Мрежата от доброволци, която спаси изборите

Десетки хиляди хора от страната и чужбина се включиха да следят за честността на тези избори. Това е промяна с потенциал да промени целия изборен процес

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Десетки хиляди хора от страната и чужбина се включиха да следят за честността на тези избори.
  • Те бяха както привърженици на трите протестни партии, така и независими.
  • Ако тази промяна се окаже устойчива, тя има потенциал да направи много по-добър и прозрачен целия изборен процес.

Трийсет лева разходи и 18 часа. Толкова е дарил от себе си на изборите 38-годишният Мартин Кадинов, който е прекарал изборния ден в Ботевград, където е бил независим наблюдател. Това е първият му сблъсък отблизо с изборния процес извън пускането на бюлетина в урна и казва, че определено би го повторил. Кадинов е само един от десетките хиляди доброволци, които дариха пари, усилия и най-вече време, за да подсигурят честността и прозрачността на изборния процес.

Тези българи - в страната и чужбина, следяха броенето на бюлетините, внимаваха за грешки, сканираха протоколите, качваха ги онлайн, брояха паралелно и сигнализираха за нередности. Тази човешка мрежа беше и подкрепяна технологично: най-видимо беше приложението "Ти броиш", но имаше и организации като Data for good и Антикорупционния фонд, които следяха резултатите и ползваха базите данни, за да индикират места, където вотът е в опасност. Тази мрежа, възникнала сякаш от нищото, обединяваща привърженици на различни партии и обхванала голяма част от страната, беше най-недвусмислено позитивното нещо, родено от тези избори.

Първо, защото досега наблюдението на изборите се правеше предимно от международни мисии, неправителствени организации и платени партийни групи. Това беше първият път, когато хората потърсиха партиите, за да разберат как да се включат, а не обратното.

И второ, защото докато този парламент продължава да се лута между правителство и предсрочни избори и утре може и да го няма, тази мрежа ще бъде там. Веднъж създадена, надеждата е тя да продължи да помага и коригира най-мащабното организационно усилие на държавата, каквото са изборите. А партиите ще носят много повече отговорност, ако пропилеят и разочароват този човешки капитал. "Капитал" разговаря с хора, участвали в процеса, както и с онези, които го подпомагаха.

Граждански данък

Най-важното звено в тази мрежа беше платформата "Ти броиш". Тя успя да даде прост и бърз вариант мнозина да се включат доброволно в изборите - нещо, което е много важно за хора, свикнали на мигновена комуникация и лесни софтуерни решения. Ивайло Мирчев от "Демократична България", който е един от създателите на платформата, казва, че идеята е била да събудят у хората усещането за граждански дълг и отговорност. Платформата беше проста - регистрираш се, получаваш обаждане с въпрос в коя секция искаш или можеш да отидеш, след което има и разпределение по секция, плюс документи, които да носиш с теб. По данни на платформата в нея са участвали близо 11 500 застъпници и защитници на вота, наблюдатели и членове на СИК. Около 7000 души са били застъпници на терен, а 750 са броили и обработвали протоколите в изборната нощ.

Цялата инициатива е задвижвана изцяло от доброволен труд. Единствените разходи, които е направила "Демократична България", е да осигури защитни маски на застъпниците. Според Ивайло Мирчев има цяло едно ново поколение, голяма част от тях живели или учили в чужбина, които се връщат и виждат какво се е случило в страната им и то е извън границите, които те могат да приемат.

Има едно поколение, на което му е писнало на всички избори да ни правят на луди и да се купуват между 350-500 хиляди гласа. И когато отправихме този призив за гарантиране на честността на изборите, неслучайно голяма част от тези хора се отзоваха, защото искат да дадат своя граждански данък, за да се случват нещата по-добре в страната.

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Създател на "Ти броиш"

Той е сигурен, че стотиците разкази на доброволците, които плъзнаха из социалните мрежи, ще вдъхновят още повече хора да се явят като наблюдатели на следващите избори.

Напълно покрити с наблюдатели са София и големите областни градове (Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Русе), което според Мирчев е отчасти обяснението за успеха на "Демократична България". Средната възраст на застъпниците е под 40 години. В самия изборен ден предимно през приложението, но и по телефона, са подадени около 2200 сигнала за нарушения. Сигналите са обработени и предадени на РИК и СИК. Ивайло Мирчев казва, че от това традиционно не произхождат кой знае какви последствия в България. Най-много съдът да постанови да се преброи наново някой чувал с бюлетини. Но важното според него е, че това дава допълнителна прозрачност на целия процес и повече хора имат информация за типа злоупотреби, които се случват по време на избори.

Друго важно постижение е, че в "Ти броиш" са се включили и представители на други партии, които са ангажирали своите застъпници да снимат и качват протоколи в приложението. Макар резултатът в предадени протоколи в края на изборния ден да е бил по-нисък от очакваното, за Ивайло Мирчев това е била важна стъпка в изграждането на надпартийна система за честни и прозрачни избори. Теодора Александрова, която е била застъпник на коалицията "Изправи се! Мутри вън" във Франкфурт, казва че е използвала "Ти броиш", за да качи протокола.

По данни на пресцентъра на "Изправи се! Мутри вън" в кампанията им са се включили близо 10 000 доброволци. Те са изпълнявали различни роли - от раздаване на листовки, пред поддържането на профилите им в социалните мрежи до наблюдение и обработване на сигнали в изборния ден.

От "Има такъв народ" не са коментирали темата с това колко доброволци са имали, но преди изборите зам.-председателят ѝ Тошко Йорданов беше заявил, че ще се стремят да достигнат поне 12 хиляди.

Какво сега?

"Ти броиш" вече беше качена онлайн с отворения си код, за да е достъпна за всички. Мирчев си представя инициативата да се развива така и занапред. "Ние ще участваме активно с технически екипи, организационно и т.н., но искаме тя да спечели доверието и на останалите партии. Да има независим одит на системата и на следващите избори, когато и да са те, да сме в още по-добра форма", казва той. Платформата не е идеална - имаше технически проблеми, а самият Мирчев казва, че има какво да подобрят и в организацията, тъй като е наистина мащабно усилие да работиш с различен тип хора в различна среда, да ги обучиш добре и те да действат като един екип на терен.

Изборният процес в България е една хамалогия с хартия, подписи и печати и няма работеща електронна алтернатива - нещо, което ще се променя според заявките на партиите в парламента. Така ще бъдат все по-полезни инициативи като тази на Антикорупционния фонд, който направи карти с рисковите райони и секции, за да се внимава за купения вот. Никола Тулечки, преподавател по "Семантични технологии" в НБУ и един от основателите на Data for good, казва, че това ще продължава да е процес, при който големите бази данни се ползват в полза на гражданското общество.

И, разбира се, хората. Ще бъде важно дали на следващия вот, независимо кога е, мобилизацията ще е същата (имаше места, които не бях покрити достатъчно този път - например Кърджали). И дали доброволците ще минат от партийна към гражданска принадлежност. Ива Мечкунова, която например е била и застъпник на "Да, България", и независим наблюдател, предпочита второто. "Законът почти не прави разлика между двете. Когато интересът ти е партията, има малък риск да се изкушиш да премълчиш нарушение, което би могло да бъде в полза на твоята група. Наблюдателите нямат тази привилегия. Техният интерес е процесът да се случва законосъобразно и прозрачно независимо от крайния резултат. На мен това ми е важно."

Мобилизация зад граница

Важно усилие беше направено и българите в чужбина да се активизират въпреки пречките

В разгара на пандемията, при силни ограничения в редица държави и лоша организация, която ги принуди да чакат с часове на опашки, на 4 април гласуваха около 171 хиляди българи зад граница. Това е с около 50 хиляди повече в сравнение с 2017 г. Бяха разкрити и рекорден брой секции в чужбина - 473, след като хората подадоха двойно повече заявления спрямо предишните парламентарни избори. Много висока избирателна активност отчетоха българите в САЩ. Тъй като вече е извън ЕС, във Великобритания имаше 50 секции по-малко от преди. Въпреки това тя е на второ място сред европейските страни по брой гласували (32 хиляди души).

Тази огромна мотивация на българите в чужбина да упражнят правото си на вот и, както се видя от резултатите, да накажат управляващите, е задвижвана от много фактори (на изборите тази година ГЕРБ имаше почти наполовина по-малко гласове в сравнение с предишните избори - бел. ред.). Част от нея е заради целенасочени партийни послания в социалните мрежи - постовете на партии и политици, свързани с правата на българите в чужбина да гласуват, се радват на най-висока популярност и ангажираност от потребителите на Facebook и Instagram.

Но това, което изигра ключова роля, е инициативата "Имаш право на България". Тя е по идея на Ваня Божилова-Креймър, която живее в Чикаго, и Станислав Русев, който живее в Лос Анджелис. Те се свързват с българската рекламна агенция The Smarts с молбата да им направят постери, които да разлепят по местата, на които се събира българската диаспора и с които да насърчат хората да гласуват на изборите.

Агенцията доразвива идеята с видеоклип и сайт, от който българите могат да свалят визиите, да ги разпечатват и разпространяват в своите населени места или да ги популяризират в социалните мрежи. На сайта също така има информация за всички избирателни секции, разкрити извън България.



Радослав Бимбалов, управляващ директор на The Smarts, разказа пред "Капитал", че кампанията достига до 250 града по целия свят и има страхотен отзвук в общностите. Организационните комитети, създадени за разкриването на избирателни секции, също се включват активно да разпространяват посланието и то е споделяно много в общностните групи на българи по света в социалните мрежи.

Цялата инициатива е изцяло доброволческа и реализирана с дарения - от труда на агенцията, през изработката на сайта, музиката и кадрите, използвани във видеоклипа до разпространението й в социалните мрежи.

"Първото и най-важното преди следващите избори е да се промени Изборният кодекс и да се отмени тази престъпна забрана да има максимум 35 секции в държави извън ЕС, защото тя не лежи на никакви основателни причини", казва Бимбалов и добавя, че ако този тип проблеми бъдат решени, ще се обезсмисли и другата широка теза на пропагандата - че вотът от чужбина е маловажен и не влияе съществено на резултатите от изборите. "Българите, които отидоха да гласуват зад граница, отправиха много звучен шамар на статуквото. Там вотът трудно се контролира и манипулира и затова според мен ще продължават да им пречат да гласуват. Така че ние, инициаторите на кампанията, ще продължим да говорим за масово гласуване на българите зад граница", заявява Бимбалов.

Те наблюдаваха изборите. Ето защо участваха и какво научиха:

"Ако има армия от хора, които са готови да гръмнат един ден, за да има честни избори, тежестта на платения вот ще намалее."

"Гласувам редовно, участвал съм във всички избори, но никога не съм бил част от процеса на проверка, на броене", разказва Д. Калайджиев. Той неведнъж е имал съмнение в честността на изборите или е бил озадачен от резултатите и този път е искал да види с очите си как се правят избори, какво се случва, след като бюлетините са пуснати и секциите затворят.

Калайджиев пътува до село Гниляне, в 25-и МИР в София, в късния неделен следобед и по думите му в неговата секция изборният процес приключва спокойно, спретнато и без конфликти. Помогнало е и това, че този път е имало лесен и прост начин да участва през приложението "Ти броиш". Въпреки че има някои забележки към организацията, Калайджиев казва, че му е било ясно какво се иска от него в изборния ден и се е чувствал информиран за правата и ролята си в изборния процес. Задачата му е била да следи процеса в секцията, да вземе копие от протокола, да го заснеме и качи в апликацията.

Казва, че би участвал пак на избори, но смята, че е важно този ентусиазъм на доброволчеството да се разпръсне в цялата страна. В неговата секция има още няколко застъпници на политически партии, с които дори си партнират по време на броенето, но му прави впечатление, че някои от тях са там само за да си заработят надницата, без да участват активно в процеса. "Mисля, че за всяка партия е важно да организира хора, които мислят и правят нещо за нея. Ще спечели тяхното добро отношение, като ги направи съпричастни и ги въвлече в процеса", казва той.

