България се обяви против регионална флотилия в Черно море (обновена)

Предложението за обща военна инициатива на Румъния и Турция не е приемливо за страната, каза премиерът Борисов

"Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно", каза Борисов
"Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно", каза Борисов
"Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно", каза Борисов    ©  Велко Ангелов
"Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно", каза Борисов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Твърдението, че заради българския отказ Анкара неофициално е блокирала споразумението за реадмисия на бежанци, се оказа преувеличено.

България няма да участва в регионална военна инициативата за формиране обща флотилия с Румъния и Турция в Черно море, тъй като това може да провокира Русия. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на съвместно изявление с президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев по повод тиражираната в медиите в четвъртък неофициална информация, че се готви създаването на съвместна военноморска флотилия между Турция, Румъния и България, която да противостои на руското военно присъствие в Черноморския регион. Президентът и военният министър също потвърдиха, че предложение в този формат е неприемливо за страната ни.

"Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби вече минава границата на това, което мога да допусна", обяви Борисов по-рано вчера. И впоследствие по време на съвместното изявление обясни, че "тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно".

По-рано през деня пък Бойко Борисов съобщи, че в последното денонощие Анкара е върнала с отказ всички подадени в последното денонощие заявления от българска страна за реадмисия на бежанци - около 200 на брой, и един вид е прекратила действието на споразумението - макар и неофициално. Той намекна, че това вероятно е отговорът на Турция заради отказа на България да участва в общата флотилия. От турското посолство отрекоха официално подобна информация. По неофициална информация броят на отказите е далеч по-малък - около 30.

Мир и любов в Черно море

"Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия", допълни Борисов. "Евроатлантическата ориентация и лоялността на България е доказана. И към ЕС, и към НАТО. От 2006 г. имаме договор и до 2500 американски войници могат да бъдат в базата в Ново село. Модернизирахме авиобаза Безмер и стана най-модерното военно летище. Непрекъснато се провеждат учения, тренировки и подготовки. По-пронатовски от това няма къде да бъдем", обяви също така премиерът. Според него "оттук нататък има граници". "Аз не случайно говорих за "ястреби". Има държави, които гонят своите интереси и позиции, искат да са на гребена на вълната в даден момент. Това си е тяхна работа. Ние сме миролюбива страна", коментира Борисов.

Без ангажименти

По време на изявлението все пак официално стана ясно, че действително е имало предложение за общи съвместни действия на военноморските сили на България, Румъния и Турция, но в неприемлив за страната ни формат - регионален, а не в рамките на НАТО. "Да, нашите румънски колеги повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива за военно сътрудничество в областта на морската отбрана. И тук искаме да внесем яснота – това може да бъде инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО – става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос за действия на ротационен принцип", обяви президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава трябва да се спрат всякакви спекулации, че "ще се правят флотилии с някого, насочени срещу някого".

"България не е част от подобни идеи и предложения", коментира президентът. Той допълни, че това, което ще правим с въоръжените сили оттук нататък, е да повишим тяхната съвместимост с партньорските държави в НАТО. "Това означава, че всяка една инициатива, независимо дали тя е регионална или обща, ще бъде в рамките на НАТО като легитимна институция, на която ние сме член. Силата на НАТО е като отбранителен съюз, който не е насочен срещу никой", допълни президентът.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна уточни, че не е поемал подобни ангажименти по време на срещата с колегите си от страните - членки на НАТО, която приключи ден по-рано в Брюксел. Там вчера бе обявено, че на територията на Румъния ще бъде разположена нова мултинационална съюзническа бригада (бойна част с размер от порядъка на 4-5 хил. души), в която ще участват Румъния, България, Турция и САЩ. Страната ни ще се включи във военното формирование с до 400 военнослужещи.

"Действително имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия – нещо, срещу което възразих и помолих, че ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Тоест никакви други ангажименти извън този контекст не сме поемали и не сме водили разговори за изграждане на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България", каза Ненчев. По-рано през деня Борисов бе заявил, че ако негови министри са давали обещания за участие във въпросната инициатива, "ще ги пратя на корабите да воюват те".

