🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът, който ще покрива разходите на НЕК, ще струва до 250 хил. лв. годишно

За два месеца във фонда са събрани 22.8 млн. лв. от приходите на производителите на енергия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 250 хил. лв. годишно може да достигне издръжката на фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който се събират 5% от приходите на всички производители и на търговците от внесената и продадена електроенергия в страната. Това става ясно от наредбата за реда, по който ще се набират, изразходват и отчитат средствата във фондa, която беше пусната от Министерството на енергетиката за обществено обсъждане в сряда. Според проектодокумента председателят ще получава възнаграждение в размер на три минимални работни заплати, а останалите членове - в размер на 90% от неговата заплата. Издръжката на фонда пък може да бъде до 0.1% от събраните средства, но не повече от 250 хил. лв. годишно. Управителният съвет на фонда ще се състои от петима членове - по един представител на министерствата на енергетиката, на финансите и на околната среда и двама представители на производителите на енергия.

Събраните средства

За двата месеца, в които фондът съществува, в него са натрупани 22.8 млн. лв., коменитираха от Министерството на енергетиката. Те все още не са преведени на НЕК, тъй като се чакаше излизането на въпросната наредба, която трябва да определи сформирането на управителен съвет, който от своя страна трябва да приеме правилата за изразходването на средствата. Средствата пък ще бъдат превеждани на НЕК ежемесечно, след като компанията подаде искане за конкретна сума. При остатък може да се покриват и разходи за предишни периоди.

Ефектите на фонда

Във фонда, който беше създаден с промени в Закона за енергетиката през лятото, ще се събират и приходите от продажбата на квоти за вредни емисии. Идеята на фонда е със средствата да се покриват разходите на Националната електрическа компания (НЕК) за закупуването на енергия по преференциални цени и дългосрочни договори. Самата компания обаче също ще трябва да внася вноска във фонда, от една страна, като собственик на големите водноелектрически централи в страната, а, от друга, заради дългосрочните договори с двете американски компании – ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и TEЦ "Контурглобал Марица-изток 3", което ще изяде част от планиратните приходи (около 200 млн. лв.).