🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Договор за 1000 лв. на "Хидрострой" бил причина за незаконните багери в река Вит

Басейнова дирекция се сети да глоби строителите в петък, въпреки че в продължение на дни твърдеше, че е уведомена за действията им

В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като формално ведомствата уточниха, че има договор за почистването му. Притесненията на риболовен клуб "Балканка" са, че се изземва баластра от коритото за строежа на магистрала "Хемус"
В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като формално ведомствата уточниха, че има договор за почистването му. Притесненията на риболовен клуб "Балканка" са, че се изземва баластра от коритото за строежа на магистрала "Хемус"
В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като формално ведомствата уточниха, че има договор за почистването му. Притесненията на риболовен клуб "Балканка" са, че се изземва баластра от коритото за строежа на магистрала "Хемус"    ©  Риболовен клуб Балканка
В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като формално ведомствата уточниха, че има договор за почистването му. Притесненията на риболовен клуб "Балканка" са, че се изземва баластра от коритото за строежа на магистрала "Хемус"    ©  Риболовен клуб Балканка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Областната администрация на Ловеч е сключила договор за почистване на 6 км от река Вит до "Хемус" със строителната фирма "Хидрострой". Това потвърди пред "Капитал" акционерът в компанията Велико Желев по-рано тази седмица. От Областна администрация - Ловеч, уточниха, че стойността на договора е 1150 лв.

В петък Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР) връчи акт за установяване на административно нарушение на "Хидрострой". Не е ясно защо са нямали представа за почистването при подадените сигнали между 14 и 17 ноември, след като уведомление от Областна администрация - Ловеч, е изпратено на 13 ноември до тях.

Стойността на договора за почистване на 6 км от реката изглежда нереално ниска. За сравнение - поръчка на община Павликени за почистването на 2.5 км от река Михалска е с прогнозна стойност близо 230 хил. лв. Тази скандална разлика в цените в комбинация с факта, че Басейнова дирекция не спомена, че е уведомена за договора, в продължение на дни навява на мисълта, че той е сключен набързо, за да прикрие нередности.

Няколко пъти риболовен клуб "Балканка" видя строителни машини - камиони и багери, в коритото на р. Вит и подаде сигнал, че до него се изнася баластра за близкия строеж на магистрала "Хемус". От клуба уведомяваха ресорните ведомства, но без особен резултат.

Трасето на магистралата се изгражда край с. Торос от държавната компания "Автомагистрали".

Бързата работа - скандал за майстора

Областна администрация - Ловеч, сключва договор за почистване речното корито на река Вит в участък от 87+800 до 103+150, включително пътните възли "Боаза" и "Дерманци". Според официалното изявление договорът е сключен на 28 октомври съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци в извънурбанизираните територии на област Ловеч за 2019 г. Ведомството отказа да предостави програмата за реките, а тя не е и публикувана никъде, като уточни, че може да се поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Тъй като стойността на договора е малка - само 1150 лв., възложителят не е длъжен да провежда търг според Закона за обществени поръчки, пояснява в свои отговори до "Капитал" областният управител Ваня Събчева.

Велико Желев уточни пред "Капитал", че са сключили договор с областната администрация, тъй като машините им така или иначе са били близо до въпросния участък от реката, защото до миналия месец работеха по отсечката Ябланица - Боаза на магистрала "Хемус", която беше открита преди изборите.

Във видеото на риболовен клуб "Балканка" се вижда, че един от камионите е на фирма "Мони-07". Желев потвърди, че те са били техен подизпълнител по строителството на магистралата и са действали и в реката. "Колегите са избързали, преди да се извадят всички необходими документи", каза той пред "Капитал", като уточни, че са искали да използват факта, че няма вода в реката. Те обаче по думите на Желев са действали, преди да им разрешат.

Остават още въпроси

Странното в случая е, че БДДР не са споменали, че са били уведомени за това почистване още миналия уикенд, когато "Балканка" подаде сигнал и bTV и БНР отправиха въпроси към тях. "На 14 ноември дойдоха да проверяват и не ни казаха, че има такова нещо. На 15 пък не видяха нарушение и още не знаеха, че има почистване", казва Димитър Куманов от риболовния клуб пред "Капитал". Наистина в отговор до БНР от екоминистерството обясниха, че "не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция". На 8 ноември пък от същото ведомство бяха открили изземване на баластра от коритото.

Чак на 18 ноември в късния следобед от дирекцията се "досетиха", че има почистване и областната администрация ги е уведомила.

Другото противоречие е с изказването на служителя от "Автомагистрали" Калин Борисов, докато даваше отчет на премиера Бойко Борисов във вторник. Той потвърди, че някой е копал в реката (без разрешение), както и че причината е строежа на бъдещ мост. "Моят коментар по този въпрос като строителен инженер е, че не е необходимо да изореш 2 км река, за да построиш мост върху нея. Огромни мостове се строят, без изобщо да се влиза в коритото на реката", казва Димитър Куманов.

При въпросния участък на реката в събота ще се проведе "гражданско събиране". Димитър Куманов обясни, че нямат право за протест, тъй като община Тетевен се е допитала до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за становище. Оттам обаче са отказали разрешение, защото блокирането на пътища от републиканската пътна мрежа е забранено. Куманов заяви пред "Капитал", че не са имали намерение да блокират пътя изобщо, а ще демонстрират недоволството си при автобусните спирки до моста.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 10

    Баце ви, майката им разгони на реките с тея магистрали.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 9

    Капитал, направете един live ticker и да си проверяваме в реално време какво лъжат през 2 часа. За 1 минута работа имате от гугъл цените на изкопните услуги - 400 лева/самосвал. Те щели да копаят 6 километра от на цената на 3 самосвала. И остават неотговорени въпросите, къде ще складират толкова изкопен материал и защо не са минали процедурата, нужна за такъв тип дейности, когато реката е в Натура 2000

    Нередност?
  • 3
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 1

    Велико Лъжев ..... явно забърсва нечий гръб. Или пък неговия забърсват. Де го е Главния П...рокурор да се намеси?

    Нередност?
Нов коментар