🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Юни е слаб за хотелите и силен за индустрията, риск от безводие по Черноморието догодина

И още: Медиен магнат беше арестуван в Хонконг по новия китайски закон, поредна медийна атака срещу Христо Иванов

Граждански протести и природни катаклизми са двете основни теми в новините във ваканционния августовски понеделник. В България вече над месец продължава протестът с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и против корупцията. Днес кръстовището пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше освободено - майките от "Системата ни убива" преместиха доброволно палатките си от СУ пред Министерския съвет. Кръстовищата през МС и Орлов мост остават блокирани. А в парк "Росенец" продължава Dogan Saray Beach Festival под мотото "Искаме Доган да уволни Борисов!".

Премиерът Бойко Борисов омаловажи исканията за оставката му, като каза: "И аз искам оставката на Радев. Всеки иска оставката на някой." Борисов беше създал известни надежди, че ще вземе подобно решение, след като в неделя вечер във Facebook написа под снимка с внуците си, че предстоят важни решения. Днес премиерът разсея тези очаквания, когато се появи между общините Свиленград и Тополовград. Там пожарникари и военни се борят с огромен пожар, който обхваща близо 50 000 дка треви и гори и почти достига турската граница. Извънредното положение в района е удължено още с ден - до 11 август.

В Беларус също стана горещо, след като предизвестената изборна "победа" на управляващия от 1994 г. президент Александър Лукашенко доведе до многолюдни протести и сблъсъци със силите на реда, взели жертва. Опозиционният кандидат Светлана Тихановска отказа да приеме поражението заради съмнения в редовността на изборите, което е сигнал, че напрежението няма да спадне.

Междувременно наводнения на егейския о. Евия в Гърция вземат човешки жертви. А вулканът на индонезийския остров Суматра пак изригна, десетки са без дом.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Юни е бил изключително слаб за хотелиерите. Индустрията се събужда

Очаквано юни не донесе добри новини за туризма - приходите от хотелски нощувки достигат едва 23 млн. лв. тази година, което е с 89% под отчетеното през юни 2019 г. От друга страна, индустрията успява да се изтласка от дъното с 5.8% ръст на производството и 22% повишение на оборота на месечна база. Най-голямо увеличение отбелязват производителите на автомобилни компоненти - активността в бранша се повишава със 73% спрямо май.

Реплика за Маджо към Христо Иванов се превърна в нова опорна точка на проправителствената пропаганда

Една случка от вчерашните протести на Орлов мост даде повод на медиите, обслужващи правителството, да започнат нова атака срещу съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. По време на живо излъчване във facebook към него се приближи бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски (главно действащо лице в разследването на Антикорупционния фонд) и без да разбира, че е в ефир, каза репликата: "Изключил съм си телефона, че тоя се е обадил на Маджо." Това беше достатъчно, за да започне вълна от публикации в медиите, свързвани с Пеевски и близки по друг начин до властта, в които се намекваше, че между Христо Иванов и бившата ключова фигура в престъпната групировка от 90-те СИК Младен Михалев-Маджо има нещо общо. Христо Иванов обясни, че по време на живите излъчвания към него се приближават всякакви хора, а в конкретния случай той се бил запознал с Димитър Ламбовски на предишен протест, след ключовата му роля в присвояването на конфискувани от прокуратурата пари. Според Иванов във вечерта, когато се чу репликата за Маджо, той го е прекъснал, защото не е искал в ефир да се чуе нещо, което може да компрометира сигурността на Ламбовски.

Възможна е водна криза и по морето

Нивото на язовир "Камчия", който е единственият водоизточник за Бургас и морските курорти около него, е спаднало критично - под една трета. Това по думите на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро създава реален риск следващия летен сезон по Южното Черноморие да има криза с водоподаването за битови нужди. Конкретни мерки обаче засега не се предприемат, въпреки че още през 2018 г. държавата отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири, а по думите на самия министър Димитров язовирите "Ахелой" и "Порой" могат да се приспособят за водоснабдяване с 50 - 60 млн. лв.