"Бях единственият чужд елемент там"

Димитър Димитров е следил процеса в село Владо Тричков, община Своге. "Основната ми мотивация е свързана с това, че по закон в комисиите присъстват само представители на парламентарно представените партии и коалиции." Към това той добавя и очакването си, че на тези избори ще има манипулации заради желанието на управляващата коалиция да остане на власт на всяка цена. Димитров казва, че в неговата секция хората са гласували нормално, а комисията е спазвала изискванията. Но накрая забелязва нещо, което среща за първи път (преди това е бил наблюдател и на местните избори в София - бел.авт.) Една и съща преференция 114 се повтаря в гласовете за различни партии. Струва му се съмнително, че през нея може да се отчита колко гласа са били спазарени и подава сигнал през платформата "Ти броиш". "Аз бях единственият чужд елемент там и единственият доброволец, добавя Димитров. Другите застъпници и наблюдатели коментираха, че ще получат заплащане срещу протоколите, които трябва да представят."

"Видях хората зад процентите, пикселите в голямата картина"



Мартин Кадинов се включва за първи път като наблюдател на избори и би го направил пак, защото смята, че е било много ценно изживяване. Пада му се да наблюдава в избирателната секция в клуба на пенсионера в Ботевград. Според него организацията е била добра, а хората в комисията са били добронамерени и усърдно работещи хора. Изборният ден е протекъл при 57% избирателна активност.

"Отделих 30 лева разходи за гориво и храна и 18 часа от времето си и за мен беше привилегия и възможност да бъда част от изборния процес. Да се уверя, че в тази секция, в която аз бях, всичко е наред", разказва Кадинов и допълва: "Преминаването от първо лице единствено число в изборния процес ми помогна да разбера обществото ни и себе си по-добре".

Преди да стигне дотук, той преминава през дълъг път и процес на разочарования, който започва по време на протестите през 2013 г. срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава осъзнава, че до крайната цел има още много точки и че трябва да опитва в диалог да убеждава хората, че има смисъл да гласуват.

"Гледаме едни числа и проценти по медиите и всичко е много абстрактно. А то е много човешко и много истинско. Седейки там цял ден, аз видях сто и петдесет живи човека със собствен мироглед, всеки със своите обстоятелства, които дойдоха да упражнят правото си на вот. Дали ще е за едни или за други партии, всеки един от тези хора е отишъл да гласува за по-добро бъдеще за себе си и за близките си. И това провокира много размисли и емоции у мен. Защото видях част от хората. Видях пикселите в една голяма картина, в един дехуманизиран, краен продукт."

Кадинов наблюдава в собствения си балон една нездравословна по думите му суета - че само хората в София разбират нещата, а "селяните" винаги им объркват сметките. Това е нещо, с което той опитва да се бори в приятелското си обкръжение, защото намира делението за опасно и притеснително. "Когато говориш на база личен опит, разговорът се променя и ти дава допълнителен инструментариум да убеждаваш другите", смята той.

"Изборите не са опорочени, колкото и да ни убеждават в това"



Ива Мечкунова е ветеран в наблюдаването на изборите като гражданин и участва от 2014 г. Част е от мрежата на Института за развитие на публичната среда и на тези избори е наблюдател в една от секциите "с аномалии" в родния си град Русе. В опита си като наблюдател е ставала свидетел и на откровени престъпления - например на човек, който влиза с тесте лични карти в единствената секция на село в Русенско. А при опита си да сигнализира, разбира, че СИК и местната полиция работят в съглашателство да прикриват това. Затова казва, че вече е трудно нещо да я шокира по избори.

Първоначално се включва в изборите заради искрения си интерес как работи процесът, но с времето важното за нея става друго - да започне да споделя опита си, че изборите невинаги са манипулирани.

"От репортажите оставаме с впечатление, че гласове се купуват под път и над път; че всички членове на СИК са корумпирани и не могат да смятат. И докато тези критики са състоятелни, защото са базирани на конкретни казуси, те не изчерпват целия мащаб на изборната система. Не влизат в необходимата дълбочина и контекст, за да разкрият как всъщност си взаимодействат всички тези процеси и участниците в тях. А когато въз основа на тази изкривена картина се включи и политическото говорене, започва един бавен корозивен процес на сриване на доверието в един от най-важните инструменти в демократичните държави, към които България се числи", разказва Ива Мечкунова.

"Изборите не са опорочени, колкото и някои политици да се опитват да ни убеждават в това. Проблеми, разбира се, има. Те са много и разнородни. Само активното ни участие като граждани може да ни помогне да ги разберем по-добре и да знаем как адекватно да им противодействаме."

Добавя, че това не означава, че смята, че няма сериозни проблеми с изборите. Но е на мнение, че те няма да се решат само с поставянето на външни за средата наблюдатели или застъпници. "Такъв проблем (с контролирания вот - бел.авт.) е системен и изключително свързан с партиите, които търсят контрол. На определени места той дори не се идентифицира като проблем от самите хора, които живеят там. Това е тяхната реалност и те не познават друга, докато няма кой да им я покаже по някакъв човешки начин", категорична е Мечкунова.

"Искам да съм полезен на хората около мен"



Емануил и Нора са едни от най-активните доброволци на "Изправи се! Мутри вън!". Двамата студенти следват Мая Манолова още като омбудсман, а после и в кампанията й за кмет на София.

Емануил учи история в Софийския университет и иска да стане учител. Нора учи право в УНСС и трупа опит в юридическия екип на формацията, обработва жалби и сигнали от граждани.

По време на кампанията двамата подготвят документите за застъпниците и поддържат комуникацията с всички наблюдатели. А в изборната неделя са в офиса на партията и приемат сигнали за нарушения от граждани и защитници по телефон и имейл. Те започват да валят още в сутрешните часове, когато секциите не са отворили в уречения час и продължават през целия ден, когато наблюдателите на ИСМВ не са допускани до секциите в страната или докладват за купен вот. Емануил е и отговорник за паралелното преброяване в 23-ти МИР в София.

Макар и да са още на по двайсет години, Емануил и Нора вече са натрупали сериозен опит в това как се правят избори. Били са наблюдатели и застъпници на "Изправи се" по време на местните избори в Славовица и Николаево, където стават и свидетели на купуване на гласове. "Беше унизително, разочарована бях, че ни е такава държавата, но уведомихме компетентните органи. Това е, което можехме да направим", разказва Нора.

Нейната мотивация да доброволства в приемната за граждани на формацията е, че така среща различни казуси, от които може да научи много. За Емануил е важно да бъде в услуга до обществото и смята, че доброволчеството развива способността да взимаш решения - и за себе си, и за другите. И двамата са повярвали лично на Мая Манолова и смятат, че тя е политикът, който седи най-близо до хората и изслушва проблемите им. Емануил и Нора искат да продължат да се занимават с политика и приемат този опит като част от нещо по-голямо - да бъдат полезни, да помагат на гражданите.

"За пръв път участвах в избори"



Теодора Александрова е застъпник на "Изправи се! Мутри вън!" във Франкфурт. "За първи път участвам като наблюдател, но като гласоподавател, гласуващ от няколко години вече тук, мога да кажа, че не забелязах някакви кой знае какви разлики в организацията от предишни години. С оглед на мерките срещу коронавируса членовете на комисията си бяха изградили механизъм, по който да пускат хората в самата секция, за да не стават струпвания. Разбира се, имаше един или два момента, в които струпвания се случиха, но те бяха кратки. В самата комисия имаше хора, които за първи път участваха като членове и не бяха особено запознати с процедурите в изборния ден.

За щастие имаше една дама, не знам дали имаше опит в провеждането на избори или просто беше изчела указанията на ЦИК надлежно, но тя беше като енциклопедия. Общият брой на гласувалите и в двете секции във Франкфурт беше 1348, 778 от които бяха в моята секция.

Аз нямам преки наблюдения от предишни години, за пръв път участвах в избори, затова не мога да кажа дали е имало необичайно висок интерес или не. Но откакто живея и гласувам във Франкфурт, винаги се е чакало поне час или два на опашка. Не мисля, че дори без мерките срещу вируса гласуването щеше да става много по-бързо. Все пак секцията е малка. Използвах и приложението "Ти броиш". Имам само позитивни наблюдения от него. След получаването на протокола веднага го качих в приложението. Не ползвах опцията за подаване на сигнал."

От екрана до урната

Друго нещо, което се случи за първи път на тези избори, беше кампанията да се накарат хората да гласуват. Докато в САЩ например тя отдавна е практика (върви под името get out the vote и се прави от доброволци на партията преди изборите), тук подобна кампания беше новост. Популярни лица от екрана, театъра, музиката призоваваха да се гласува. Най-споделеният и активен такъв пост беше този на Ицо Хазарта във Фейсбук, но имаше и други. Например популярната в Instagram Савина Николова, собственик на Savini, която призова в пост да се гласува. "Всичко дойде от самата мен, стана напълно спонтанно - просто се прибрах една вечер и написах публикация да се гласува и тя стана много популярна. А защо го направих - защото много хора около мен не гласуват, казват, че няма смисъл, няма изход. Аз също съм мислила по този начин, при това с години. Но стигнах до заключението, че промяната трябва да дойде на първо място от теб, а не от Всевишния, или в случая - от партията", обясни тя пред "Капитал".



Всъщност,преглед на повечето популярни "инфлуенсъри" в Инстаграм показва, че те са останали мълчаливи по темата за изборите и Николова е изключение.

Но във Фейсбук повечето от най-популярните постове, свързани с "избори", са на политици и на партии, сред които забележителна е активността на "Възраждане" и популярността на президента Радев (виж таблицата.)



По темата работи и Йоан Запрянов

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 11
    • + 3

    Егахти глупостите, мрежата от доброволци смята 3 дена и накрая изкара резултати с точност до втория знак покриващи официалните резултати на ЦИК. С което на практика доказа че ЦИК прави честни избори и няма съществени измами. С което се обезмисля съществуванието на мрежата от доброволци.

    Нередност?
  • 2
    boevbisser avatar :-P
    boevbisser
    • - 2
    • + 10

    Всъщност, ако ги нямаше доброволците, щеше да има много повече нередности. Сега, ако вземат и вкарат и видеонаблюдението.... Когато от комисиите знаят, че някой ги гледа, а и записва и проверява, са много по-внимателни. Няма лошо.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 2

    Не разбрах как тази мрежа е "спасила" изборите.

    Просто показа, че конспирационните теории как ГЕРБ фалшифицирали резултатите са абсолютно безпочвени.

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#]1 от " m17 ":"Егахти глупостите, мрежата от доброволци смята 3 дена и накрая изкара резултати с точност до втория знак покриващи официалните резултати на ЦИК. ..."

    А може би точно заради сметките на доброволците, ЦИК не посмя да прави врътки с резултатите...

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Искате да кажете че когато спечели Радев, ЦИК е правила врътки ? Или ги прави само като печели ГЕРБ ?

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    На Радев не ЦИК, а ББ му подари победата. Просто извади насреща неизбираем кандидат и готово — никакви шашми в броенето не ти трябват за да победиш.

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от " Николов": "Просто показа, че конспирационните теории как ГЕРБ фалшифицирали резултатите са абсолютно безпочвени."

    Ами не, няма как да се знае дали преди е имало или е нямало шашми, щото не е имало контролиращи доброволци. "Липсата на доказателство не е доказателство за липса." (съкратен вариант)

    Нередност?
  • 8
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 2

    Бях наблюдател,и си говорихме и с другите. На места имаше измами, на места беше точно всичко. Няма как да се каже еднозначно-но е СИГУРНО, че на тази избори неволните и "волните" грешки бяха по-малко, на следващите ще бъдат ОЩЕ по-малко! В пъти по-малко ще са, защото вече се знае стандартния набор от далавери и как може да им се противодейства ...

    Нередност?
Нов коментар