Вечерни новини: ГЕРБ показа спорен проект за конституция, прокуратурата обяви строежа на Вълка за незаконен

И още: Лукашенко също предлага нова конституция, за да остане на власт, Горанов си регистрира консултантска фирма

   ©  Цветелина Белутова

Двете най-големи събития днес - опитите на Бойко Борисов да осигури оцеляването на сегашния модел на управление и развитието на ситуацията в Беларус, изведнъж си заприличаха. Днес беларуският диктатор Лукашенко заяви, че страната има нужда от нова конституция, в момента се работи активно по проект, а когато той бъде внесен, той може и да се оттегли.

Горе-долу същото каза в петък и българският премиер Бойко Борисов, а днес той изпревари Лукашенко и показа проекта на ГЕРБ за нова конституция. Както се и очакваше, предлаганите промени не включват сериозни реформи, а по-скоро ще направят така, че сегашното състояние на държавата да се запази през следващите десетилетия.

Иначе положението в Беларус засега изглежда по-добре от предишните дни - протестите срещу Лукашенко се случват спокойно, насилието по улиците рязко намаля. През следващите дни се очаква и по-категорична реакция от страна на Европейския съюз.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Най-важното за проекта на ГЕРБ за нова конституция

Какво се случи? ГЕРБ днес направи публичен проекта си за нова конституция

  • Това се случва няколко дни след като премиерът обяви, че с този ход ще търси решение на политическото напрежение и протестите от последния месец.
  • Проектът не беше внесен официално - за това трябват подписите на 120 депутати.
  • Вместо това председателката на парламентарната група на ГЕРБ изпрати чрез деловодството на Народното събрание писмо до останалите депутати, което съдържа проекта.

Защо това е важно? Предложението на ГЕРБ за нова конституция има значение за непосредственото развитие на политическата криза, а ако се стигне и до приемането му - за това как ще изглежда България през следващите десет години.

  • Бойко Борисов се надява, че идеята за Велико народно събрание и нова конституция ще свърши работа в две посоки - ще успокои протестите, които искат промяна и ще лиши Румен Радев от това да назначава служебно правителство.
  • Така изборите отново ще се организират от администрация, изцяло контролирана от ГЕРБ и ДПС.
  • Начинът, по който биха се провели избори за Велико народно събрание - половината от тях мажоритарно, означава, че предимство ще получат най-големите партии като ГЕРБ и ДПС.
  • В същото време новите предложения в проекта за конституция предвиждат намаляване на контрола върху избора за главен прокурор и като цяло никаква съдебна реформа.
  • Приемането им обаче ще направи много по-труден дебата за истински промени и така сегашното състояние в държавата ще се запази още дълги години.

Ще мине ли? Проектът на ГЕРБ има шансове да бъде приет, но все още не е напълно сигурно дали нужният брой гласове е осигурен:

  • За да бъде внесен проектът, са нужни подписите на 120 депутати и това е сравнително лесната част от процедурата.
  • За да бъде одобрено за разглеждане предложението за нова конституция обаче, трябват 160 гласа и това вече ще е по-трудно.
  • Нужните ⅔ от гласовете могат да се съберат, ако проектът бъде подкрепен от абсолютно всички депутати от ДПС и всички независими.
  • При всички положения ще е нужна много активна "борба" за всеки глас.

Има ли смисъл от всичко това? Да, но само за ГЕРБ и ДПС:

  • С този проект те искат да гарантират не просто политическото си оцеляване, но и контрола си върху властта и по-големите парични потоци в България.
  • В момента влизането на нови политически играчи е изключително трудно, тъй като трябва да преодолее контрола върху медийната и съдебната власт.
  • Сегашната политическа криза рязко увеличи шансовете на извънсистемни играчи като "Демократична България" и партията на Слави Трифонов, но промяната в правилата, отново ще им попречи да предизвикат политико-икономическия монопол.
  • Приемане на подобна конституция би означавало запазване на сегашния модел на минимално икономическо развитие за дълги години напред заедно с етикетите "най-бедна" и "най-корумпираната" страна в ЕС.