Медиен магнат, подкрепящ протестите, беше арестуван в Хонконг по новия китайски закон

Хонконгският медиен магнат Джими Лай бе арестуван, а в редакциите на неговите вестници нахлу полиция заради обвинения в сговор с чуждестранни сили. Задържането на Лай, известен защитник на демократичните принципи и на избухналите миналата година протести в Хонконг, е най-шумният арест на високопоставена фигура по силата на новия противоречив закон за националната сигурност, наложен от Китай през юни. Случаят с Лай потвърждава притесненията, че законът, който наказва всичко, което Китай смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чужди сили, може да бъде използван за заглушаване на критиците на Пекин.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пороите, които убиха седем души в Гърция

Поройни дъждове предизвикаха наводнения на остров Евия в Гърция, като от бедствието загинаха седем души, включително бебе. На снимката е наводнен район при село Буртци. Властите казват, че не са се сблъсквали с подобно явление и вероятно то е свързано с промяната на климата. Прогнозата е била за 24 часа да паднат 63 л валежи на кв.м, а са се излели 350.

КОРОНА НОВИНИ

Само 53 нови случая на COVID-19 са потвърдени в България за последното денонощие, но при доста по-малък брой направени PCR тестове в сравнение с предишните дни - 1275. С това общият брой на установените от началото на епидемията случаи в страната достига 13 396, от които към момента активни са 5177, показват данните от Националната информационна система. Настанените за болнично лечение пациенти са 849, като 54 от тях са в интензивни клиники. Също 54 са и излекуваните лица, регистрирани за изминалите 24 часа, до общо 7772. Смъртните случаи са общо 447, два от които през последното денонощие.

Ново огнище на COVID-19 e регистрирано в Добрич. То е в частен диализен център, в който положителни проби са дали 11 от общо 25-имата пациенти, които са на хемодиализа, посочват от местната здравна инспекция пред bTV. Един от лекарите в заведението също е с позитивен PCR тест.

Компаниите в Германия очакват ограниченията в обществения живот заради коронавируса да останат поне още 8 месеца и половина, т.е. до края на април 2021 г. Собствениците на ресторанти, галеристи и музиканти не очакват нормализиране, преди да са изминали 11 месеца, а в спорта и развлеченията практически са отписали и следващото лято. Прогнозата им е за ограничения в следващите 13 месеца, които се простират до септември 2021 г. вкл. Данните са от проучване сред работодателите през юли, проведено от мюнхенския икономически институт ifo.

Новата учебна година в Австрия ще започне навреме и без маски, съобщи образователният министър Хайнц Фасман. Това означава, че за разлика от последните месеци на сегашната, когато класовете бяха разделени и се учеше на смени, сега всички би трябвало да се върнат към нормалния си ритъм. Затягане на мерки може да има на ниво общини, където е отчетен ръст на заразата.

Премиерът на Австралия Скот Морисън каза, че границите между отделните щати надали ще бъдат отворени преди Коледа. Центърът на новия бум на заразата сега е щатът Виктория, където са съсредоточени повечето случаи и жертви. Драстичните мерки обаче, които бяха предприети в Мелбърн, най-големият град в щата, дават резултат и новите инфекции във Виктория намаляват. За последните 24 часа там са регистрирани 322 нови случая, което е най-малкият брой от 29 юли насам.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Христо Иванов пред "Политико": Брюксел и Берлин се продадоха евтино на Борисов

"Българите очакват на първо място от Брюксел не пари (които Бойко Борисов често се хвали, че е осигурил), а помощ за спасяване на похитената правосъдна система чрез настоявания, че еврофондове ще има само при реален напредък в борбата срещу корупцията." Това казва Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", в интервю за "Политико". "Брюксел и Берлин трябва да поемат своята отговорност за това, че са помагали българското правораздаване и други ключови институции да бъдат сграбчени от олигархичната мафия в страната. С мекушавия си надзор над правосъдните реформи в комбинация с раздухването на корупцията с европейски средства в ЕС имат да отговарят на много въпроси", казва той в статия под заглавие "Доверието към ЕС е заложено на карта в България, казва реформаторски лидер". Иванов допълва, че Германия и ЕС са се продали твърде евтино, за да си осигурят лоялността на Бойко Борисов.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изригна вулканът Синабунг в Индонезия

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра, който е един от най-активните в света, изригна, изхвърляйки стълб от пепел и дим, висок 7.5 км. Това е третото изригване от събота, когато вулканът изхвърли пепел на височина 4.5 км. Синабунг изригва периодично от септември 2013 г. Няма пострадали, съобщиха властите, но десетки хиляди хора са останали без дом.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    В цяла източна България , не само черноморието е сушаво ...

    Нередност?
  • 3
    historama avatar :-|
    historama
    • + 2

    За 10 години ГЕРБ успяха и язовирите да изпразнят. А ние си мислехме, че само със Студена се било случило!

    Нередност?
Нов коментар