🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Протестни акции и блокада на Орлов мост, риск за отлив на германски туристи

И още: Започва седмица с данни за ефекта от пандемията върху българската икономика, протести в Ливан и обещания за финансова помощ от Запада

   ©  Георги Кожухаров

Орлов мост беше обратно отвоюван от протестиращите за оставка на правителството и главния прокурор. И въпреки дъжда в събота вечер и заканата на полицията да разтури барикадите мобилизацията беше голяма и блокадата остана.

Натрапчиво беше отсъствието на премиера Бойко Борисов от новинарския поток. Той няма публична изява от средата на седмицата, а усещането е, че държавата се управлява от "Обединени патриоти", които държат да се изкара мандата до пролетта. Тишина запази и председателят на парламента Цвета Караянчева, която не свика поисканото от БСП заседание в понеделник въпреки законовото си задължение.

И докато в Западна България имаше дъжд, на изток - вятър, в Свиленградско бушуваха пожари. А в Гърция наводнения на острови до Атина дори отнеха живота на петима.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Протестните акции

След като в петък преди изгрев полицията разчисти палатките и протестиращите от трите кръстовища в София, това усили негодуванието и множество хора отново се върнаха в ключовите централни зони, за да изразят желанието си за промяна.

  • В петък вечерта бяха възстановени палатковите лагери на Орлов мост, Софийския университет и до Министерския съвет.
  • Полицията обяви, че не е задържала никого, но минути след това активистът и разследващ журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков показа документи за арест и разказа, че задържането е било без причина.
  • В събота на доскоро недостъпния плаж в "Росенец" се проведе акция под мотото "Dogan Saray Beach Festival". Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изненадващо се показа иззад храстите на имението си, послуша искания на протестиращи и не говори по същество, а само вметна: "Добре, желая ви успех."
  • Директорът на СДВР Георги Хаджиев обяви в събота следобед, че ще премахнат барикадите. Това принуди десетки протестиращи да останат в дъжда и да запазят блокираната зона.
  • В неделя протестиращите продължиха с автошествия към границите със Сърбия и Гърция под мотото "Тур дьо Боко".

ЦИТАТИ НА УИКЕНДА

Промяната, която се иска с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която все пак призова за премахване на блокадите

Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за протестите и барикадите

Германските туристи вероятно ще спрат почивките на Северното Черноморие

Ситуацията в българския туризъм през уикенда се усложни съвсем, след като Германия въведе задължителен тест и карантина до излизане на резултатите за всички пристигащи от областите Благоевград, Варна и Добрич, с което вероятно ще спрат почивките на германски туристи по Северното Черноморие. Германците, освен че са най-големият пазар за морския туризъм, в момента са едни от малко почиващите в България заедно с поляците и румънците. През тази година морският сезон по Черноморието протича катастрофално, като от началото на сезона до 7 август броят туристи, посетили всички курорти по крайбрежието, е малко над 580 хил. души, което е под традиционния брой дори за юни. Така се появи идея България да манипулира данните.

Броят на построените нови жилища расте

Инерцията от ръста на имотния пазар през предходните години се усеща в средата на тази - броят на завършените сгради през второто тримесечие на тази година расте с 15.7% спрямо година по-рано, а жилищата с 56%, или 1317 апартамента повече. Логично най-много са новите сгради във Варна, София и Бургас. Средната площ на жилище пада леко за година до 87 кв.м. Тези ръстове обаче са резултат от активното строителство преди пандемията, а по-актуалният показател като започнати нови сгради и брой покупки на жилища пада през последните месеци.

Щурм на министерства в Ливан. ЕК обеща 66 млн. евро помощ

Трагичният взрив в Бейрут от вторник засили протестите в ливанската столица. В събота хиляди демонстранти щурмуваха министерства, като има десетки ранени. Протестиращите посочват, че ливанските политици са толкова корумпирани и некадърни, че трябва веднага да подадат оставки и да бъдат съдени за престъпна небрежност. През уикенда растат и обещанията от западни държави за финансова и хуманитарна помощ за пострадалите от взрива. Общият ангажимент на ЕК дотук е 66 млн. евро.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Избори в Беларус

Кандидатът на опозицията в президентските избори в Беларус Светлана Тихановска (на снимката вдясно) посети изборна секция в неделя. Тихановска продължи предизборната кампания на мъжа си, блогъра Сергей Тихановски, след като беше пратен в затвора в навечерието на вота. Сегашният държавен глава и кандидат, Александър Лукашенко, определян като "последния диктатор в Европа", управлява от 1994 г. След силна активност в предварителното гласуване в неделя властите съобщиха, че още по обед активността е надхвърлила необходимия минимум и изборите са валидни.