Президентът Плевнелиев от своя страна още веднъж потвърди, че България ще се включи със свои войници и офицери в състава на мултинационланата бригада в Румъния за подготовка и учения на ротационен принцип. "В тази инициатива няма нищо ново – работим по начина, по който до момента работим в рамките на НАТО", обобщи президентът. "Надявам се, че с нашето изявление тази тема да я прекъснем и да се съсредоточим върху бежанската вълна – да можем да я препястваме по начина, по който ЕС е решил", допълни го Бойко Борисов.

Проблемът с бежанците

Междувременно стана ясно, че слуховете за прекратяване на споразумението за реадмисия с Турция в отговор на отказа за сформиране на флотилия по всяка вероятност са силно преувеличени. По силата на въпросния договор България може да връща бежанци на югоизточната си съседка. От дипломатическото представителство на Анкара у нас официално отрекоха пред "Дневник", че турската страна се е оттеглила от споразумението. Информацията, че няма официално оттегляне от споразумението, бе потвърдена за "Капитал" и от източник от МВР. Според неофициални данни също така броят на бежанците, които Турция не е приела обратно, не е 200, както бе обявил Борисов, а около 30.

Турция саботирала мисията на НАТО за мигрантите в Егейско море

Докато САЩ, Германия и Великобритания настояват да се разшири мисията на НАТО срещу трафикантите на хора в Егейско море, Турция се опитва да я възпрепятства по най-различни начини. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки западни дипломатически източници в Анкара. В текста, който бе разпространен от "Дау Джоунс" (вестникът и агенцията са част от една и съща група под контрола на Рупърт Мърдок - бел. ред.), се казва, че спорът е започнал, когато се появила инициативата патрулните кораби да действат на юг от сегашната си зона и да се появят край островите Кос и Самос. Според Анкара това са демилитаризирани зони, а и вниманието на НАТО трябвало сега да е съсредоточено върху събитията в Черно море. Турски представители заявили на партньорите си, че би трябвало мисията да бъде приключена още през юли, защото за 4 месеца е постигнала целите си и трафикът на мигранти към Гърция рязко е намалял. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос твърди, че Анкара е поискала флотилията да се оттегли след срещата на НАТО на върха във Варшава на 8-9 юли. "Смятаме, че би било по-полезно и продуктивно НАТО да използва ограничените си военни възможности за основната си задача – защита на страните членки", казва Берат Чонкар, турският представител в Парламентарната асамблея на НАТО.

В края на април президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви на среща с генералния секретар Йенс Столтенберг, че "незабележимо Черно море практически се превръща в руско езеро".
19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igla avatar :-|
    Непукистка
    • - 6
    • + 7

    Крайно време беше за една обективна статия. Има нещо много съмнително в инициативата на румънския президент, която пряко налива вода в мелницата на Путин, а и видно от руския печат, тя не е нещо ново, за да се вдига такъв шум от медиите. Ето един линк за статия от руския печат от м. април т.г.
    Хубаво е също, че Плевнелиев даде заден ход, защото празни приказки от президенти на малки, бивши соцдържави, без особена тежест в НАТО, могат да дадат разнопосочни сигнали и дори да напрегнат отношенията в Алианса.

    Нередност?
  • 2
    igla avatar :-|
    Непукистка
    • - 1
    • + 1

    Пропуснах линка:
    http://marafonec.livejournal.com/4348648.html

    Нередност?
  • 3
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 4
    • + 8

    "Според държавния глава трябва да се спрат всякакви спекулации, че "ще се правят флотилии с някого, насочени срещу някого". “България не е част от подобни идеи и предложения”, коментира президентът."

    На фона на последната реч на Плевнелиев, направо не мога да го позная!

    Нередност?
  • 5
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • - 1
    • + 4

    От Русия ли ще дойдат бежанците?

    Нередност?
  • 9
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • - 9
    • + 6

    Като не знаеш какво искаш, накрая ще получиш руски зелени човечета

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 8


    Президентът нещо е изгубил войнствения си апломб.
    От приказките му в Брюксел и вчера с румънеца останах с впечатление, че вече товарим армията на лодката, за да превземем Крим и да го върнем на Порошенко.

    С тоя плам и навеждане ще ни направи таргет на руски ракети.

    Нередност?
Нов коментар