🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата разпореди разпит на журналист от в. "Сега" по жалба на гард на Доган

Мартин Георгиев трябвало да пише обяснение защо е правил справка в Имотния регистър заради един от служителите на НСО от екшъна в "Росенец"

Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени    ©  Иво Мирчев
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени    ©  Иво Мирчев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Прокурорът от Софийска районна прокуратура Мария Бакалска е разпоредила на полицай от столичното 6-о полицейско управление да вземе обяснения от журналиста от в. "Сега" Мартин Георгиев. Повод за проверката е сигнал от служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет през юли в схватка със съпредседателя на "Демократична България" край летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След като видеото от акостирането на Иванов и заместника му Иво Мирчев на брега стигна до милиони зрители, Гаджев, който беше заснет как хвърля българското знаме, подал сигнал до прокуратурата, в който твърди, че получава заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук била публикувана и снимка от справка от Имотния регистър по неговата персонална партида. Софийската районна прокуратура разпорежда на МВР да установи кой е правил справки за Гаджев в регистъра и да го призове за снемане на обяснения и в случай че има отношение към заплахите - да го предупреди по закона за МВР.

Така с призовка за столичното 6-о Районно полицейско управление се озовал журналистът от в." Сега" Мартин Георгиев. Пред "Капитал" той обясни, че след като имената на гардовете на Доган са станали публично достояние, той действително е направил справка в регистъра. Мартин Георгиев обясни, че полицаят се е държал коректно с него, като му е споделил, че становището му е, че не е трябвало да бъде викан, защото на практика всеки има достъп до регистъра. "Не приемам случилото се като заплаха, а по-скоро като престараване от страна на прокуратурата, която очевидно в някои случаи е по-старателна от други", коментира Мартин Георгиев, припомняйки, че миналата седмица Военната прокуратура в Сливен отказа да образува разследване срещу служителите на НСО.

През септември Мартин Георгиев беше извикан да даде обяснение в СДВР, след като беше изпратил журналистическо запитване във връзка с появилите се снимки в социалните медии на полицаи, охраняващи протестите, върху чиито униформи имаше различни нашивки и стикери, както и полицай, въоръжен с бокс. Новината предизвика международна реакция, но все още не е публично коментирана от ръководството на МВР.

През последните месеци отношение на властите към медиите на няколко пъти ставаше причина за реакция на международните наблюдатели. Така например журналистът Димитър Кенаров беше задържан и бит от полицията в нощта на 2 срещу 3 септември. Преди две седмици телевизия "Евроком" се оплака, че по проверка, разпоредена от прокуратурата, се събира информация за рекламодателите ѝ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 7

    Пак манипулирате и правите внушения срещу Прокуратурата :(. Всеки български гражданин, който си смята, че е станал жертва на престъпление, станал е свидетел или разбрал за такова може да подаде сигнал към Прокуратурата. В последните два случая дори по закон гражданинът е длъжен да информират прокуратурата или полицията. В случаят в статията този бодигард се е засегнал от това, че някой прави справки за негвото имотно състояние и ги изнася в публичното пространство и е подал жалба. Задължението на всеки прокурор според Конституцията на България при получена жалба или сигнал е да бъде разгледана и да прецени дали са налице данни за извършено престъпление. От тук има 3 случая:
    1. Ако данните за извършено престъпление са достатъчно да образува досъдебно производство.
    2. Ако данните в жалбата или сигнала сочат престъпление, но не са достатъчно, да изпрати Вашия сигнал или жалба на органите на МВР или на друг специализиран орган за извършване на предварителна проверка. (тук попада и случаят с бодигарда, който сте описали) .
    3. Ако в жалбата или сигнала не се съдържат данни за престъпление или проверката не установи такива, прокурорът даоткаже образуване на досъдебно производство, за което ще Ви уведоми. При отказа може да се обжалва.
    Свързването на Прокуратурата с някакъв охранител от НСО, който пазил лятните сараи на Доган е внушение как Прокуратурата упражнява натиск и сплашване върху накакъв си Мартин Георгиев. Само до това и е на Прокуратурата, а като знам и как долюбва НСО.

    Нередност?
  • 3
    egn05487920 avatar :-|
    egn05487920
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    Прав сте! Но има и едно допълнение....... а именно, че Прокоратурата по някои сигнали е доста бързо действаща, а по други е съмнително разсеяна във времето. Това е генералният проблем! И би било добре, ако е възможно, да се направи един анализ как при различните сигнали реагира Прокуратурата. Хубав ден на всички!

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    До коментар [#3] от "egn05487920":

    В случая мога да се обзаложа, че прокурорът е действал съобразно ежедневната си натовареност без нито да бърза или бави нещата. Разгледал е сигнала и го е изпратил към МВР, където вече не се знае дори кой ще поеме случая. Дори от само заглавие на статията ясно се вижда, че е статия с единствената цел внушение:
    1. Прокуратурата е свързана и работи за Доган
    2. Прокуратурата упражнява натиск и сплашване на журналисти

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    До коментар [#4] от "scuby":
    Прокуратура в полза на мутрите, а за редовния човек и журналист в случая репресия по милицонерски? Прокуратура с главно П ли се пише, ако Гешев я оглавява? Нарушител на закона и мутра ли е той?

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    До коментар [#4] от "scuby":

    И да сте служител на държавна хранилка, не ви ли тревожи никак, че сме на 111то място по медийна свобода. Защото това горе не помага особено...

    Нередност?
Нов коментар