Властите най-накрая видяха незаконния строеж на хотел в ловно стопанство "Искър"

В рамките на проверка, възложена им от прокуратурата, земеделското министерство и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са констатирали незаконния строеж на хотел в района на държавното ловно стопанство "Искър" в Пасарел. Проверката е извършена по публикацията от началото на август на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев, според когото нерегламентираният строеж на хотелски комплекс е на фирмата "Био майнинг" на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Строителството на двуетажната сграда е извършено без документи, без инвестиционно намерение и без строително разрешително, се казва днес в съобщение на прокуратурата за резултатите от проверката. ДНСК е сезирала кмета на район "Панчарево" да извърши подробна проверка и съответно да издаде необходимите заповеди. Законът предвижда мерки от спиране на строежа и забрана за ползването му до премахването му. Заради незаконното строителство преди две седмици бе прекратен договорът на директора на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Многохилядни протести в Беларус срещу Лукашенко

Стотици хиляди граждани на Беларус излязоха на антиправителствени митинги в цялата страна в неделя. В понеделник започва национална стачна вълна. В нея се включиха и служители от националната телевизия, която сутринта излъчваше само музика с кадри на опустялото студио, а след това бяха изключени и прожекторите. Лидерът на опозицията Светлана Тихановска вече заяви, че е готова да оглави страната до провеждането на нови избори. В понеделник президентът Александър Лукашенко призова за промяна във властовите правомощия в страната и увери, че е готов да "подели" част от властта си след седмица протести с хиляди задържани и двама убити заради резултатите от президентските избори, на които "спечели" 80% гласовете. Пред работници в мински завод Лукашенко обаче обясни, че е готов да допусне измененията само чрез "конституционен процес", не и чрез улични акции.

ФИРМА НА ДЕНЯ

Горанов става консултант

Бившият министър на финансите Владислав Горанов е решил да навлезе в частния бизнес с консултантски услуги, поне ако се съди по предмета на дейност на новоучреденото дружество "Трилема кансълтинг", в което той е едноличен собственик и управител. Решението за учредяване е от 12 август, а уставният капитал от 5 хил. лв. е внесен на следващия ден в Тексимбанк, когато е и вписването на фирмата в Търговския регистър. Седалището на дружеството е на 10 етаж в емблематичния панелен блок 14 в зона Б-5, известен като Китайската стена, който вероятно е най-големият по население в България.

КОРОНА-НОВИНИ

Едва 32 нови случая на коронавирус са отчетени в последните 24 часа. По-ниският брой е обичаен за понеделник, когато се отчитат пробите от неделя - тогава се правят по-малко тестове, защото лабораториите почиват. По-важният факт е обаче, че са отчетени едва 781 PCR-теста - това е най-ниският брой, откакто епидемията започна да расте преди близо два месеца. Не е ясна причината за силно свития брой тестове. Трима души са починали, почти без промяна е броят на настанените в болници - 807 души, като 56 са в интензивни отделения. Добрич и Благоевград остават областите с най-много случаи.

България отчита първата си донякъде по-оптимистична седмица за COVID-19 от два месеца насам, поне според официалната статистика, като потвърдените случаи на заразени са под хиляда - общо 990 при 1507 и 1524 в предходните седмици. С близо 8% по-малко спрямо предишната седмица обаче са и PCR тестовете. След рекорда от 60 починали с коронавирус в началото на август тази седмица броят на жертвите намалява на 50. Рекорд има и на броя отчетени като оздравели - 1443 срещу 1322 и 1090 в предишните седмици.

Деца със заболявания или с по-висока степен на риск ще могат да учат от домовете си, като в зависимост от случаите ще могат или да продължат да са част от реалната класна стая със съучениците си, или да преминат към дистанционна форма на обучение, съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред "Нова тв" тази сутрин. Изключенията ще се правят само въз основа на медицински документи, а не по преценка само на родителите.

Италия затвори всички нощни клубове и дискотеки в страната, включително събитията на открито и плажните клубове, до 7 септември заради увеличаването на заразяванията с коронавирус, особено сред младите хора. Маските също стават задължително от 18 до 6 ч. в районите близо до барове и ресторанти и на местата, където има голяма вероятност за събиране на хора.

Нова Зеландия ще отложи общите избори в страната с четири седмици заради ново разпространение на коронавирус, обяви министър-председателят Джасинда Ардърн. Изборите трябваше да са на 19 септември, но сега ще бъдат преместени за 17 октомври. Нова Зеландия се бори с нови случаи COVID-19 след 102 дни без установени местни инфекции.

Китайската народна банка осигури 100 млрд. долара ликвидност на банките в понеделник и остави без промяна основната лихва, докато икономиката продължава да се възстановява. Централната банка се опитва да осигури достатъчно финансиране за покупката на държавни облигации и кредитиране без финансов риск.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    Борисов спешно да си пусне мустак!

    Като гледам знамената по протестите в Беларус, като нищо може да се наложи Раша да прати войска, която да пази рускоговорящото малцинство от "Гейропа".

    Нередност?
Нов коментар