Над 770 хил. души са избрали машинното гласуване

Ако се изолира само машинният вот, партията на Слави Трифонов печели убедително, а ДПС изпада въобще

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Машинното гласуване беше голямото нововъведение на тези избори - 9600 машини бяха разпределени в 9397 секции от общо почти 13 хил. отворени секции заедно с тези в чужбина.

Още преди да бъдат използвани беше обяснено надълго и нашироко защо гласуването с тях ще е проблемно. В изборния ден във Велико Търново се оказа, че има машинна грешка, която пренарежда преференции, заради което машинният вот беше прекратен. Накрая част от машинно преброените гласове трябваше да бъдат броени отново, което забави работата на комисиите.

И все пак в крайна сметка над 770 хил. български граждани избраха да подадат гласа си по този начин. Това сочат окончателните данни от изборите, анализирани от "Капитал". Ето как би изглеждало класирането на партиите, като се вземе предвид само машинният вот:

Според Института за развитие на публичната среда най-висок е неговият дял в София-град, където около 40% от избирателите са гласували така. На последно място по използване на машините са избирателите в районите Кърджали (9.6%), Търговище (15%) и Разград и Силистра (с по 16%). Ако пък се смята колко процента от гласовете за самата партия са машинни, то "Демократична България" е начело с 47%, следвана от "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".

Тук трябва да се вземат предвид няколко фактора:

Първо, гласовете от чужбина. Там няма машини, следователно това разпределение не отразява по никакъв начин съотношенията от гласуването зад граница.

Второ, трудно е да се правят обобщения за целите изборни резултати на основата на тази статистика, но тя може да служи за илюстрация коя партия доколко е била облагодетелствана от наличието на машинен вот и чии избиратели са били по-мотивирани или способни да ползват такъв.

И трето - ДПС. Движението е явният липсващ в горната графика - дори двете партии, останали под 4-процентната бариера - ВМРО и БНО (Васил Божков), имат повече гласове от него през машини. За това вероятно има много обяснения, но очевидното е, че на много места, където ДПС се представя силно, като Кърждали и селата, избирателите масово са ползвали хартиен вот. Гласовете от Турция също не са машинни.

Това обаче прави още по-странно наличието на няколко секции, в които гласовете за движението са над 90% от всички и в които почти всички гласове са подадени машинно. Такива са секцията в село Зорница, Хасковско, където ДПС печели с 96% и всички 168 гласа за него са подадени с машина. Село Рупча, Бургаско, и Пашинци, Кърджали, също са в тази графа, но само Зорница е мястото на картата на България, където 100% от гласуването е станало машинно.

Пред haskovo.info от избирателната комисия са обяснили, че никой не е упражнявал натиск над хората и понеже са видели, че в урната за хартиени бюлетини няма нито една, не са искали "да останат по-назад". И въпреки че "всички работят с "телефони и банкомати", на някои от избирателите се е наложило да им се показва как да изберат съответното квадратче.