Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

4 - 6.09

Балкански дух. И тази година софийският SoFest е посветен на темата "Балкани", която ще представи чрез симбиоза между различни стилове и изкуства. Как? С вечерни концерти на Белослава, "Балканско трио" и Кирил Хаджиев-Тино, "Пощенска кутия за балкански приказки", тематичен базар с производители от България и Балканите, както и ревю "Традиция и настояще" на студенти от НХА, специалност "Мода". Акцент е дневната детска програма с представления, музикални, занимателни и образователни ателиета за роботика, загадки, научни демонстрации и други през уикенда от 10:00 до 17:00 ч. и вход свободен. В "Кино Кабана".

4 - 6.09

За радост на малки и големи. Илюзионисти, уличен куклен спектакъл, живи статуи, парад с гигантски кукли, въздушно шоу с воали, цирк... Програмата на фестивала за улични изкуства TheatAir започва в петък в 14:30 ч. и ще продължи до вечерните неделни часове в различни места на открито в центъра на Пловдив. Градска градина и Главна улица. Информация на: www.pptheatre.com

4.09

Opera Open в края на лятото. Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ отбелязва своя 20-годишен юбилей с гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути - Витория Йео. Специален гост за "Мадам Бътерфлай" - спектакълът, отличен с награда "Пловдив 2019" за мултимедиен дизайн и сценография, е самата Райна Кабаиванска. Пловдив, Античен театър, 20:30 ч., Билети: 20 - 50 лв. от мрежата на Eventim.

5.09

На границата с класиката. Музикантът Теодосий Спасов, виртуозният маестро на цигулката проф. Марио Хосен, най-популярният европейски бандеонист Клаудиуш Баран и младият пианист Галин Ганчев ще излязат на сцената на ММФ "Варненско лято" в търсене на общ знаменател на различни жанрове, в случая - на джазът с класиката и тангото, или вечните творби на Пиацола, Й. С. Бах, Джанго Райнхард в духа на импровизацията. Варна, ФКЦ, Зала 1; 19:00 ч.

5 - 10.09

По-добрите снимки. Фотографски предизвикателства, срещи, полезни лекции, нови знания в рамките на пет дни на брега. Тазгодишното издание на "Фотоваканция" ще има две основни направления: "Фотография, творчество и забавления" и "Настояще и бъдеще на фотографията като бизнес". В програмата - работилницата на Кирил Станоев работилница "Концептуален портрет", лекция и практическо занимание с Димитри Стефанов и др. Информация, условия и регистрация: https://photovacation.org. Златни пясъци, хотел "Журналист".

7 - 13.09

Палатковият лагер на издателите. Нови книги, премиери на литературни заглавия, припомняне на някои стари класики, срещи с автори и впечатляващи намаления по време на традиционната Алея на книгата в София с участието на десетки български издателства. Булевард "Витоша" от 10:00 до 20:00 ч.

8.09

Прецакани, но не съвсем. Новите гости на Fuckup Nights - глобална поредица от събития, приветстваща поемането на риск и грешките по пътя към растежa, са трима: Христо Христозов, който успява да получи мечтаната от него възможност - да работи като програмен директор на Дома на киното, Богомила Трайкова, позната като Мила Боги в социалните мрежи, която през деня работи в инвестиционен фонд за устойчиво развитие, а вечер започва да изразява себе си и да създава песни, разкази, проекти, и Кирил Николов-Дизела, който е най-успешният български състезател по ориентиране, шампион на редица национални, балкански и европейски състезания. Всички те ще ни разкажат за своите професионални премеждия. В "Кино Кабана", 18:30 ч., билети: 12 - 15 лв.

9.09

Science Night. "Музейко" и Ratio канят на научно парти, но за големи! Темата е (актуално!) "Отрова" - за това какво въобще е отрова и защо неща, отровни за един организъм, може да са напълно безобидни за други ще говорят Ралица Алексова, биолог специалист по цианобактерии, динофлагелати и алги, ботаникът Тодор Каракиев, Емилия Вачева, херпетолог от Националния природонаучен музей към БАН, и Борис Яначков, химик, следващ магистратура във факултета по химия и фармация на СУ. Ще има още демонстрации, работилници и приключенска игра с награди. В "Музейко", билети онлайн: 15 лв. от https://ratio.bg, в деня на събитието: 20 лв.

