🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо гостуващият щатски разрушител USS Porter е по-специален

Американските кораби от този тип са особен "дразнител" за Русия, защото са елемент от противоракетния щит на САЩ

USS Carney (на снимката) e кораб-близнак на противоракетния разрушител USS Porter, който гостува във Варна.
USS Carney (на снимката) e кораб-близнак на противоракетния разрушител USS Porter, който гостува във Варна.
USS Carney (на снимката) e кораб-близнак на противоракетния разрушител USS Porter, който гостува във Варна.    ©  Капитал
USS Carney (на снимката) e кораб-близнак на противоракетния разрушител USS Porter, който гостува във Варна.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може би си спомняте шумно тиражираната от проруските медии история за американския военен кораб Donald Cook, който преди около две години патрулираше в Черно море и бе многократно "облетян" от руски бойни самолети Су-24 в серия симулации на атаки. Подобно нещо се случи и през април тази година, когато въпросният американски разрушител (или ескадрен миноносец според руската класификация) изпълняваше рутинна тренировъчна операция в Балтийско море в близост до руския анклав Калининград. И тогава, и сега, единствената причина да не се стигне до реален въоръжен инцидент между Русия и САЩ беше, че по време на облитанията руските самолети не са носили въоръжение на борда си, а американските моряци очевидно са проявили здрав разум.

От тази седмица в български териториални води гостува един от братята-близнаци на Donald Cook – разрушителят USS Porter. В сряда той акостира в пристанище Варна и ще остане там до петък. Според информация от командването на Шести американски флот в Неапол, Италия, корабът е навлязъл в Черно море на 6 юни и ще изпълнява рутинна патрулна операция. По силата на Конвенцията от Монтрьо той има право да остане в района до 21 дни след преминаването си през Босфора.

Твърде вероятно е обаче USS Porter да последва съдбата на Donald Cook и също да стане обект на провокации от страна на Русия по време на престоя си в Черно море.

Причината за това е, че разрушителят не е просто обикновен американски военен кораб, а елемент от американската система за защита от междуконтинентални балистични ракети AEGIS. Освен USS Donald Cook и USS Porter, Военноморските сили на САЩ са базирали в Европа още два подобни AEGIS-разрушителя – USS Carney и USS Ross. Между другото последният също стана обект на симулирани атаки от страна на руската авиация при посещението си в Черно море през есента на миналата година. Освен системи за прихващане на балистични ядрени удари от типа SM-3, въпросните кораби могат да носят на борда си и крилати ракети "Томахоук" и "Харпун", както и да изпълняват целия спектър от военни операции по море. Според твърденията на американския военен концерн Raytheon най-новата версия на ракетите-прихващачи SM-3 може да неутрализира заплахи в радиус от 2500 км. от точката на изстрелване. По-старият им вариант пък има обхват от 700 км.

Корабите от тази клас обаче са уникални с интегрираната си бойно-информационна система AEGIS, която включва 3D-радар с разширени възможности. Облитането от руски самолети най-вероятно цели, системата да се задейства и руското радиотехническо разузнаване да получи сведения от първа ръка за нейната работа.

Постоянната база на четирите AEGIS-разрушителя е в Рота, Испания, откъдето те извършват патрулни плавания на север чак до Норвегия и Балтийско море и на изток в Средиземно и Черно море. Освен тях, американският противоракетен щит в Европа включва и наземна радарна станция и няколко пускови установки за зенитни ракети, която се намира в Девеселу, Румъния, на около 50 км. от българската граница. Тя бе официално открита преди около месец от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Още една подобна наземна станция се строи и на територията на Полша.

Според официалната позиция на Пентагона и НАТО въпросната противоракетна отбрана е предназначена за неутрализиране не ограничен брой балистични заплахи от държави в Близкия Изток и по никакъв начин не би могла да противодейства на ракетен удар от страна на Русия. Властите в Москва обаче отказват да приемат това твърдение. "Сега, след като въпросните елементи на балистична противоракетна отбрана са разгърнати, ние сме принудени да мислим как да неутрализираме тази възникваща заплаха за Руската Федерация", обяви руският президент Владимир Путин след откриването на AEGIS-инсталацията в Румъния и обвини западните държави, че се опитват да провокират нова надпревара във въоръжаването.

