🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесмен обвини Иван Гешев в търговия с влияние

Пореден скандал за прокурорски рекет и превземане на бизнес излиза наяве след признания на съдружника във фирма "Жоси" Георги Георгиев

Бизнесмен свидетелства, че Иван Гешев му обещал съдействие в конфликта му със съдружник срещу прехвърляне на дял от фирмата на баща му
Бизнесмен свидетелства, че Иван Гешев му обещал съдействие в конфликта му със съдружник срещу прехвърляне на дял от фирмата на баща му
Бизнесмен свидетелства, че Иван Гешев му обещал съдействие в конфликта му със съдружник срещу прехвърляне на дял от фирмата на баща му    ©  Юлия Лазарова
Бизнесмен свидетелства, че Иван Гешев му обещал съдействие в конфликта му със съдружник срещу прехвърляне на дял от фирмата на баща му    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

За нов случай на рекет и превземане на печеливш бизнес с дейното съучастие на прокуратурата - по подобие на казуса "Осемте джуджета", сигнализираха разследващият сайт BIRD.bg и гражданската организация БОЕЦ. Особеното в този казус е, че пострадалият бизнесмен Георги Георгиев - съсобственик на млекопреработвателната фирма "Жоси", свидетелства за активното участие в случая на не кой да е, а на самия Иван Гешев - по това време (2014 г.) прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП).

Бизнесменът твърди, че е потърсил и му е било обещано съдействие от прокуратурата за разрешаването на бизнес конфликт със съдружника му Симеон Присадашки срещу прехвърляне на дял от фирмата на бащата на бъдещия главен прокурор - Стоимен Гешев. Иван Гешев обаче останал недоволен от размера на прехвърления дял и в резултат бизнесменът бил изигран, а дружеството днес е в ликвидация.

Това е краткото описание на ситуацията, която съдържа индикации за подкуп и търговия с влияние, осъществени от настоящия главен прокурор Гешев в предишното му битие. Пред "Капитал" обаче Симеон Присадашки отрича твърденията на бившия си съдружник. Опитите да се свържем с говорителката на главния прокурор Сийка Милева и с пресслужбата на прокуратурата за коментар останаха без успех.

Случката всъщност не е нова, но очевидно развитието на политическите събития създава условия за разплитане на стари казуси. Още през май 2018 г., т.е. преди близо 3 години и половина, бизнесменът Георги Цолов Георгиев - собственик на 50% от капитала на млекопреработвателната фирма "Жоси", участва в пресконференция на БОЕЦ в БТА, на която съобщава, че в резултат на конфликт с бизнес партньора му Симеон Присадашки e станал жертва на схема за кражба на бизнес с участието на институциите. Тогава обаче името на Гешев не се появява. Продължението на историята е разказано в публикация на BIRD от сряда със заглавие "Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да "опраска" съдружника му".

"Производителят на млечни продукти с марката "Жоси" Георги Цолов Георгиев поискал от прокурор Иван Стоименов Гешев съдействие срещу съдружника си. В замяна той прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Но вместо да "опраска" съдружника, Гешев се обърнал срещу Георгиев, който загубил всичко. Смразяващият разказ на Георгиев, който е подал сигнали в МВР и Министерството на правосъдието, намира и документално потвърждение в Търговския регистър", се казва в текста на BIRD.

Според Георгиев историята започва през декември 2013 г., когато той като съсобственик на "Жоси" уличил съдружника си Симеон Присадашки - по това време, а и до момента зам.-председател на Асоциацията на млекопрепработвателите в България, в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. Към онзи момент "Жоси" e една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш. Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в СГП, Георги Георгиев се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и срещу това му предложил дял във фирмата си.

"Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор, пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов", разказва Георгиев преди седмица в предаването на Люба Кулезич "Честно казано" по "Евроком". А пред BIRD допълва фактологията с обясненията, че Иван Гешев се бил видял с прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, за да поиска от нея да започнат следствени действия срещу Присадашки. Русинова обаче била много близка със Симеон Присадашки и отказала да съдейства за "опраскването" му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата. Тогава именно го свързал с адвокат Атанасов, който да придвижи изключването на Присадашки от фирмата и едновременно с това да прехвърли дял от "Жоси" на бащата на Гешев.

Според данните от Търговския регистър на 14 август 2014 г. е постъпило заявление за изключване на съдружника във фирма "Жоси" Симеон Присадашки, а на негово място като съдружник с 2% от капитала на дружеството да влезе Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 г.

Според думите на Георги Георгиев уговорката с Иван Гешев е била за прехвърляне на 20% от фирмата и прехвърлянето на по-малък дял не се понравило на бъдещия главен прокурор, "който отказал да съдейства за отстраняването на Присадашки, а върху Георги Георгиев се изсипали заплахи и заканата, че ако не плати 30 000 лв., той ще бъде репресиран", се казва в публикацията на BIRD. Георгиев твърди, че е платил тази сума в кантората на адв. Атанасов. След това обаче къщата му била запалена, получил предупреждения и заплахи.

През 2015 г. подал сигнал до ГДБОП, където с много подробности описал източване на дружество, сиво счетоводство, документни престъпления и укриване на данъци. Подал сигнал и до други институции, но по думите му те не реагирали адекватно.

Дружеството "Жоси" ООД е обявено в несъстоятелност и момента е в ликвидация.

Потърсен за коментар, Симеон Присадашки заяви пред "Капитал": "Какъв коментар да имам, Георгиев ходил при Гешев, това за мен е лудост. Не е моя работа. Не съм бил свидетел на такива разговори." Според него конфликтът със съдружника му е започнал не през 2013 г., а през юли 2014 г. "Георгиев на два пъти се опитва да ме изключва през лятото на 2014 г., доколкото си спомням първия път името на Гешев не фигурираше в документите", казва Присадашки. По отношение на обвиненията срещу него за сиво счетоводство казва само: "Над 20 проверки има в тази насока от различни институции, няма констатирани нарушения." И коментира: "В този период фирмата е на 15-о място по оборот в сектора с обороти между 8 и 10 млн. лв. Може ли да си в с такъв оборот и да си в сивия сектор, вижте какви данъци сме плащали."

Георги Георгиев е подал сигнал до МВР, по който той неотдавна е бил разпитан, съобщава BIRD. Разпитан е бил и Стоимен Гешев.

В сряда вечерта след публикацията на BIRD Георги Георгиев е подал сигнал и до Министерството на правосъдието.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар