🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Според здравния министър анти-COVID мерките могат да се разхлабят още, напрежението в "Росенец" продължава

И още: Спад на разрешенията за строеж на нови жилища; България губи скорост в догонването на Западна Европа; Google ще пусне първия си 5G смартфон през есента

   ©  Георги Кожухаров

Битката за отвоюване на държавата, в чийто символ се превърнаха акциите срещу отнетия достъп на гражданите до публична собственост в парка "Росенец" край Бургас, продължава. Преди месец съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов показа с видеопредаване на живо във фейсбук как служители на НСО не допускат никого в близост до летния сарай на Ахмед Доган по суша и по вода, което отключи сегашния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Журналистически проверки в последните дни, установиха, че пътят, който води до плажа, отново е преграден - с незаконна ограда с надпис "Строителен обект". Тя обаче днес беше специално отворена заради посещението на Христо Иванов отново на мястото.

"Тук ще видите една политическа лъжа. Бургаската община твърдеше, че тук няма път, че той "забива" в частен имот, че не осигурява достъп до брега и това беше използвано като мотив пътят да бъде харизан на Доган. Сега ние с краката си ще минем по лъжата на бургаския кмет, по "пътя, който го няма" и аз искам да попитам той в качеството си на кмет на Бургас и на зам.-председател на ГЕРБ каква политическа отговорност ще поеме", каза Иванов пред журналистите, които го придружаваха.

Лидерът на "Да, България" нарече случая с морската резиденция на почетния председател на ДПС "огромен възел на беззаконие", а за незаконното яхтено пристанище там добави: " Чакаме Валери Симеонов да ни отговори кога ще изпълни обещанието си да го разруши". "ДПС не се занимава с правата и свободите на избирателите си, а единствено с привилегиите и далаверите на върхушката си, с това да поставя държавата в непрекъснато зависимост. ДПС е нулевият пациент на българската корупция", коментира Христо Иванов.

Също днес сайтът "Биволъ" публикува във фейсбук кадастрална карта, според която пътят до изграденото пристанище , както и паркингът пред "сараите" са общинска собственост . "Следващото посещение ще го организираме ние и ще направим жива верига около #Догансарай, без никой да стъпва на частен терен", обявиха от сайта.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Без нови мерки срещу епидемията, стадионите вероятно ще бъдат отворени за феновете

На фона на рекордните 16 жертви на коронавируса в последното денонощие постоянното увеличение на хоспитализациите и рестрикциите за пътуване, които други държави налагат спрямо България, според новия здравен министър мерките, предприети срещу разпространението на коронавируса в страната, са абсолютно достатъчни и няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови. Костадин Ангелов заяви това на пресконференция. Освен това той обяви, че ситуацията в засегнатите домове за възрастни хора в Русе и Варна е под контрол, а болничната система не е под натиск и може да се справи, като има план за разкриване на COVID-легла в различни сценарии за броя на заразените. По думите му дори се очертава намаляване на новозаболелите в България с 9.8% сравнено с предходните две седмици.

Последното той посочи като аргумент за вероятното отваряне на стадионите отново, въпреки че поредната заповед за провеждането на мачове без публика бе издадена буквално преди броени дни - на 31 юли. Оттогава насам нищо не се е променило, освен че фен клубовете на "Левски" и ЦСКА настояха стадионите в България да бъдат отворени за новото първенство, което ще започне след дни. Според Ангелов няма проблем това да стане, но при "спазване на противоепидемичните правила" и много строг контрол. Подобни пожелания бяха отправени неколкократно досега и видимо не проработиха. Така здравният министър всъщност прилага общата политика на премиера да удовлетворява всяко едно искане в последните седмици. "Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат", заяви по-рано Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Ангелов обясни и че наргилетата в заведенията няма да бъдат забранени въпреки призивите на родители и лекари, след като стана ясно, че починалото преди дни от коронавирус 19-годишно момче във Велико Търново най-вероятно се е заразило след пушене на общо наргиле с приятели.

Очаквано по-малко строителни разрешения за жилища през второто тримесечие

През периода април-юни 2020 г. в България са издадени строителни разрешения за 1362 жилищни сгради с разгъната застроена площ 823 615 кв. м и 5928 жилища в тях, съобщи НСИ. Това е означава спад от 14% в броя на разрешенията, 30% в броя на жилищата и 24% в разгънатата застроена площ спрямо същия период на миналата година. Причината е ясна и тя е в коронакризата.

В сравнение с предходното тримесечие на 2020 разрешенията се увеличават с 0.8%, броят на жилищата намалява с 6%, но общата площ нараства с 1%. През второто тримесечие са издадени разрешения за строителство на 31 административни сгради, точно колкото през същия период на 2019 г., но сега те са с обща РЗП 18.3 хил. кв. м, докато година по-рано са били с площ 64 хил. кв м. Основната част - 14 от тези сгради, са в Пловдив, а в София, Благоевград и Варна са по три. Разрешени са и 935 други сгради. Като брой те са много повече, отколкото през всяко от двете тримесечия, с които сравняваме, но като площ са най-малко. От тях 100 са в Стара Загора и 93 в Пловдив.

България и Балканите губят скорост в процеса по настигане на Западна Европа

България изглежда приемливо в Европа по макропоказатели като дял на държавния дълг от БВП, кредитен рейтинг и дори изследвания и развитие, но е сред страните с най-голямо неравенство, лошо качество на живот и здравеопазване, висока корупция и ниска медийна свобода. По качество на живот България е на последно място в ЕС и по някои показатели дори изостава от държави извън съюза. Повечето страни в региона пък имат сходни проблеми и може да се говори за разделение в Европа между Балканите и всички останали. Това са част от заключенията в новото издание на Индекса на настигането за 2019 г, който се актуализира от 2011 г. насам и регистрира процесите на сближаването и раздалечаването на страните в Европа по 47 индикатора. Тазгодишния доклад е озаглавен "Да караш на изпарения", което описва констатацията, че процесът на сближаване между новите и старите страни членки, както и кандидатите за членство в ЕС губи скорост и сякаш е оставен да се движи по инерция.

