar :-|
    T.Tanev
    • - 5
    • + 58

    В контекста на сегашните събития се оказва че е доста важно нашите военни да са модерно оборудвани и тренирани. Дори само това, да се знае че армията ни е сериозна и опасна е достатъчна спирачка за много опасности. Свят широк, века сега започва.
    И преди са си мислели, "ма кааак, то сега такива неща вече в 19 век не стават. вече ще живеем в миррр"

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 22
    • + 15

    До коментар [#3] от "BlueWater":

    Не виждам проекто-сметката и финансовата част на договора, т.е. колко и за какво се плаща. Без тази част, която е реалното изпълнение на точките по договора не мога да преценя обективно независимо от приказките за това колко е хубаво да имаме военна база на САЩ която технически е българска. АКо е в рамките на НАТО то тя е под военното командване на САЩ. Не че има нещо лошо в това, дори напротив, но не приемам киргизки аргументи като за Манас. Прозрачността на финансовата част е неотменимо условие за демократични институции.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 68
    • + 36

    Ухиленият полковник не схваща ли, че всъщност говори за съвременна гладиаторска школа. Така и британците през войните са бутали в месомелачката не англичани, а сенегалци, новозеландци, индийци, австралийци и прочее втора ръка народи. Ние им се предлагаме доброволно за пушечно месо.
    Какви национални интереси, какви 5 лв?


    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 11
    • + 31

    [quote#7:"daskal1"]Не виждам проекто-сметката и финансовата част на договора, т.е. колко и за какво се плаща.[/quote]Очевидно не се сещате сам, че тази информация е нормално да не е публично достъпна, защото по нея може да се изчисли точно, кога, къде, как и какви военни оръжия са превозени, използвани и т.н.

    За мен ще е достатъчно ако на закрито заседание на НС се докаже, че е плащано по пазарни цени.

    Нередност?
  • 10
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 4
    • + 34

    "За съжаление нещо ни се губи в последните 10 години и не можем да приложим всичко това в нашата мирновременна постоянно действаща структура."

    Хубаво е, че офцеръ си го признава. Само мога да му пожелая успех именно на тази писта...

    Нередност?
Нов коментар