Вечерни новини: Прокуратурата ще прави псевдопроверка на записите на Борисов, германското производство пак расте

И още: Заявление за нова лична карта ще може да се подава във всяко районно на МВР; Белгия забрани пътуванията до части от България

Отпускарският месец август не се отразява на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев - те продължават, а три възлови кръстовища в София остават блокирани. Все повече западни издания коментират причините за исканите оставки, като отбелязват голямото разочарование на гражданите от корупцията в икономиката и правосъдието.

Туроператорите и туристическите агенти стават поредният бизнес, който ще бъде подпомогнат от държавата заради корона кризата. За целта ще бъдат прехвърлени 10 млн. лв. от програмата за конкурентоспособност за директно финансиране на фирмите. Помощта не може да надвишава 10% от оборота през миналата година.

На фона на нарастващите заразени с коронавирус в страната и наложеното ембарго за влизане в редица страни привържениците от най-големия фен клуб на ЦСКА-София "Сектор Г" призоваха правителството да допусне публика на стадионите. В края на седмицата започва новото футболно първенство, а те не са съгласни стадионите да са затворени, когато работят дискотеките.

Глобалната новина е, че технологичният гигант Microsoft продължава преговорите с китайската компания ByteDance, собственик на платформата за видеосъдържание TikTok, за придобиване на контрол върху операциите ѝ в САЩ и още три държави. Президентът Доналд Тръмп се е съгласил това да се случи в срок от най-много 45 дни, в противен случай дейността на приложението в страната ще бъде блокирана.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Прокуратурата ще проверява дали записите на Борисов са законни

Прокуратурата даде знак, че едва ли ще се занимава по същество със съдържанието на записите, на които се чува глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. В понеделник от институцията съобщиха, че е образувано досъдебно производство за незаконно използване на СРС-та.

Проформа проверка? Прессъобщението беше изпратено точно един час след като Христо Иванов заяви, че ще внесе сигнал "до всички прокурори", с които да поиска разследване на записите, които показват, че "министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник".

Какво каза експертизата? Първият запис бе изпратен от анонимен мейл на 12 юни. На него гласът споделя как ще изпрати Комисията за финансов надзор в "Еврохолд" и иска евродепутатът от БСП Елена Йончева "да изгори". Заради последната реплика Йончева поиска независима експертиза, която потвърди автентичността на записа, а впоследствие сезира ръководството на Европейския парламент и брюкселската полиция.

Не за първи път. През последните години държавното обвинение на няколко пъти е смачквало публични скандали с аудиозаписи именно с този подход. След като се установява, че записите не са направени със СРС-та (т.е. по поръчка на някоя от правоохранителните институции), а няма данни кой е правил записа, прокуратурата спря, а след изтичане на давността прекрати преписките по скандалите "Банкя" (където Борисов е записан да говори с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов) и "Трите каки" (разговорите между бившите съдии Румяна Ченалова и Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки).

Заявление за нова лична карта ще може да се подава във всяко районно на МВР

Гражданите вече ще могат да подават заявления за нова лична карта във всяко районно управление на МВР,, след като досега това ставаше само по местоживеене. Заради пандемията срокът на валидност на всички лични карти и шофьорски книжки, изтичащи до 31 октомври, автоматично беше удължен с шест месеца.

Германското производство се връща към растеж през юли

Германските производители отчитат през юли разширяване на дейността за първи път от декември 2018 г. Това показва проучване на IHS Markit, което дава сигнали за възстановяване на сектора след удара от коронавируса. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството, което осигурява около една пета от икономиката, се повиши до 51 пункта през юли. За първи път от 19 месеца показателят надминава нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Българи в чужбина протестираха с призиви към европейските лидери

Българи, живеещи в държавите - стари членки на ЕС, протестираха с пореден призив към европейските лидери да нарушат мълчанието си и да отворят очите си за корупцията в България. Координирана верига протести обхвана повече от десет града в Европа, САЩ и Канада. На щафетен принцип "Оставка" скандираха българи от Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт, Виена (на снимката), Бри и др.

КОРОНАНОВИНИ

Белгия забрани пътуванията до части от България, като разделя страната ни на оранжева и червена зона. В червената зона попадат Североизточен и Югозападен район, в които влизат София и Северното Черноморие. До тях несъществените пътувания, вкл. туристическите, са забранени. В останалата част на страната пътуванията са само непрепоръчителни. Всички български граждани, които пътуват до Белгия от червената зона, подлежат на задължителна карантина и тест. За останалите е препоръчително.