Централната банка на Великобритания може да намали лихвите до нула

Bank of England вероятно ще обяви пакет от агресивно намаляване на лихвите и количествено облекчаване през ноември, за да стимулира британската икономика, която е изпитва трудности заради пандемията и е заплашена от напускане на ЕС в края на годината без търговско споразумение с Брюксел, прогнозира Bank of America Global Research. Според икономистите централните банкери ще намалят лихвата до нула и ще обявят, че може да стане отрицателна, ако е необходимо. Пакетът ще включва също и разширяване на покупките на активи за 100 млрд. паунда до средата на 2021 г.

КОРОНАНОВИНИ

Нов черен рекорд за жертви на коронавируса е отчетен в България през последното денонощие - 16 на брой. Новопотвърдените за изминалите 24 часа случаи са 204 при направени 4137 PCR теста, което означава, че делът на положителните проби е 4.93%. Така общият брой на потвърдените случаи на инфекция в страната от началото на епидемията е 12 159, от тях към момента в активна фаза са 5071. В болница са настанени 823-ма пациенти, като 43 от тях са в интензивни отделения. Оздравелите са общо 6684, от които 264 са регистрирани през последното денонощие.

Расте огнището на зараза във Варна, като 42 са новорегистрираните случаи за денонощието там, което поставя града на второ място по нови инфектирани след София, където са 51. Центърът на зараза в морския град е дома за възрастни хора "Свети Георги" с над 100 случая и четири жертви дотук. Един човек от персонала е в болница, както и няколко от резидентите. Персоналът пък е недостатъчен, тъй като половината е напуснал, а 9 души са заразени, каза областният управител на Варна Стоян Пасев. Вече е засегнат и втори дом - "Гергана", с една жертва. Резултатите на резидентите там тепърва ще стават ясни.

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединението "Бъдеще за туризма" се събраха отново пред Министерския съвет днес въпреки обещаните за тях от премиера Борисов 10 млн. лв. директна ликвидна помощ. От организацията заявиха, че секторът остава в "протестна готовност" и очаква до края на седмицата ясни критерии и сроковете за предоставяне на обявената финансова подкрепа.

След седмица с отчетени над 50 случая дневно, Гърция се разтревожи сериозно за разгарянето на епидемията в страната. Макар ръстът още да е малък в сравнение със съседните страни, предаването вече се случва в общността, а не е привнесено основно от туристи, пише "Катимерини". Сред най-засегнатите са областите Кавала, където бе открито огнище в месопреработвателно предприятие, Халкидики и Атика. Засега все пак Атина не смята да обявява нова блокада, но ще има засилени проверки в барове и клубове особено на островите Миконос, Санторини и Парос, както и в Атина и Солун.

Почти 1.5 млн. души в Италия, или 2.5% от населението, са развили антитела срещу новия коронавирус. Това е шест пъти повече от регистрираните официални данни според изследване на Италианския статистически институт и на министерството на здравеопазването. Очаквано големи са разлики на местно ниво - в Ломбардия, където бяха първите огнища на епидемията, антитела имат 7.5% от жителите, а в Сицилия - едва 0.3%. Дори тези резултати обаче са много под нужните 70% за колективен имунитет, въпреки че Италия бе сред най-тежко засегнатите от пандемията в света.

Над 27 млн души във Филипините днес отново бяха поставени под по-строга карантина, след като броят на заразяванията с коронавирус рязко се покачи от миналия месец. Общественият транспорт, частните и държавните офиси и други търговски услуги са спрени в столицата Манила и четири провинции около нея. На жителите им е забранено да излизат от домовете си освен за важни дейности.

Властите на тежко засегнатия от пандемията австралийски щат Виктория ще глобяват всеки, който не спазва карантината и не си стои в къщи с 5000 австралийски долара (3559 евро). Властите наложиха полицейски час,въведоха ограничения за движение, част от местният бизнес бе затворен. Въпреки това случаите растат, а ⅓ от карантинираните не спазват ограниченията.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Google ще пусне първия си 5G смартфон тази есен

Американският технологичен гигант Google ще пусне на пазара първите си телефони, поддържащи мобилни мрежи от пето поколение (5G), тази есен, предаде Reuters.. Pixel 4A (5G) и Pixel 5 ще са достъпни през есента с начална цена 499 долара, съобщи компанията майка Alphabet. Със същото съобщение бе обявена и "версия без 5G" на модела 4а за 349 долара - с 50 долара под най-евтиния модел Pixel, 3а - от 20 август. Това е част от усилията на Google да привлече потребители, тежко засегнати от кризата с коронавируса. Apple вече обяви подобна стъпка през април - по-малък, "нискобюджетен" телефон ще се продава за 399 долара.

КАКВО СЛЕДИМ

Борисов събира актива на ГЕРБ на среща

На фона на протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор ГЕРБ събира актива си утре в "София тех парк". Според разпространен във фейсбук документ събитието е обявено като Национална конференция, на която ще присъстват ръководството на партията, депутатите, кметовете, областните и общинските ръководства на ГЕРБ.

Официална информация за срещата, на която се очаква да присъстват около 4 хил. души, нямаше до късния следобед. Депутати от ГЕРБ също не знаеха какво ще се обсъжда на нея, по думите им пред "Капитал" те са уведомени за събитието в понеделник. В социалната мрежа коментират задължението на участниците да пътуват "само с автомобили", а протестиращи вече се организират да ги посрещнат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар