Вечерни новини: Изборният кодекс на ГЕРБ - неясен и опасен, българинът не намалява разходите си за алкохол

И още: Меркел предупреди Путин да не се меси в Беларус; доларът достигна 28-месечно дъно, а златото мина 2000 долара

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вторник беше един скучен августовски ден, ако се изключат споровете кой е виновен за сблъсъка между протестиращи и жената с децата на кръстовището на "Ситняково" в столицата. Но пък СДВР заяви, че не осигурява провеждането на нерегламентирани мероприятия. Главният прокурор Гешев продължава да бори битовата престъпност, като ходи по селата, с умозаключението: "Трябват малко повече арести в тази държава и ще се оправят нещата." Борисов продължава да е на власт, а БСП отказа на ГЕРБ консултации за нова конституция, но пък ще иска мнение от създателите на старата.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс крият опасност от манипулации и фалшификации, твърдят експерти

Сериозен риск за предстоящите избори, възможни опити за манипулации и фалшификации, нарушаване на добрите международни стандарти - тези опасности виждат експерти, до които "Капитал" се допита по повод внесените вчера от ГЕРБ в парламента промени в Изборния кодекс заедно с проекта за нова конституция и на фона на идеята за свикване на Велико народно събрание.

Кои са проблемните поправки?

  • Някои текстове лишават ЦИК от важни правомощия по контрол на изборния процес.
  • Обработката на данните от изборите се възлага без конкурс на държавната "Информационно обслужване", която от 10 години и без това е единствен участник в него.
  • Машинно гласуване ще има във всички секции с над 300 регистрирани избиратели, като то няма да е задължително, а ще е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина по избор.
  • Създава се възможност изборите да се проточат два дни при обявено извънредно положение, но не са изяснени параметрите на този процес - например за сигурността му.
  • Откриването на секции в чужбина за пръв път се поставя в зависимост от задграничното представителство, което поражда много въпроси - най-малко защото не навсякъде има такива.
  • Не става ясно дали изборът на 200 мажоритарни кандидати за ВНС ще се проведе в един или в два тура. Това има много голямо значение, защото мажоритарен избор в един тур облагодетелства големите партии и води до висок процент на непредставеност на избирателите.
  • Нова регламентация на районирането ще се основава на стари статистически данни от преброяването през 2011 г., което може да ощети избирателите в големите градове.

Тези проблеми, ако останат, биха могат да доведат до по-високо недоверие към изборния процес, изкривяване на резултатите и дори да породят съмнения, че съзнателно е мислено за манипулация и фалшификация.

Семействата са свили всички разходи в извънредното положение - без тези за алкохол и цигари

През второто тримесечие на 2020 г., белязано от извънредното положение заради коронавируса, домакинствата са свили всичките си разходи. Единствено тези за алкохол и цигари остават без промяна спрямо първото тримесечие на 2020 г., показва сравнение на данните на НСИ. Общият разход на човек от домакинство през второто тримесечие на 2020 г. е 1263 лв. - с почти 9% намаление спрямо първото тримесечие.

Доларът падна до 28-месечно дъно, златото отново мина 2000 долара, S&P500 e с исторически рекорд

Доларът се понижи до най-ниското си ниво от над две години на фона на очакванията, че новият пакет стимули в САЩ ще се забави и това ще накара Федералния резерв да облекчи отново паричната си политика. Доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от други шест, се понижи до 92.457 - най-ниското ниво от 28 месеца, преди леко да се повиши. Доларът се понижи до 1.1962 за евро и 1.3233 за паунд. Слабият долар отново доведе до ръст на златото през последните дни, като фючърсите на благородния метал пак надминаха 2000 долара за тройунция. Малко след началото на борсовата сесия в Ню Йорк широкият индекс S&P500 удари за кратко нов исторически рекорд - 3394.22 пункта, което е малко над рекорда от 19 февруари, когато започна най-бързият му срив от десетилетия насам.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Меркел предупреди Путин да не се меси в Беларус

Руска намеса във вътрешните проблеми на Беларус би била неприемлива. Това е казала канцлерът Ангела Меркел на руския президент Владимир Путин в изявление, разпространено от Кремъл. Разговорът идва 10 дни след началото на масовите протести срещу изборните резултати, при които властите обявиха победа за президента Александър Лукашенко с над 80% от вота. Лукашенко разговаря няколко пъти с Путин и даде сигнал, че е възможна руска помощ за овладяване на ситуацията.

