🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Безработицата расте, ГЕРБ остави Караянчева начело на парламента и хареса доклада на Иван Гешев

И още: КС разреши обжалването на общи устройствени планове; Договорът за нови военни кораби ще бъде подписан до дни, заяви Каракачанов

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два дебата с предизвестен край направиха парламента основен център на внимание в четвъртък. Първо, четиричасовите разисквания на искането на БСП за оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, а после - и нови четири часа изслушване на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата от началото на мандата му. Депутати от БСП и ГЕРБ се сбиха в кулоарите на парламента, което бе единственото изненадващо събитие по въпроса за оставката на Караянчева. Очаквано Цвета Караянчева запазва поста, по думите на съпартиеца си Красимир Ципов - "до края на март следващата година".

Също очаквано мнозинството подкрепи и доклада на Гешев, като любопитно почти всички депутати от ДПС не присъстваха в зала, а гласовете против дойдоха от БСП. За разлика от всички предишни изслушвания на главни прокурори сега БСП зададе ясно адекватни въпроси: за дефектите в работата на прокуратурата и двойния стандарт, за рязко забогатяване на Делян Пеевски, записите на разговори и снимки на премиера Бойко Борисов, разследването срещу Владислав Горанов, политиците в КТБ и др.

Четвъртък е поредният ден с рекорд на новозаразени с COVID-19 - 819 души. На този фон здравният министър заяви, че властите не обсъждат въвеждането на нови мерки, защото разковничето е мотивиране на хората да спазват съществуващите ограничения.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Договорът за нови военни кораби за близо 1 млрд. лв. ще бъде подписан до дни, заяви Каракачанов

Министерството на отбраната ще подпише "до дни" договора за строежа на два нови модулни патрулни кораба, обяви военният министър Красимир Каракачанов. Става дума за мегапроекта за модернизация на военноморските сили на страната, за който парламентът отпусна сумата от 984 млн. лв. с ДДС. За изпълнител беше избрана германската корабостроителница Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, като през последните месеци вървяха активни преговори за подобряване на ценовата оферта и уточняване на схемата за разсрочено плащане.

Расте броят на безработните

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда приближават 10 хил. през седмицата 5-11 октомври, показват последните данни на Агенцията по заетостта. При 8252 запълнени работни места през същия период темпът на растеж на нетната безработица в страната се увеличава. Повишението през последните две седмици вероятно се дължи на освобождаването на сезонните работници от туристическия сектор, тъй като най-значителен ръст на безработните отбелязват черноморските области. Нетно безработицата в страната нараства с малко над 100 хил. души през периода 16 март - 11 октомври според данните на Агенцията по заетостта.

КС отмени забраната за обжалване на общите устройствени планове

С решение от днес Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна забраната за обжалване на общите устройствени планове (ОУП), въведена в Закона за устройството на територията преди десет години. Съдът възприема мотивите в искането на адвокатурата, че ОУП "несъмнено засягат граждани и юридически лица, чиито имоти са включени в тях", макар и да нямат пряко приложение за строителството. КС отмени и дългия срок от 15 години, който сега законът дава на държавата и общините да започнат процедура по принудително отчуждаване на имоти, предвидени за озеленени площи. Този срок е твърде дълъг и създава правна несигурност за собствениците, които през това време търпят редица ограничения, приема КС.

Протестите в Киргизстан доведоха до оставката на президента

Киргизстанският президент Сооронбай Жеенбеков подаде оставка след дни на протести, защото искал да предотврати насилие по улиците при евентуални сблъсъци с полицията, съобщава "Интерфакс". Протести след изборите, спечелени основно от свързани с Жеенбеков партии, бяха последвани от сблъсъци, свалили правителството и довели до извеждането от затвора на политическия му противник Алмазбек Атамбаев. Жеенбеков заяви, че не иска да "остане в историята на Киргизстан като президент, проливал кръв и стрелял по собствените граждани". Вчера парламентът избра Садир Жапаров - също освободен от затвора от протестиращи - за премиер и той поиска оставката на държавния глава. Жеенбеков е третият президент, свален от протести в страната от 2005 г. насам.

Почина бившият вицепремиер проф. Христина Вучева

На 83-годишна възраст почина бившият вицепремиер и финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова - проф. Христина Вучева. Тя участва в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996 г., след това е преподавател по финанси в УНСС, чест гост в медиите заради ярките си анализи на тема публични финанси. "До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление", се посочва в съобщение от семейството. Съболезнования.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Няколко десетки студенти от различни университети протестираха тази сутрин пред централния вход на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Мнозина от тях заявиха, че участват в гражданските протести от самото им начало и са решили, че след близо 100 дни е време да се легитимират активно. Четвъртък е 98-ият ден на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

КОРОНАНОВИНИ

Пореден ден на рекордни от началото на пандемиятаданни. Откритите нови заразени са 819, или с 34 повече от вчера. Те са установени при направени 5898 теста, като 13.89% от проверените са се оказали носители на вируса. В болница са 1380 души, в интензивни отделения - 67 от тях. Излекуваните за денонощие са 350, а починалите за 24 часа са 6. Отново най-много са новите случаи в София-град - 265, Пловдив (95) и Благоевград (53).