"Перманентното разполагане на американски разрушители в европейския театър на военните действия вече е провокация", коментира пък Виктор Мураковски, съветник във Военно-индустриалната комисия към правителството на Руската Федерация, цитиран от руската проправителствена медиа sputniknews.com, което излиза на английски, по повод посещението на Porter в български териториални води.

Така че перспективата да станем свидетели на ново дрънкане на оръжия в близост до българската морска граница през следващите около две седмици е съвсем реална.

89 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zmei.gorqnin avatar :-P
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    • - 7
    • + 56

    "Перманентното разполагане на американски разрушители в европейския театър на военните действия..." - не знаех, че войната е почнала.
    Братушки, ама казвайте ги тия работи!... ;-)

    Нередност?
  • 2
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 37
    • + 20

    Дано не се стига до изстрелване ма медуконтинентални балистични, ракети. Защото след тях нищо няма да остане. Със или без подобни кораби.

    Нередност?
  • 3
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 59
    • + 13

    Както един американски анализатор отбеляза след широко коментираното влизане на Доналд Кук в Черно море, "Влизането там е лесно, но излизането може да се окаже трудно."

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 40
    • + 2

    До коментар [#1] от "инж. Ганев":
    [quote#1:"инж. Ганев"]Братушки, ама казвайте ги тия работи!... ;-)[/quote]

    Е не бързай , подводницата тамън отлепи от Балтийско море , да огледа корабчето отдолу :-)

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/08/royal-navy-frigate-intercepts-russian-submarine-in-north-sea-nea/

    Нередност?
  • 6
    sinuhefromegypt avatar :-|
    Armagedon
    • - 80
    • + 9

    Руските подводници съоръжени с ракети с ядени бойни глави отдавна са взели на мушката старите американски корита и цялата територия на Европа, САЩ и Канада. . А руската бойна авиация отдавна лети по всички континенти , защото зарежда гориво във въздуха.Така че , ако подводниците пропуснат , авиацията ще ги довърши. Това дрънкане на оръжие край бреговете на Русия и Китай е само за собствено успокоение и за балъците които все още вярват в американското военно превъзходство. Справка-технологията " Стелт" . Такъв провал се помни дълго и освен това, държи влага за дълго. Руската противоракетна отбрана е непробиваема а руската армия ,наскоро, показа възможностите си да води военни действия извън територията на РФ. Така, че е почти невъзможно,желаното от американците и НАТО да стане възможно.

    Нередност?
  • 7
    zawert avatar :-P
    Martin Banevski
    • - 11
    • + 60

    До коментар [#6] от "Gancho Dimov":

    А стига бе .Великата и безаналогова матушка непобедима добре че са задунайските русо роби който още вярват в вмирисаните партенки на азиатките мужици .И с оргомно удоволствие ги лижат също така .

    Нередност?
  • 8
    xmz47385760 avatar :-P
    меншевик
    • - 8
    • + 62

    До коментар [#6] от "Gancho Dimov":

    Братко, как успя да напишеш толкова много глупости на толкова малко място? Русия е назад с 20 години по отношение на ВВС, ВМС, както и по отношение на стратегическото ракетно въоръжение спрямо това на САЩ.

    Нередност?
  • 10
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • - 10
    • + 26

    И тогава, и сега, единствената причина да не се стигне до реален въоръжен инцидент между Русия и САЩ беше, че по време на облитанията руските самолети не са носили въоръжение на борда си, а американските моряци очевидно са проявили здрав разум.

    Боже мили,що за безумно изречение ....И безумно заключение?!?
    Не се е стигнало до въоръжен конфликт тъй като руските самолети не са носили въоръжение на борда си !?!?!?
    Пич руски и американски бойни кораби,самолети и подводници кръстосват света много преди втората световна война...Ако искат всеки ден ден може да има въоръжен конфликт ...
    Ако ти е минавало през главата ,че такъв вид атаки са провакация и са с цел ако не да си мерят фенерите то такива като теб да обръщат внимание на такива глупости ....малко си коригирай стила на писане ...
    Ти вече реши каква е ЕДИНСТВЕНАТА причина да не стигне до въоръжен конфликт между великите сили ....

    Нередност?
Нов коментар