от 9.09

Анимация в София и Варна. Откриване на 16-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Варненският ФКЦ ще бъде домакин на разнообразни анимационни събития, селекция късометражни филми от Белгия, България, Канада, САЩ, Чехия, Дания, Естония, Франция и др., награждавани на международни кинофестивали творби, както и представяни за първи път пред публиката. Малко по-рано - още от същото: от 1 до 6 септември Национален студентски дом в София ще представи анимационни филми от 97 страни в 10 категории и анимационни работилници.

до 15.09

Още от Кристо. Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на "Фестивал процес" - "Пространство", ще бъдат изложени пред публика. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание "Изкуство Art in Bulgaria". В галерия "Аросита".

до 25.09

Пластиката на времето. Как изглежда керамиката днес, кои са новите техники и стилове? Фестивалът на съвременната българска керамика ще покаже оригинални творби на художници - около 30 български автори от различни поколения и седем керамици от Румъния, създадени през последните три години. Вече традиционно тя акцентира върху специалното участие на някои утвърдени автори, като тази година това са Здравко Манолов и Коста Данев. Галерия "Райко Алексиев".

септември

От древните пещерни рисунки до туитър. Каква е ролята на пропагандата? Въпросът е евъргрийн, но сега, в ерата на социалните мрежи и фалшивите новини, е повече от актуален. Филмът "Пропаганда. Изкуството да се продават лъжи" разкрива преобладаващите средства и методи на пропагандно убеждаване, изследва и анализира настоящия пейзаж и го контекстуализира, хвърляйки поглед към ключови епохи в историята. G8, 4 септември, 19:45 ч, "Одеон", 7 септември, 18:15 ч., Пловдив, Lucky Дом на киното, 9 септември, 21:00 ч., "Дом на киното", 20 септември, 18:30 ч.

до 7.09

Шеста лятна сцена. Софийската опера и балет открива новия си фестивал "Портал на два свята" в късноантичната крепост "Цари Мали град", разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин. Спектаклите в програмата са балетът "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис (3.09), "Кармина Бурана" с хореографията на Фреди Франдзути - директор на Balletto del sud - Лече (4 септември), а в три поредни вечери (5, 6 и 7.09) ще се играе мюзикълът Mamma Mia! с песните на легендарните шведи от ABBA. Билети на касата на Софийската опера, на място и онлайн на operasofia.bg, в мрежите на EasyPay, EpayGo и Eventim.bg. Крепост "Цари Мали град", над с. Белчин.

COVID-19: Светът в опасност.

Филм, създаден от репортерите на полския канал Superwizjer със съдействието на журналисти от няколко страни - дистанционно и в условията на изолация. Показва историите на хора от Китай, Италия, Великобритания, САЩ, Еквадор и Индия, чийто живот се е променил по необичаен начин заради широкото разпространение на заразата. Премиера по Discovery Channel, 5.09 в 00:00 ч.

I'm Thinking of Ending Things.

Режисьор и сценарист на филма е Чарли Кауфман, познат ни с филмите "Да бъдеш Джон Малкович", "Адаптация", "Блясъкът на чистия ум" и др. - заглавия, благодарение на които сме сигурни, че ни очаква нестандартна и интересна нова лента. Историята й е за млада жена, която се бори за оцеляването на връзката си. Тя решава да се запознае с родителите на приятеля си, но след като пристига в усамотената ферма, в която

живеят, научава нови неща не само за него, но преоткрива и себе си. По романа на Йън Рийд. Премиера по Netflix, 4 септември

Отгледани от вълци.

Дългоочакваният сериал, режисиран от Ридли Скот, вече е наличен с първите си три епизода. Главни герои на фантастичния сериал са два андроида. Татко и Майка отглеждат човешки деца на мистериозна новооткрита планета. Докато колонията е напът да бъде разкъсана от религиозни различия, андроидите ще разберат, че да контролираш вярванията на хората е трудна и опасна задача.

Премиера, HBO GO, 4 септември