КОРОНА НОВИНИ

Заразените с COVID-19 намаляха през уикенда. След отчитани по около 300 случая дневно през седмицата в събота бяха отчетени 195 случая при 5837 текста, а в неделя едва 134, но при по-малко проби - 3612 PCR теста. Броят на починалите през уикенда също пада - 10 души. Намалява и броят на лекуващите се в болница - към неделя са 848, а в интензивни отделения са 55 души.

Ново огнище на вируса има в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Общо 9 са положителните проби в дома към събота вечерта, PCR тестове се правят на всички настанени.

Германия обяви за рискови регионите на Варна, Благоевград и Добрич, като препоръча да не се пътува до тях. Всички пристигащи от зоните ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от PCR изследването за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тестът се прави в Германия или сертифицирана лаборатория в България до 48 часа преди пристигането в Германия.

До 7 септември всички влизащи в Италия българи трябва да се карантинират за две седмици. Правителственият указ удължава вече въведената мярка. Ограничението е валидно и за румънските пристигащи.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ надхвърли 5 млн., което поставя държавата на първо място в света по показателя. Инфектиран е един на всеки 66 жители. На страната се падат и една четвърт от жертвите на заразата в света - общо над 160 хил.

Държави в Европа връщат част от мерките заради растящите случаи на заразени. Париж връща маските на открити места с повече хора като пазари и по брега на Сена.

КАКВО СЛЕДИМ

Първа икономическа картина на България в корона кризата

Следващата седмица е изпълнена с икономическа статистика - първи данни за приходите на хотелите през юни, външната търговия през юни и май, заплатите през второто тримесечие. Кулминацията се очаква в петък, когато националната статистика публикува подробности за пазара на труд и първа оценка за българската икономика през второто тримесечие. Съдейки по моментните индикатори, които се публикуват на месечна база, може да се очаква рекорден срив на БВП в България и останалите европейски държави.

Помпео ще договаря с Централна и Източна Европа разполагането на американски военни

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети страни в Централна и Източна Европа следващата седмица, за да обсъди разполагането на американски войски в Европа. Обиколката вероятно ще включва Чехия, Словения, Полша и може би Австрия. Визитите на държавния секретар на САЩ идват на фона на обявеното изтегляне на американски сили от Германия и на заявения от Вашингтон план за изпращането на още 1000 военни в Полша.

OUT-OF-OFFICE

Поп наука

10.08

За Земята е ясно, че не е плоска, но този въпрос важи за Вселената - плоска ли е тя или има извивки? Расте ли или "пази форма"? Защо тъмната енергия я подтиква към "напълняване" и как материята контрира този процес? За новото си събитие Ratio кани физика в "Ендуросат" и докторант по теоретична физика в СУ Виктор Данчев да разкрие докъде сме стигнали с разплитането на мистерията на вселенското "телосложение".

В "Кино Кабана", 19:00 ч.

Кино

10 - 16.08

"София филм фест" гостува във Варна - началото се поставя в понеделник в двора на Национално училище по изкуствата "Добри Христов" от 19:30 ч. с чаша вино в ръка и музикална изненада, а от 21:00 ч. ще се състои премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България "Босият император", продължение на комедията "Белгийският крал".

Повече информация и цялата програма на "София филм фест" във Варна на www.facebook.com/SFFVarna/

Опера

10 и 12.08

Премиера на операта "Макбет" с ексклузивното участие на примата Александрина Пендачанска и нейния трети съвместен проект с ТМПЦ - Варна. В ролята на Макбет влиза най-успешният български баритон по световните сцени, Кирил Манолов.

Варна, Летен театър, повече информация на www.operavarna.bg.

Празник на остров

13 - 16.08

Туристическият комплекс "Остров Света Анастасия" отбелязва своя празник за седма поредна година в няколко поредни дни. В програмата има фотоизложба, базар на изкуствата, детска работилничка. Концертите на откритата сцена са на бургаските групи Lemon Box & Red Light District Project (13.08), португалско фадо от Жоана Амендоейра (14.08) и Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" (15.08).

За информация и резервации: [email protected]

Книги

13 - 16.08

Издателства от цялата страна ще се включат в шестото издание на фестивала "С книга на плажа", за да представят най-новите си литературни заглавия. В съпътстваща програма са планирани срещи с популярни автори.

Бургас, на откритите площи на Експозиционен център "Флора"

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tmg11671860 avatar :-|
    Kiril Dimitrov
    • + 1

    Вече само чета първите изречения от коментарите и вече знам дали е плюс и и минус.Горе долу и за статиите поместени в тая газета

    Нередност?
  • 2
    cmf1446637585478928 avatar :-P
    Petia Nikolova

    Че германските туристи през протестиращите ли трябва да минават? Па да позаобиколят, няма им се скъсат сандалите.

    Нередност?
Нов коментар