След рекордните бройки заразени, хоспитализирани и починали в предходната седмица понеделникът започва с по-умерени числа, но те отразяват неделния ден, в който традиционно лабораториите почиват или работят с намален капацитет. Новите случаи са 119 при направени под 1500 теста. Така процентът на положителните проби спрямо общо направените е около 8% - значително по-висок от предходните дни. Разликата идва и от това, че в неделя почти не се правят тестове на желаещи да почиват в Гърция, които обичайно свалят процента на положителните. Новите жертви са три, расте броят на хоспитализираните и на хората в тежко състояние - в болници са 814 души, от тях 46 са в интензивни отделения.

Разраства се силно огнището в дома за възрастни хора във Варна, като в понеделник там има 58 положителни проби от общо 61 в града. До момента в дома има 102 констатирани инфекции, а вчера случай бе засечен и в друг дом в града. С тези резултати Варна е лидер по брой случаи за деня. Съседната област Добрич също е "гореща точка" с няколко огнища, а новите случаи там са 13. За сметка на това изглежда затихва огнището в Русе, където в последните дни бяха засечени над 80 случая също в дом за възрастни хора. За последните 24 часа обаче там не са намерени положителни проби. Починалите заразени от дома са трима.

Само 2.3% от хората в област Смолян са се срещали с коронавируса, показват данните от приключил масов скрининг за наличие на антитела, съобщава БТА. Относителният им дял е над два пъти по-висок в сравнение с процента на заразените в съседна област. При сходни изследвания през юни в Пловдив и в Бургас беше установено, че към дадения момент с вируса в двете области са се срещнали съответно под 2% и под 1% от жителите им. Според смолянската РЗИ по-високият дял на вече срещналите се с вируса хора в областта се дължи на по-ранното развитие на епидемичния процес в региона. Същевременно данните им показват, че над една трета (37.5%) от установените заразени в областта са прекарали инфекцията без оплаквания и симптоми.

Гърция удължава до 15 август изискването влизащите в страната по въздух и суша от България да представят отрицателен PCR тест, направен до направен до 72 часа преди пътуването им, съобщават от Министерството на външните работи. Същото изискване важи и за хората, които пристигат в страната от Румъния и Обединените арабски емирства. Чуждестранните сезонни работници, заети в земеделието, които напуснат Гърция до 18 август, няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.

Косовският премиер Авдулах Хоти се е разболял от COVID-19 и ще се самоизолира у дома си за две седмици, предадоха местни медии. "Нямам симптоми освен лека кашлица", написа Хоти във фейсбук. Неговото правителство е критикувано, че не полага достатъчно усилия за овладяване на епидемията. В последните седмици Косово регистрира рязко нарастване на случаите.

Задължително тестване на пътниците, връщащи се в Германия от страни с висок риск от COVID-19, ще влезе в сила тази седмица, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Той иска също така да се наложи подобна мярка на ниво Европейски съюз за трети страни. В последното обновяване от края на юли България не е в списъка на рискови държави и региони, изготвен от правителството.

Възможно е никога да не бъде открито средство за пълно справяне с коронавируса и пътят към възстановяването да е дълъг. Това каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция днес. По думите му, макар редица ваксини вече да са на етап на клинични изпитания, "в момента няма сребърен куршум, а може и никога да няма". Тедрос предупреди, че всички държави трябва да прилагат мерки като носене на маски, добра хигиена и масово тестване, но не могат да разчитат, че кризата непременно може да изчезне.

Веригата луксозни универсални магазини Lord & Taylor, с близо 200-годишна история, е подала заявление за защита от фалит наред със собственика си, компанията Le Tote. Това е поредният сигнал за ефекта на пандемията върху известни американски компании за търговия на дребно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

SpaceX върна астронавтите от първия частен космически полет

Късно в неделя астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се върнаха с капсулата Crew Dragon, с която компанията SpaceX на Илън Мъск осъществи първия частен пилотиран полет в космоса. Успешният край на мисията беше и очаквания повод НАСА да обяви нова ера в космическите полети, защото може да продължи с плановете си да възлага целия транспорт на хора в земната орбита на частни компании като SpaceX. Това е важно, защото средствата, които американската космическа агенция няма да заделя за изпращане на апарати, например от Международната космическа станция, ще може да се пренасочат към приоритетите на САЩ - изпращане на астронавти до Марс и Луната.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го види колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 6
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 7
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши.

    Нередност?
  • 8
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 9
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
  • 10
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

    Нередност?
Нов коментар