Нови мерки не обсъждаме, фокусираме се върху спазването на сегашните мерки, каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на щаба за борба с коронавируса днес. "Ако хората не вярват на мерките сега и не ги спазват, има ли смисъл от нови, които също да не се спазват", допълни той. В бъдеще ще се залага на регионални мерки, подчерта държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такива вече са взети в област Търговище, като се очакват подобни и в Благоевградско.

Общо 172 ученици и 165 учители са с положителни тестове за коронавирус към днешна дата, съобщи днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Под карантина са 4800 души, което прави 0.5% от учениците и учителите, допълни той. Според Вълчев избраният модел в образованието е успешен: "Ако мерките се спазват, имаме всички шансове 97-98% от учебната година да мине присъствено."

До момента 1440 са случаите на заразени медицински служители. От тях 394 са активни. Излекувани са 1030, а починалите са 16, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. На домашно лечение са 327 от тях, а в лечебни заведения са 60. 7 медицински служители са в интензивни отделения.

Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи ново затваряне, ситуацията трябва спешно да бъде овладяна, заяви германският канцлер Меркел след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу коронавируса. От няколко дни и Германия отчита рекорден брой новозаразени. На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, за частните сбирки и намалено работно време на баровете в райони с високи нива на заразяване. Засега няма единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т.нар. рискови зони с по-висока заболеваемост. Тази тема ще се обсъжда след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

Ирландия забрани на всички граждани ходенето на гости по домовете (освен при полагане на грижи за деца, болни и възрастни хора), а в три графства, граничещи със Северна Ирландия, се затварят всички търговски обекти освен магазините за хранителни стоки и аптеките заради по-високите показатели за разпространението на коронавируса през последните две седмици.

Интензивните отделения в Белгия може да изчерпят капацитета си до средата на ноември, ако новите случаи на зараза с коронавируса продължат да растат със същия темп, предупредиха белгийските здравни органи. През последните седмици всички показатели за разпространението на вируса се влошиха. Към днешния ден в белгийските болници са 1621 пациенти. "Ако това увеличение продължи, до средата на ноември ще сме достигнали максималния си капацитет от 2000 легла", каза говорителят на белгийския щаб за борба с коронавируса.

Чехия регистрира през последното денонощие рекорд от 9544 нови заразени с коронавирус - максимален дневен ръст досега, съобщи днес здравното министерство. С това общият брой на инфектираните в страната с население 10.7 милиона души от началото на пандемията достига 139 290.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Руският "Союз" достигна орбиталната станция рекордно бързо

Руският космически кораб "Союз" с американски астронавт и двама руски космонавти на борда успешно достигна до Международната космическа станция (МКС) за рекордно време, след като излетя от космодрума "Байконур" в Казахстан в сряда. На борда на капсулата бяха Кейт Рубинс, микробиолог, която през 2016 г. стана първият човек, секвенирал ДНК в Космоса, и руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков. Мисията е последният планиран руски полет с американски член на екипажа, отбелязващ края на дългата зависимост на НАСА от руските капсули след успеха на SpaceX.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко е нараснала китайската икономика през третото тримесечие

Китай ще обяви данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие късно в неделя. Очакванията са те да потвърдят продължаващото възстановяване на втората по големина икономика. Предвижданията са БВП да е нараснал с 5.2% на годишна база и с 3.2% на тримесечна. През седмицата МВФ удвои прогнозата си за китайската икономика и сега очаква тя да нарасне с 1.8% през тази година.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Вчера депутатите от управляващата коалиция са приели прoмeни в Зaкoнa зa извънрeднoтo пoлoжeниe. Прoмянaтa зacягa кoнкрeтнa рaзпoрeдбa, oпиcвaщa ocoбeнитe прaвoмoщия нa oргaнитe, кoитo упрaвлявaт cрeдcтвa oт eврoпeйcкитe cтруктурни и инвecтициoнни фoндoвe пo врeмe нa извънрeднoтo пoлoжeниe. Разпоредбата е приета чрез финалните текстове на преходните и заключителните разпоредби на Закона за патентите и регистрацията на полезните модели:
    https://segabg.com/hot/category-bulgaria/gerb-promeni-zakona-za-izvunrednoto-polozhenie-bez-obyasneniya

    Нередност?
  • 2
    043 avatar :-|
    043

    Дебелия стана приватизатор след наследените кражби от свинятя майка, Ирена. И индулгенцията дадаена от глав. прокурора с обратни наклонности, Велчев. По същия начин, като свинята майка, Прокопи се прероди от журналист в приватизатор. По същия начин, другата свиня от Крушовица стана приватизатор. Обаче на продажниците от кръга Капитал само Гешев им е виновен за Дебелия. Всички сте едни и същи свини! Да живее Гешев!

    Нередност?
Нов коментар