Според германското правителство Меркел е подчертала, че беларуските власти са длъжни да се откажат от всякакво насилие срещу мирни протестиращи, да освободят политическите затворници и да "влязат в национален диалог с опозицията и обществото за преодоляване на кризата".

В сряда Меркел ще участва заедно с другите лидери на страните от ЕС, включително Бойко Борисов, във видеоконферентна среща, свикана от Европейския съвет за ситуацията в Беларус.

КОРОНА-НОВИНИ

След относителното затишие през уикенда броят на новоустановените случаи на COVID-19 в страната за едно денонощие отново е в трицифрени стойности - 135. Броят на направените PCR тестове също се връща в традиционните си делнични стойности от изминалата седмица - за последните 24 часа изследваните проби са 5252. Така делът на положителните измежду тях е 2.57%, което е най-ниската стойност от началото на месеца. Значително намалява и броят на пациентите в болници - към днешна дата те са 768, при 807 ден по-рано. Без промяна е броят на хората в интензивни отделения - 56 души. За изминалите 24 часа са излекувани 256 души, до общо 9442. Смъртните случаи за денонощието са 14, с което броят на починалите лица, при които е бил установен COVID-19, достига 512.

Украйна премести България в групата страни от т.нар. зелена зона, за които не се изисква да представят отрицателен тест за COVID-19 или да се подлагат на задължителна 14-дневна самоизолация, съобщава Министерството на външните работи. Това е станало с решение на местното здравно министерство от 14 август. Влизащите в Украйна от държава от зелената зона са задължени да имат само застрахователна полица, уточняват от ведомството.

От 21 август пътуващите от България, Румъния и испанските региони Барселона, Жирона и Мадрид ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест при влизането си в Малта. Той трябва да бъде направен до 72 часа преди пристигането им в страната, като трябва да бъде представен още преди да се качат на самолета си за острова. В противен случай пътниците ще трябва да дадат проба на летището в Малта или да останат под домашна изолация, съобщават местните власти.

Кипър актуализира списъка си със страни, чиито граждани могат да пътуват до острова, като остави България сред държавите с повишена опасност. В страната могат да влизат само български граждани с разрешение за постоянно пребиваване, както и кипърски граждани, пристигащи от България. Те трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест от последните 72 часа и да останат 14 дни в самоизолация. Актуализацията е в сила от 20 август.

Гърция се споразумя да получи на части 3 млн. дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 на Оксфордския университет и AstraZeneca, ако тя премине четвърта фаза на клиничното изпитване, която се очаква да приключи през ноември, заяви във вторник министърът на здравеопазването Василис Кикилиас, цитиран от "Катимерини". "Ще започнем със 700 000 дози през декември, които ще бъдат единична или двойна доза, и общо около 3 милиона дози", добави той.

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че пандемията ще бъде влошена заради конкуренцията между държавите за запасяване с ваксини. "Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност. Трябва да предотвратим ваксинния национализъм", каза той.

Представители на авиокомпании и летища искат тестовете за COVID-19, направени до 48 ч. преди пътуването, да са алтернатива на карантините, които задушават търсенето на пътувания, пише Reuters. Работната група под егидата на ООН ще заседава днес, за да преразгледа насоките за международни пътувания в периода на пандемията.

Първа израелска туристическа компания - Aviation Links, ще започне да продава ваканционни пакети в Обединените арабски емирства. Споразумението е първото в туристическата индустрия, след като Израел и ОАЕ обявиха в четвъртък, че ще нормализират дипломатическите отношения и ще създадат нови широки по обхват отношения помежду си. Досега на израелските туристи не беше позволено да влизат в страната от Залива.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Опасен за кого ? Те и тройната Ко си писа иазборни правила и вместо да си изпишат вежди си извадиха очите !!!

    Нередност?
Нов коментар